• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί οι ξένοι αγοράζουν σπίτια στην Τουρκία

    • Bloomberg


    Αύξηση 78% παρουσίασαν το 2018 οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους επενδυτές στην Τουρκία, γεγονός που καταδεικνύει ξεκάθαρα το ισχυρό ενδιαφέρον που υπάρχει για το τουρκικό real estate μετά την αποδυνάμωση της τουρκικής λίρας, γράφει σήμερα το πρακτορείο Bloomberg.

    Συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ακινήτων σε ξένους υπηκόους αυξήθηκαν κατά 78% πέρυσι, σε σχεδόν 40.000 ακίνητα, ενώ η αντίστοιχη αύξηση για το 2017 ήταν 22%.

    Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα, Τετάρτη, οι περισσότερες επενδύσεις στην τουρκική κτηματαγορά έγιναν από Ιρακινούς, με 8.205 ακίνητα, και ακολουθούσαν οι Ιρανοί και οι Σαουδάραβες.

    Σημειώνεται επίσης ότι, τον Δεκέμβριο, η κυβέρνηση αύξησε τα κίνητρα για την αγορά σπιτιού από ξένους επενδυτές, δίνοντας υπηκοότητα σε εκείνους που δαπανούν για την αγορά ακίνητης περιουσίας τουλάχιστον 250.000 δολάρια.

    Να σημειωθεί ακόμη ότι η τουρκική λίρα ήταν πέρυσι το νόμισμα με την τρίτη χειρότερη επίδοση παγκοσμίως, έχοντας χάσει 28% έναντι του δολαρίου.

    Στον αντίποδα, οι αγορές ακινήτων από Τούρκους πολίτες μειώθηκαν κατά 2,4%, στα 1,38 εκατ. ακίνητα, καθώς η άνοδος των επιτοκίων στη χώρα επηρέασε αρνητικά το κλίμα στην αγορά.

    Την ίδια ώρα, οι αγορές ακινήτων με στεγαστικά δάνεια διαμορφώθηκαν στο 20% του συνόλου, από 34% το 2017.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο «γάμος» Volkswagen – Ford δεν ενθουσίασε τους επενδυτές

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Aegean Marine Petroleum: Αυτό είναι το νέο, τελικό σχέδιο αναδιάρθωσης της εταιρείας



    ΣΧΟΛΙΑ