• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γιατί έχει τόση σημασία το πού βρίσκεται ο Χουάν Κάρλος;

    • Bloomberg

    Χουάν Κάρλος, τέως βασιλιάς της Ισπανίας


    Ο πρώην βασιλιάς της Ισπανίας, Χουάν Κάρλος Α’, φαίνεται πως ταξίδεψε στο Αμπού Ντάμπι αφού εγκατέλειψε την Ισπανία εν μέσω καταγγελιών περί διαφθοράς.

    Φωτογραφία που περιήλθε στην κατοχή του ειδησεογραφικού ιστότοπου NIUS φέρεται να δείχνει τον πρώην αρχηγό του ισπανικού κράτους να βγαίνει από αεροπλάνο στο αεροδρόμιο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

    Τα σενάρια σχετικά με το πού βρίσκεται ο 82χρονος Χουάν Κάρλος δίνουν και παίρνουν στην Ισπανία, μετά το σοκ που προκάλεσε με την ανακοίνωση της απόφασής του να φύγει εξορία. Απόφαση που έγινε γνωστή με επιστολή που δημοσίευσε η βασιλική οικογένεια στις 3 Αυγούστου. Ο δε βασιλιάς Φίλιππος όλο το τελευταίο εξάμηνο προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί όσο μπορεί περισσότερο από τις όλο και περισσότερες καταγγελίες που έρχονται στο φως για τις «ατασθαλίες» του πατέρα του.

    Τον Ιούνιο, οι εισαγγελείς του Ανωτάτου Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσαν ότι ερευνούσαν τον ρόλο του Χουάν Κάρλος στην ανάθεση σύμβασης για την κατασκευή σιδηροδρομικής γραμμής υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μέκκας και Μεδίνας στη Σαουδική Αραβία σε όμιλο εταιρειών στον οποίο συμμετείχαν και ισπανικές. Μετά από αυτό, ο Φελίπε ανακοίνωσε ότι παραιτείται από οποιαδήποτε μελλοντική κληρονομιά από τον πατέρα του, ενώ αποφάσισε να διακόψει την καταβολή της σύνταξης που έπαιρνε ο Χουάν Κάρλος.

    Το ταξίδι που φέρεται να έκανε ο Χουάν Κάρλος στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αναζωπύρωσε τη συζήτηση περί μοναρχίας, δίνοντας νέα ώθηση στους Καταλανούς αυτονομιστές. Το κοινοβούλιο της Καταλονίας ψήφισε μάλιστα την Παρασκευή υπέρ της καταδίκης της μοναρχίας μετά την αποχώρηση του Χουάν Κάρλος από την Ισπανία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα El Pais, ο πρώην βασιλιάς θα παραμείνει εκτός Ισπανίας όσο βρίσκονται σε εξέλιξη νομικές διαδικασίες που τον αφορούν. Η πρώτη από αυτές θα έρθει τον Σεπτέμβριο όταν η πρώην ερωμένη του, Κόρινα Λάρσεν, πρόκειται να καταθέσει σε έρευνα σχετικά με το αν προσέλαβε πρώην διοικητή της αστυνομίας για να κατασκοπεύσει έναν βοηθό. Ο Χουάν Κάρλος περιμένει επίσης να δει εάν οι εισαγγελικές Αρχές διαθέτουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία για να υποβάλουν καταγγελία εναντίον του σχετικά με τη συμμετοχή του στην ανάθεση της σιδηροδρομικής σύμβασης της Μέκκας.

    Ο Χουάν Κάρλος παραιτήθηκε από τον θρόνο το 2014 υπέρ του Φελίπε εν μέσω του φόβου ότι η φθίνουσα δημοτικότητά του θα έστρεφε την κοινή γνώμη εναντίον του ίδιου του θεσμού της μοναρχίας. Ωστόσο, δημοσκόπηση της Sigma Dos που δημοσιεύτηκε στην El Mundo διαπίστωσε ότι η πλειοψηφία των Ισπανών πιστεύει ότι ο πρώην βασιλιάς έπαιξε σημαντικό ρόλο στη διευκόλυνση της μετάβασης στη δημοκρατία μετά τον θάνατο του πρώην δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο. Ταυτόχρονα, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, ποσοστό άνω του 80% του κόσμου πιστεύει ότι ο Χουάν Κάρλος θα πρέπει να πάρει θέση για τη δικαστική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για το αν υπήρξε ή όχι φοροδιαφυγή, καθώς φέρεται να έλαβε ποσό ύψους 100 εκατομμυρίων δολαρίων από τη Σαουδική Αραβία εν είδει πληρωμής.



    ΣΧΟΛΙΑ