• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Οι αλυσίδες λιανικής ακύρωσαν παραγγελίες ενδυμάτων αξίας ενός δισ. δολαρίων από το Μπαγκλαντές

    • Bloomberg


    Επιχειρήσεις από την Ευρώπη και την Αμερική, συμπεριλαμβανομένης της Primark, της αλυσίδας λιανικής ένδυσης που ανήκει στην Associated British Foods Plc, έχουν ακυρώσει παραγγελίες ενδυμάτων αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων από το Μπαγκλαντές, καθώς η επιδημία του κορονοϊού έχει μειώσει δραματικά τη ζήτηση.

    Οι παραγγελίες για 347 εργοστάσια ενδυμάτων του Μπαγκλαντές έχουν καταρρεύσει, δήλωσε ο Asif Ibrahim, διευθυντής της Ένωσης Κατασκευαστών και Εξαγωγέων Ενδυμάτων της χώρας.

    Καθώς το Μπαγκλαντές, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ενδυμάτων στον κόσμο μετά από την Κίνα, είναι σχετικά αλώβητο με 27 κρούσματα του ιού, η ακύρωση παραγγελιών μπορεί να χτυπήσει σκληρά της οικονομία του. Τα εργοστάσια έτοιμων ενδυμάτων απασχολούν 4 εκατομμύρια άτομα και η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 13% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της χώρας της Νότιας Ασίας.

    “Σας καλώ όλους να πορευτούμε σε αυτή την κρίση μαζί”, έγραψε ο Rubana Huq, πρόεδρος της ομάδας εξαγωγέων, σε επιστολή προς τους λιανοπωλητές, προτρέποντάς τους να μην ακυρώσουν τις παραγγελίες. “Αφήστε την παραγωγή να συνεχιστεί. Σε περίπτωση επείγουσας ανάγκης, μπορούμε να δεχτούμε την αναβολή πληρωμής”.

    Οι ακυρώσεις των παραγγελιών φέρνουν ένα βήμα πίσω το Μπαγκλαντές, το οποίο έχει κάνει σταθερά βήματα, με την ανάπτυξη να ξεπερνά το 7% για το πέμπτο συνεχόμενο έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας. Ο πρωθυπουργός της χώρας Sheikh Hasina έχει εφαρμόσει πρωτοποριακές πολιτικές που αύξησαν το κατά κεφαλήν εισόδημα -που εκτιμάται από το ΔΝΤ ότι διαμορφώθηκε σε 1.906 δολάρια πέρυσι- σχεδόν στο ίδιο επίπεδο με το ποσό των 2.172 δολαρίων της Ινδίας.

    Η Primark, η οποία δεν πραγματοποιεί πωλήσεις μέσω διαδικτύου, χρησιμοποιεί την ρήτρα ανωτέρας βίας στις συμβάσεις της για την ακύρωση παραγγελιών, ανέφερε η εφημερίδα Sunday Times της Βρετανίας επικαλούμενη τον CEO της εταιρείας, Paul Marchant. Η Primark διαθέτει 376 καταστήματα σε 12 χώρες.

    “Για το Μπαγκλαντές, η εξάρτηση από τις εξαγωγές προς την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. είναι τεράστια, και είναι πιθανό αυτές να επιβραδυνθούν απότομα”, ανέφερε η Moody’s Investors Service σε ανακοίνωση της την Πέμπτη, διατηρώντας την πιστοληπτική ικανότητα του κράτους στο Ba3. “Ωστόσο, η Moody’s αναμένει ότι ο σοκ θα είναι προσωρινό, με τις αλυσίδες εφοδιασμού και τη ζήτηση να αρχίσουν να ανακάμπτουν αργότερα μέσα το έτος”.

    Ο παγκόσμιος αριθμός κρουσμάτων κορονοϊού διπλασιάστηκε σε μια εβδομάδα σε περισσότερα από 300.000, με περίπου 13.000 νεκρούς.

    Η επιβράδυνση στις ΗΠΑ – η JPMorgan Chase & Co. αναμένει ότι το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν θα συρρικνωθεί με ετήσιο ρυθμό 14% την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου – και στην Ευρώπη μπορεί να καθυστερήσει το στόχο του Μπαγκλαντές για διπλασιασμό των συνολικών εξαγωγών σε 72 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2024.



    ΣΧΟΛΙΑ