• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Η Fed μοχλός ανόδου του χρυσού πάνω από τα 1.600 δολάρια

    • Bloomberg


    Η τιμή του χρυσού αναμένεται να ξεπεράσει τα 1.600 δολάρια ανά ουγγιά, καθώς η Fed ξεκινά σειρά μειώσεων των επιτοκίων για να ανακόψει την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ και να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου με την Κίνα, σύμφωνα με την BNP Paribas.

    Το πολύτιμο μέταλλο θα επωφεληθεί καθώς η αμερικανική Fed πρόκειται να προχωρήσει σε τέσσερις περικοπές των 25 μονάδων βάσης, από αυτόν το μήνα και μέχρι τον Ιούνιο 2020, αναφέρει σε σημείωμα του ο  Harry Tchilinguirian, επικεφαλής ανάλυσης στον τομέα των εμπορευμάτων. Καθώς οι ονομαστικές αποδόσεις υποχωρούν με κάθε μείωση, “τα πραγματικά επιτόκια θα κινηθούν και θα παραμείνουν σε αρνητικό έδαφος, αυξάνοντας την ελκυστικότητα του χρυσού”, τόνισε.

     

    Η τιμή του χρυσού εκτινάχθηκε φέτος λόγω της αυξημένης ζήτησης για ασφαλή επενδυτικά προϊόντα, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ζημιώνει την παγκόσμια ανάπτυξη, αναγκάζοντας τις κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Fed, να υιοθετήσουν μια πιο χαλαρή πολιτική. Τον Ιούλιο, οι φορείς χάραξης πολιτικής των ΗΠΑ μείωσαν το κόστος δανεισμού για πρώτη φορά σε περισσότερο από μια δεκαετία και αναμένεται να προχωρήσουν και πάλι σε ανάλογη κίνηση κατά την επόμενη συνάντηση τους στις 17-18 Σεπτεμβρίου. Σ’ αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτές αύξησαν τις συμμετοχές τους στα ETFs που επενδύουν σε χρυσό.

    “Ο εμπορικός πόλεμος είναι απίθανο να σταματήσει γρήγορα”, δήλωσε ο Tchilinguirian. “Στο πλαίσιο αυτό, ο χρυσός έχει αναλάβει και πάλι τον παραδοσιακό ρόλο του ως ασφαλές περιουσιακό στοιχείο” και οι συμμετοχές σε ETFs κατευθύνονται τώρα προς τα υψηλότερα επίπεδα που έχουν σημειωθεί από το 2012, υποστήριξε, καθώς η BNP αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τις τιμές του πολύτιμου μετάλλου φέτος και την επόμενη χρονιά.

    Αύξηση των προβλέψεων

    Η τιμή του χρυσού θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 1.400 δολάρια ανά ουγγιά, υψηλότερα κατά 60 δολάρια σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη, και στα 1.560 δολάρια το 2020 μετά από αύξηση των προοπτικών κατά 130 δολάρια, αναφέρει στο report της η  BNP. Ο κύκλος νομισματικής χαλάρωσης της Fed αναμένεται να ωθήσει τη μέση τιμή πάνω από 1.600 δολάρια το πρώτο τρίμηνο του 2020, δήλωσε, προσθέτοντας: “Αναμένουμε ότι ο χρυσός θα αυξηθεί σημαντικά”.

    Η τιμή του χρυσού στη spot αγορά διαπραγματεύονταν την Τετάρτη στα 1.540 δολάρια ανά ουγγιά, σημειώνοντας άνοδο κατά 20% από τις αρχές του έτους. Η τιμή του βρέθηκε στα 1.555,07 δολάρια στις 26 Αυγούστου, που είναι και το υψηλότερο επίπεδο από το 2013.

    Οι τέσσερις περικοπές θα μειώσουν το ανώτατο όριο του επιτοκίου αναφοράς της Fed στο 1,25%, επισήμανε ο Tchilinguirian.

    Οι επενδυτές θα λάβουν μεγαλύτερη πληροφόρηση για τη νομισματική πολιτική αυτή την εβδομάδα, καθώς ο John Williams της Fed της Νέας Υόρκης θα μιλήσει την Τετάρτη και θα ακολουθήσει η ομιλία του προέδρου της κεντρικής τράπεζας, Jerome Powell την Παρασκευή. Την Τρίτη, ο Πρόεδρος της Fed της Βοστώνης, Eric Rosengren, δήλωσε ότι η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει “σχετικά ισχυρή” παρά τους αυξημένους κινδύνους.

     



    ΣΧΟΛΙΑ