• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι δισεκατομμυριούχοι που συμμετέχουν στο Νταβός έγιναν πλουσιότεροι. Ποια είναι η περιουσία τους

    • Bloomberg

    Davos


    Η παγκόσμια ελίτ που επισκέπτεται το Νταβός είναι πλουσιότερη από ποτέ. Μία δεκαετία μετά από την οικονομική κρίση και τα στελέχη με τα “χρυσά” κολάρα που συγκεντρώνονται στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αυτή την εβδομάδα έχουν ανακάμψει πλήρως.

    Ο David Rubenstein έχει διπλασιάσει την περιουσία του από το 2009, ο Jamie Dimon την έχει υπερτριπλασιάσει και ο Stephen Schwarzman εμφανίζεται με εξαπλάσια περιουσία.

    Αυτό που συμβαίνει είναι αξιοσημείωτο, αν λάβουμε υπόψη την οικονομική και πολιτική αναταραχή που έχει δημιουργηθεί από την εποχή της Lehman Brothers μέχρι το Brexit και τη διακυβέρνηση του Donald Trump. Οι περιουσίες 12 συμμετεχόντων του Νταβός το 2009 έχουν αυξηθεί θεαματικά κατά 175 δισ. δολάρια συνολικά, την ώρα που ο μέσος όρος του πλούτου των νοικοκυριών στις ΗΠΑ παραμένει στάσιμος, αναφέρει σε ανάλυση του το Bloomberg.

    Σημειώνεται ότι η καθαρή αξία της περιουσίας του George Soros έχει μειωθεί από το 2009 επειδή μεταβίβασε περίπου 18 δισεκατομμύρια στα ιδρύματα του Open Society τα τελευταία χρόνια και αυτά τα περιουσιακά στοιχεία αποκλείονται από τον υπολογισμό της προσωπικής καθαρής θέσης του. Έτσι δεν περιλαμβάνεται στον παραπάνω πίνακα.

    Τα στοιχεία δείχνουν το διαρκώς αυξανόμενο χάσμα μεταξύ των προνομιούχων- που αποτελούν το 0,1% – και του υπόλοιπου πληθυσμού της παγκόσμιας οικονομίας. Οι αναφορές των UBS και PwC δείχνουν ότι ο παγκόσμιος πλούτος των δισεκατομμυριούχων έχει αυξηθεί από τα 3,4 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2009 σε 8,9 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2017. Αντίθετα, σύμφωνα με μια έκθεση της Oxfam, οι φτωχοί είδαν την περιουσία τους να μειώνεται κατά 11% πέρυσι.

    Οι ενέργειες των κεντρικών τραπεζών για την καταπολέμηση της χρηματοοικονομικής κρίσης -χαμηλά επιτόκια και προγράμματα αγοράς ομολόγων- έχουν στηρίξει αυτόν τον πλούτο με την αύξηση των τιμών των μετοχών και άλλων περιουσιακών στοιχείων.

    Το κομμάτι της πίτας

    Οι πλουσιότεροι Αμερικανοί αύξησαν το μερίδιό τους στο εθνικό εισόδημα από την κρίση και μετά.

    Αυτό σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες στο συνέδριο – που στη συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άνδρες – ασκούν περισσότερη εξουσία και μεγαλύτερη από ποτέ.

    CEO JPMorgan Chase
    Jamie Dimon, CEO JP Morgan

    Ο Dimon επιστρέφει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με την JPMorgan Chase & Co.  μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα από ποτέ. Ο Schwarzman έχει μετατρέψει τη Blackstone Group LP στον μεγαλύτερο διαχειριστή εναλλακτικών περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο με περιουσιακά στοιχεία 457 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις 30 Σεπτεμβρίου 2018, από 95 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2008.

    Και το Νταβός παραμένει τόσο δημοφιλές όσο ποτέ. Το φόρουμ με τίτλο «Παγκοσμιοποίηση 4.0» αναμένεται να φιλοξενήσει 3.000 άτομα. Φέτος, ο George Soros διοργανώνει δείπνο στο οποίο θα μιλήσει και η JPMorgan του Dimon έχει προγραμματίσει κοκτέιλ πάρτι. Ο Bill Gates θα είναι και πάλι παρών, όπως και ο δισεκατομμυριούχος Rubenstein, συν-ιδρυτής του Carlyle Group, του οποίου η περιουσία έχει διπλασιαστεί κατά την τελευταία δεκαετία.

    Η επιτυχία αυτή ήταν δύσκολο να προβλεφθεί πριν από μια δεκαετία, όταν στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ επικρατούσαν φόβος, θυμός και πικρία.

    Steve Schwarzman, Chairman, CEO and Co-Founder of the Blackstone Group

    “Όλοι έλεγαν ότι είναι το πιο θλιβερό Νταβός που έχουν πάει ποτέ”, δήλωσε ο ακαδημαϊκός κ. Kenneth Rogoff στη συνάντηση του 2009. “Η διάθεση ήταν πολύ καταθλιπτική.”

    Τα χρόνια που μεσολάβησαν έχουν δώσει στους συμμετέχοντες πολλούς λόγους για να είναι χαρούμενοι. Οι επιχειρηματίες και οι τράπεζες έχουν επωφεληθεί από τη μακρύτερη bull market στην ιστορία, ενώ τα οφέλη από την εποχή του φθηνού χρήματος και των πρόσφατων φορολογικών περικοπών των ΗΠΑ έχουν αποτυπωθεί σε μεγάλο βαθμό στον πλούτο.

    Παρά το γεγονός ότι οι εκθέσεις του Φόρουμ έχουν επανειλημμένα επισημάνει την ανισότητα ως έναν από τους κύριους κινδύνους σε μια σταθερή κοινωνία, η ανισότητα της παγκόσμιας οικονομίας έχει αυξηθεί.

    Bill Gates



    ΣΧΟΛΙΑ