• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Goldman Sachs-Deutsche Bank: Aναθεωρούν τις προβλέψεις τους για την ύφεση στην Τουρκία

    • Bloomberg


    Η Τουρκία πιθανότατα θα υποστεί μικρότερη οικονομική συρρίκνωση σε σχέση με τις αρχικές προβλέπεις, σύμφωνα με την Goldman Sachs Group Inc. και την Deutsche Bank AG, η οποία επίσης προέβλεψε ότι τα επιτόκια της χώρας ενδέχεται να χρειαστεί να αυξηθούν περισσότερο.

    «Καθώς η ικανότητα της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να παρεμβαίνει στην αγορά μειώνεται παράλληλα με τα συναλλαγματικά αποθέματά της, πιστεύουμε ότι η νομισματική πολιτική θα πρέπει να γίνει πιο σκληρή ώστε να επιβραδύνει τον ρυθμό των εισαγωγών, να ενθαρρύνει τις εισροές και να αποθαρρύνει τη δολαριοποίηση», υποστήριξαν οι οικονομολόγοι της Goldman, Kevin Daly και Clemens Grafe.

    Pandemic Slump

    Η Goldman υποστήριξε ότι το ΑΕΠ της χώρας θα συρρικνωθεί 3,5% το 2020, αναθεωρώντας την προηγούμενη πρόβλεψη της για μείωση 5%. Η Deutsche Bank βελτίωσε επίσης τις προβλέψεις της για ολόκληρο το έτος σε πτώση 2,5%, λιγότερο από την μείωση 5,1% που είχε εκτιμήσει νωρίτερα, ενώ προβλέπει ότι θα ακολουθήσει ανάκαμψη περίπου 4% το 2021.

     Ως αποτέλεσμα μιας «πιο περιορισμένης συρρίκνωσης», οι οικονομολόγοι της Goldman αναμένουν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών στο 4% του ΑΕΠ το 2020.

    Το βασικό επιτόκιο της Τουρκίας θα μπορούσε να διαμορφωθεί στο τέλος του έτους στο 12% και στο τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021, στο 14%, σύμφωνα με το report. Η προηγούμενη πρόβλεψη της Goldman Sachs εκτιμούσε ότι θα αυξηθεί στο 10% στο τέλος του τρέχοντος έτους και στο 14% στο τέλος του 2021.

     

    Turkey's weighted average cost of funding nears upper bound of rate corridor

    Η αυστηρότερη νομισματική πολιτική θα σημαίνει πιθανώς μια ασθενέστερη ανάκαμψη της ζήτησης, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ μόλις 3,5% το 2021, σύμφωνα με τη Goldman.

    Ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομικών της Τουρκίας, Berat Albayrak δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας «θα είναι σημαντικά υψηλότερη από 5%» τον επόμενο χρόνο, εάν η χώρα δεν αντιμετωπίσει ένα ακόμη μεγάλο κύμα κορονοϊού.

    «Οι κίνδυνοι παραμένουν υψηλοί» για την οικονομία της Τουρκίας, ανέφεραν αναλυτές της Deutsche Bank στο report. «Οι τομείς που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση – ο τουρισμός, τα εστιατόρια και η μεταποίηση είναι πιθανό να χρειαστούν σημαντικό χρόνο για να φτάσουν και πάλι στα προ της κρίσης επίπεδα».

    Turkey's economy contracted the most in over a decade last quarter

     

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ