• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι χοιροτρόφοι που έγιναν δισεκατομμυριούχοι χάρη στην… καραντίνα!

    • Bloomberg

    Ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης της αλυσίδας Sheng Shiong, Λιμ Χοκ Τσι


    Ο Λιμ Χοκ Τσι και η σύζυγός του πουλούσαν χοιρινό κρέας σε έναν νοικιασμένο πάγκο μέσα σε ένα σούπερ μάρκετ. Τριάντα πέντε χρόνια μετά, η οικογένειά του έχει 61 σούπερ μάρκετ στη Σιγκαπούρη και έχει ενταχθεί στις τάξεις των δισεκατομμυριούχων.

    Η μετοχή της εταιρείας τους, της Sheng Siong Group Ltd., η οποία, στη Σιγκαπούρη, ανταγωνίζεται την Amazon.com, ενισχύθηκε σε υψηλό ρεκόρ την Τετάρτη, καθώς τα σούπερ μάρκετ έχουν γίνει το αγαπημένο μέρος των καταναλωτών μετά την επιβολή μερικού lockdown από την κυβέρνηση για τον περιορισμό της πανδημίας. Η μετοχή έχει ενισχυθεί πάνω από 30% από το χαμηλό στο οποίο έκλεισε στις 19 Μαρτίου.

    Η συνολική περιουσία της οικογένειας, η οποία βασίζεται στο ποσοστό του 57% που έχουν στην επιχείρηση κυρίως ο Λιμ και τα δύο αδέλφια του, έχει αυξηθεί στα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τον δείκτη δισεκατομμυριούχων Bloomberg Billionaires Index. Κάτι που σίγουρα δεν μπορούσε ούτε καν να φανταστεί ο Λιμ όταν άνοιγε τον πάγκο με το χοιρινό για να βοηθήσει τον πατέρα του να διαθέσει στην αγορά το κρέας που παρήγαγε ως χοιροτρόφος. Τα αδέλφια, όμως, κατάφεραν να πάρουν κάποια στιγμή ολόκληρο το σούπερ μάρκετ όπου βρισκόταν ο πάγκος και να το μετατρέψουν, το 1985, στο πρώτο κατάστημα της αλυσίδας Sheng Siong. Σήμερα δε σχεδιάζουν να μπουν και στην ψηφιακή τραπεζική.

    Τα αδέρφια και η οικογένειά τους βρέθηκαν στο επίκεντρο της δημοσιότητας το 2014, όταν απήχθη η μητέρα τους. Η γυναίκα απελευθερώθηκε σώα και αβλαβής μετά την καταβολή λύτρων και ο απαγωγέας καταδικάστηκε σε ισόβια.

    Σύμφωνα με χρηματιστηριακές ανακοινώσεις, ο Λιμ αγόρασε περισσότερες μετοχές τον περασμένο μήνα μέσω ενός λογαριασμού που έχει από κοινού με τη σύζυγό του. Οι προηγούμενες επιδημίες τον έχουν διδάξει σίγουρα ένα-δυο πράγματα.

    «Όταν οι άνθρωποι σταμάτησαν να πηγαίνουν στα εστιατόρια κατά τη διάρκεια της επιδημίας του SARS, είχαμε πολλή δουλειά γιατί αυξήθηκε ο αριθμός των ανθρώπων που άρχισαν να αγοράζουν φαγητό για να το μαγειρέψουν στο σπίτι», ανέφερε σε συνέντευξή του, το 2008, στους Straits Times.

    Οι δισεκατομμυριούχοι των σούπερ μάρκετ

    Οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ είναι πιθανό να παραμείνουν ισχυρές, ακόμη κι όταν οι περιορισμοί που επιβάλλουν την κοινωνική αποστασιοποίηση και οι αγορές πανικού καταλαγιάσουν, λέει η Τζουλιάνα Κάι, αναλύτρια της RHB Securities Singapore.

    «Οι εργαζόμενοι είναι πιθανό να ενθαρρυνθούν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι για να αποτραπεί ένα δεύτερο κύμα μετάδοσης του ιού», έγραψε, διατηρώντας τη Sheng Siong ως κορυφαία της επιλογή μεταξύ των μετοχών που σχετίζονται με την κατανάλωση.

    Η μετοχή της Sheng Siong ενισχύθηκε κατά 4,4% την Πέμπτη, σημειώνοντας την μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων σχεδόν τριών εβδομάδων, διαμορφώνοντας τα ετήσια κέρδη της στο 14% περίπου. Η Daiwa Capital Markets Singapore αύξησε την τιμή στόχο για τη μετοχή στα 1,48 δολάρια Σιγκαπούρης από 1,37 δολάρια που ήταν, με σύσταση outperform.

    Οι Λιμ δεν είναι, όμως, οι μόνοι που κερδίζουν από την αύξηση της κατανάλωσης στα σούπερ μάρκετ. Η Amazon.com, ιδιοκτήτρια της Whole Foods Markets, ενισχύθηκε και πάλι σε επίπεδο ρεκόρ την Τετάρτη, ανεβάζοντας την περιουσία του ιδρυτή της, Τζεφ Μπέζος, στα 139,8 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης, η Άλις, ο Τζιμ και ο Ρομπ Γουόλτον, μέλη της πλουσιότερης οικογένειας του κόσμου, έχουν σήμερα συνολική καθαρή περιουσία 168,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, καθώς η μετοχή της Walmart έχει κερδίσει φέτος 8,4%.

    Ο Radhakishan Damani, ο οποίος ελέγχει τη Avenue Supermarts στην Ινδία, έχει πλέον καθαρή περιουσία 10,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυξημένη περίπου κατά 10% από την αρχή του έτους.

    Κοινωνική αποστασιοποίηση

    Οι αναλυτές της DBS Bank υποστηρίζουν ότι αναμένουν από την Sheng Siong να παρουσιάσει σημαντική αύξηση κερδοφορίας τα επόμενα δύο χρόνια, χάρη στα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και τόνωσης της οικονομίας, καθώς και τις περικοπές κόστους. Το 2019 η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη ύψους 75,8 εκατομμυρίων δολαρίων Σιγκαπούρης (53,1 εκατομμύρια δολαρίων ΗΠΑ) με τζίρο 991,3 εκατ. δολάρια Σιγκαπούρης.

    «Οι πελάτες στους οποίους απευθύνεται η αλυσίδα Sheng Siong δεν είναι τόσο millenials, δηλαδή άνθρωποι ανοιχτοί στο να κάνουν τα ψώνια του σούπερ μάρκετ από το Διαδίκτυο», έγραψαν σε σημείωμα προς τους πελάτες τους δύο αναλυτές της DBS.

    Η ίδια η αλυσίδα πάλι, με το «αξιοπρεπές» δίκτυο καταστημάτων και την εφοδιαστική αλυσίδα που διαθέτει, θα μπορούσε τελικά να αποτελέσει στόχο εξαγοράς για διαδικτυακούς «παίκτες», έγραψαν οι αναλυτές.

    Οι αδελφοί Λιμ σκέφτονται ούτως ή άλλως να μην περιοριστούν στην κύρια δραστηριότητά τους. Η Sheng Siong Holdings, η οποία τους ανήκει, είναι μέρος μιας κοινοπραξίας, με επικεφαλής την τοπική εταιρεία τυχερών παιγνίων Razer, που έχει υποβάλει αίτηση για άδεια ψηφιακής τράπεζας. Και ο ίδιος ο Λιμ Χοκ Τσι έχει πει ότι οι άνθρωποι πρέπει να αγκαλιάζουν την αλλαγή επειδή «ο κόσμος δεν σταματά ποτέ να γυρίζει».



    ΣΧΟΛΙΑ