• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί βυθίστηκαν οι πωλήσεις της Mothercare;

    • Bloomberg
    mothercare


    Απότομη πτώση σημείωσαν οι πωλήσεις των καταστημάτων παιδικής ένδυσης Mothercare στη Βρετανία κατά τη διάρκεια των εορτών, αποτυπώνοντας το βάθος της κρίσης που βιώνει το λιανικό εμπόριο στη χώρα.

    Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο μειώθηκαν κατά 7,2% στις 12 εβδομάδες μέχρι τις 30 Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας. Επίσης, τα μικτά περιθώρια προβλέπεται να μειωθούν λόγω των υψηλών ποσοστών των εκπτώσεων που ξεκινούν μετά τα Χριστούγεννα. Οι μετοχές της Mothercare σημείωσαν βουτιά 32%, τη μεγαλύτερη ενδοσυνεδριακή πτώση που έχουν καταγράψει ποτέ.

    Σημειώνεται ότι η Mothercare δεν είναι η μοναδική αλυσίδα λιανικής που αντιμετωπίζει προβλήματα. Η αποδυνάμωση της λίρας λόγω του Brexit και η αύξηση του κατώτατου μισθού έχουν διογκώσει το κόστος των εμπόρων στη Βρετανία, ενώ οι περιορισμένες πωλήσεις κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων επιδείνωσαν την κατάσταση.

    Το κατάστημα Debenhams Plc προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι τα κέρδη του για ολόκληρο το έτος θα διαμορφωθούν κάτω από τις εκτιμήσεις των αναλυτών λόγω των αδύναμων πωλήσεων κατά τις διακοπές, ενώ το αντίπαλο κατάστημα House of Fraser Ltd. επιδιώκει μειώσεις ενοικίων από τους ιδιοκτήτες των κτιρίων.

    Η Mothercare, η οποία πουλά οικονομικά ρούχα για μωρά, καροτσάκια και έπιπλα από το 1961, έχει χάσει μερίδιο αγοράς από τις αλυσίδες παντοπωλείων και την Amazon.com τα τελευταία χρόνια. Αυτό είναι αποτέλεσμα της συρρίκνωσης των διαθέσιμων εισοδημάτων.

    “Όταν οι καταναλωτές είναι σίγουροι ότι θα πάρουν αύξηση στους μισθούς τους, τότε μπορεί να διαθέσουν χρήματα για ένα νέο καροτσάκι ή ένα κάθισμα αυτοκινήτων, αλλά προς το παρόν προτιμούν να το αγοράσουν μόνο από δεύτερο χέρι”, δήλωσε ο αναλυτής της TCC Global Bryan Roberts.

    Και άλλες εταιρίες λανικής πώλησης παιδικών ειδών έχουν νιώσει την επίδραση του Amazon. Τον Δεκέμβριο, η εταιρία Toys “R” Us Inc. παραλίγο να τεθεί σε εκκαθάριση στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Η Mothercare αναμένει ότι τα ετήσια κέρδη προ φόρων θα κυμανθούν μεταξύ 1 εκατ. λιρών και 5 εκατ. λιρών. Η μέση εκτίμηση των τεσσάρων αναλυτών που ερωτήθηκαν από το Bloomberg ήταν τα 11,9 εκατ. λίρες. Η εταιρία δεν αναμένει καμία βραχυπρόθεσμη βελτίωση στις συνθήκες της αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Mark Newton-Jones.

    Η μείωση της τιμής των μετοχών της εταιρίας σήμερα, Δευτέρα 8 Ιανουαρίου 2018,  έχει “ψαλιδίσει” την κεφαλαιοποίηση της Mothercare σε περίπου 78 εκατ. λίρες. Δεδομένου ότι η εταιρία κέρδισε 667 εκατ. λίρες σε πωλήσεις πέρυσι, αυτό θα μπορούσε να περιορίσει το ενδιαφέρον εξαγοράς της, ανέφεραν οι αναλυτές της Shore Capital, εταιρικό μεσίτη της εταιρίας.

     



    ΣΧΟΛΙΑ