• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Hertz: Η έξοδος από τη χρεοκοπία, οι επενδυτές της Reddit και τα τεράστια κέρδη

    • Bloomberg
    Hertz: Η έξοδος από τη χρεοκοπία, οι επενδυτές της Reddit και τα τεράστια κέρδη

    Paul Stone, CEO Hertz


    Όταν η Hertz Global Holding υπέβαλε αίτηση πτώχευσης, ορδές ερασιτεχνών επενδυτών άρχισαν να αγοράζουν με μανία τις μετοχές της, κίνηση που θεωρήθηκε από τους αναλυτές παράλογη και προκάλεσε μεγάλη αναστάτωση στην αγορά.

    Καθώς ο τίτλος εκτινάχθηκε στα 5,5 δολάρια τον περασμένο Ιούνιο, εν μέσω πανδημίας, οι ρυθμιστικές αρχές παρενέβησαν, βάζοντας φρένο στις πωλήσεις των μετοχών της εταιρείας ενοικίασης αυτοκινήτων, στους “παράλογους” επενδυτές.

    Την Τετάρτη, η Hertz θα βγει από το καθεστώς πτώχευσης.  Και όταν συμβεί αυτό, η μετοχή της μπορεί να διπλασιάσει την τιμή της, φτάνοντας περίπου στα 14 δολάρια, εκτιμούν οι αναλυτές. Και όλα αυτά λίγους μήνες αφότου η εταιρεία προειδοποίησε τους μετόχους ότι οι τίτλοι που αγόρασαν ήταν πιθανώς άχρηστοι.

    Η ανάκαμψη της επιχείρησης που έχει ιστορία 103 ετών, αντικατοπτρίζει την πορεία της οικονομίας στο σύνολό της: Μια βίαιη κατάρρευση ακολουθούμενη από μια θεαματική ανάκαμψη, με τη βοήθεια της έκρηξης των ταξιδιών μετά την μείωση των κρουσμάτων του Codid 19 και την εισροή δισεκατομμυρίων φρέσκων κεφαλαίων στις μεγάλες αγορές ακινήτων.

     

    Hertz: Η έξοδος από τη χρεοκοπία, οι επενδυτές της Reddit και τα τεράστια κέρδη

    Παράγοντας τύχη ή σωστή προετοιμασία;

    Ο Thomas Lauria, ο δικηγόρος που βοήθησε την Hertz στην περιπέτεια της, γνωρίζει ότι για τους ανθρώπους της Wall Street, ο ίδιος και η ομάδα ήταν απλά τυχεροί που κατάφεραν μία τέτοια συμφωνία και έβγαλαν από τη πτώχευση τη εταιρεία και ότι αυτό οφείλεται σε μία σειρά εξαιρετικών γεγονότων. Ωστόσο, ο ίδιος σε συνέντευξη του την περασμένη εβδομάδα τόνισε ότι αυτό δεν είναι αλήθεια.

    «Η τύχη είναι κάτι που συμβαίνει όταν η προετοιμασία συναντά την ευκαιρία», είπε ο Lauria. Η ομάδα αναδιάρθρωσης κατάφερε να σταθεροποιήσει την Hertz, φέρνοντας την στην κατάλληλη θέση ώστε να αξιοποιήσει ό, τι συνέβαινε, είπε. «Ξεκινήσαμε να κωπηλατούμε σαν να είμαστε στην κόλαση, έτσι ώστε όταν ήρθε το κύμα, ήμασταν σε θέση να το πιάσουμε και το κάναμε».

    Η άμπωτη ήρθε στις 26 Μαΐου 2020, αμέσως μετά την έναρξη της πτώχευσης Hertz, όταν οι μετοχές της διαπραγματεύονταν μόλις στα 40 σεντς. Μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Ιουνίου, ο τίτλος βρέθηκε στα 5,53 δολάρια.

    Το πλάνο της χρεοκοπίας

    Σύμφωνα με το πλάνο της χρεοκοπίας, οι μέτοχοι εκλήθησαν να λάβουν μετρητά και η νέα μετοχή αποτιμήθηκε αρχικά στα περίπου 8 δολάρια, και πιθανόν τώρα να είναι υψηλότερα. Επίσης έλαβαν warrants που έδιναν το δικαίωμα στους επενδυτές να αποκτήσουν περισσότερες μετοχές μέσα στα επόμενα τριάντα χρόνια σε τιμή άσκησης 13,80 δολάρια ανά μετοχή, με δυνητικά μεγάλα κέρδη αν η μετοχή φτάσει σε αυτά τα επίπεδα.

    Υποθέτοντας μια μεταβλητότητα 45% για τα νέα warrants, και χρησιμοποιώντας την τιμή των 8,85 δολάρια για τις υφιστάμενες μετοχές, αυτό σημαίνει ότι οι νέες μετοχές ενδέχεται να διαπραγματεύονται κοντά στην τιμή άσκησης των 13,80 δολαρίων, σύμφωνα με τον Phil Brendel, αναλυτή της Bloomberg Intelligence.

    Η ανάκαμψη θα προέλθει εν μέρει από την θέση της Hertz ως διαχειριστή ενός από τους μεγαλύτερους στόλους οχημάτων στον κόσμο – περίπου 500.000 πριν από ένα χρόνο – και ως εκ τούτου ενός από τους μεγαλύτερους πωλητές στην αγορά μεταχειρισμένων αυτοκινήτων.

    Κατά την περίοδο Απριλίου και Αυγούστου 2020, η τιμή των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αυξήθηκε κατά 26%, ενώ αργότερα η παγκόσμια έλλειψη ημιαγωγών έπληξε την παραγωγή νέων οχημάτων.

    Hertz: Η έξοδος από τη χρεοκοπία, οι επενδυτές της Reddit και τα τεράστια κέρδη

    Οι θετικές εξελίξεις

    Tο αποτέλεσμα ήταν η Hertz να επωφεληθεί και με τα έσοδα της και να πληρώσει μεγαλύτερο μέρος από τα χρέη της, από όσο υπολόγιζε αρχικά. Νωρίτερα την φετινή χρονιά οι προοπτικές της εταιρείας ήταν βελτιωμένες και μερικές από τις πιο επιθετικές επενδυτικές εταιρείες της Wall Street που ασχολούνται με προβληματικές επιχειρήσεις, άρχισαν να δείχνουν ενδιαφέρον για αυτήν.

    Στη συνέχεια, ήρθε μία ακόμη οικονομική εξέλιξη που άλλαξε το παιχνίδι: Οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν σχέδια καλοκαιρινών διακοπών.

    «Αυτό που πραγματικά χτύπησε μέσα μου ήταν όταν άρχισα να αισθάνομαι μια έντονη επιθυμία να ταξιδέψω», δήλωσε ο Andrew Glenn, ο οποίος εκπροσώπησε τους μετόχους στην πτώχευση της Hertz. «Είμαστε όλοι συνηθισμένοι να εργαζόμαστε εξ αποστάσεως, αλλά είμαστε όλοι φυλακισμένοι στο δικό μας περιβάλλον και χρειαζόμαστε μια απόδραση».

    Από τη μία πλευρά ήταν η Knighthead Capital Management και η Certares Management, η οποία συνεργάστηκε με την Apollo Global Management. Από την άλλη ήταν μια κοινοπραξία με επικεφαλής τους Centerbridge Partners, Dundon Capital Partners και Warburg Pincus.

    Οι προσφορές

    Κάθε ομάδα υπέβαλε πολλαπλές προσφορές για να αγοράσει την πτωχευμένη εταιρεία. Ο ανταγωνισμός αύξησε την αξία της και την πληρωμή και στις δύο ομάδες, μια ιδέα σχεδόν αδιανόητη την περίοδο που τα lockdowns μηδένισαν τα έσοδα της Hertz.

    Στις 10 Μαΐου του τρέχοντος έτους, τα ανταγωνιστικά μέρη συγκεντρώθηκαν στα γραφεία της εταιρείας του Lauria, White & Case, στο Μαϊάμι για να πραγματοποιηθεί ο επίσημος διαγωνισμός.

    Οι Knighthead και Certares βγήκαν νικητές με ένα σχέδιο που αποτιμούσε την Hertz περίπου στα 7,4 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένου του χρέους. Είναι μία εκπληκτική εξέλιξη όχι μόνο για την υψηλή αξία που έλαβαν οι κάτοχοι μετοχών, αλλά επειδή είναι τόσο σπάνιο σε τέτοιες περιπτώσεις να λάβουν χρήματα από την πτώχευση.

    Γρήγορες κινήσεις

    “Αυτό που είναι αξιοσημείωτο δεν ήταν οι πρώτοι επτά μήνες της υπόθεσης της Hertz αλλά οι τελευταίοι τρεις μήνες – πόσο γρήγορα συνέβη αυτό”, δήλωσε ο Andrew Glenn.

    Τώρα λοιπόν η εταιρεία βγαίνει από την περιπέτεια της, μόλις αρχίζει η αύξηση των καλοκαιρινών οδικών ταξιδιών. Στις διακοπές της 4ης Ιουλίου, περίπου 47,7 εκατομμύρια Αμερικανοί ταξιδεύουν, σύμφωνα με την λέσχη αυτοκινήτων AAA.

    Τα νεότερα προβλήματα της Hertz μπορεί να περιλαμβάνουν την έλλειψη αυτοκινήτων για την ανοικοδόμηση του στόλου της, αλλά στο μεταξύ κερδίζει έσοδα.

    Η ενοικίαση ενός μικρού SUV από τη Hertz για το μεγάλο σαββατοκύριακο στα αεροδρόμια για τους τρεις πρώτους προορισμούς στη λίστα της AAA – Ορλάντο, Φλόριντα, Ντένβερ και Αναχέιμ, Καλιφόρνια – θα κόστιζε μεταξύ 530 και 1.030 δολάρια, πολύ περισσότερο από μια τυπική μηνιαία πληρωμή μίσθωσης.

    Ο Lauria, από την πλευρά του, θα γιορτάσει την περίσταση με διακοπές στην Ελλάδα. Πηγαίνει σε νησί ελπίζοντας ότι δεν χρειάζεται αυτοκίνητο Hertz.

    Διαβάστε ακόμα:

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ