• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Γαλλικές προεδρικές εκλογές: Από ποιους κινδυνεύει να χάσει τη δουλειά του ο Εμανουέλ Μακρόν

    • Bloomberg

    Εμανουέλ Μακρόν (ΑΠΕ)


    Σε 12 μήνες από τώρα, οι Γάλλοι θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θέλουν να διατηρήσουν τον Εμανουέλ Μακρόν στην προεδρία της χώρας τους ή να του δείξουν την έξοδο.

    Το γόητρο του 43χρονου πρώην τραπεζίτη έχει πληγεί από τους κυβερνητικούς χειρισμούς για την αντιμετώπιση της πανδημίας, από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας κατά της αστυνομικής βίας και τις απεργίες ενάντια στις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα, όπως και από το κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων.

    Επιπλέον, υπάρχει στην κοινή γνώμη η αντίληψη ότι είναι αλαζονικός και απόμακρος.

    Παρ’ όλα αυτά, η αποδοχή της κυβέρνησής του στις τελευταίες δημοσκοπήσεις φτάνει το 40%. Ο ίδιος μπορεί να υπολογίζει σε μια γερή βάση πιστών ψηφοφόρων, ενώ εξαιτίας των διαφωνιών στο εσωτερικό των αντίπαλων κομμάτων για το ποιος θα κόψει το νήμα και θα πάρει το χρίσμα του υποψηφίου για τις εκλογές του Απριλίου του 2022, είναι σχεδόν σίγουρο ότι ο Μακρόν θα πάει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, όπου πιθανότατα θα αντιμετωπίσει και πάλι την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν.

    Η κατάσταση στα γαλλικά πολιτικά πράγματα είναι ρευστή, οπότε δεν αποκλείονται και οι εκπλήξεις. Εξάλλου, έναν χρόνο πριν από την εκλογή του Μακρόν λίγοι θα στοιχημάτιζαν υπέρ του.

    Οι αντίπαλοι του Μακρόν

    Η εθνικίστρια Μαρίν Λεπέν: Η ηγέτιδα του «Εθνικού Μετώπου» θέλει να ελπίζει ότι η τρίτη προσπάθειά της να καταλάβει το Ελιζέ θα είναι και η τυχερή.

    Επί δέκα χρόνια, από τότε δηλαδή που κληρονόμησε το ακροδεξιό κόμμα από τον πατέρα της, η Λεπέν παλεύει να το παρουσιάσει ως πιο συμβατικό. Στις προεδρικές εκλογές του 2017 κατάφερε να φτάσει στον δεύτερο γύρο, όμως υπέστη συντριπτική ήττα, καθώς οι προοδευτικές παρατάξεις συσπειρώθηκαν γύρω από τον Μακρόν για να την κρατήσουν μακριά από το Ελιζέ.

    Στον αγώνα της να επιστρέψει, η 52χρονη Λεπέν καταφέρεται με θυμό εναντίον της οικονομικής ανισότητας και της επικυριαρχίας του Παρισιού στις περιφέρειες. Επίσης, επιτίθεται στον Μακρόν, επειδή δεν κατάφερε να κρατήσει έξω από τα σύνορα της Γαλλίας τις μεταλλάξεις του κορονοϊού, αλλά και για το αργό πρόγραμμα εμβολιασμών στην χώρα.

    Η Λεπέν έμαθε από τα λάθη της. Για να αυξήσει την απήχησή της σταμάτησε τις κορώνες περί εξόδου της Γαλλίας από την ΕΕ και καταδίκασε τον ρατσισμό.

    Επιπλέον ξεκίνησε νέα καμπάνια δημοσίων σχέσεων εμφανιζόμενη συχνά σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα για να «πουλήσει» τη νέα εικόνα της.

    Κι έτσι το κενό μεταξύ της Λεπέν και του Μακρόν γεφυρώνεται. Ακόμη, βέβαια, θεωρείται από την πλειονότητα των Γάλλων «επιθετική», όπως έδειξε πρόσφατη δημοσκόπηση.

    Τι θα μπορούσε να την βοηθήσει; Η μαζική αποχή αριστερών ψηφοφόρων που στήριξαν τον Μακρόν το 2017. Δημοσκοπήσεις για τον β’ γύρο δείχνουν πολύ μικρότερη διαφορά από τον Μακρόν, με τους προοδευτικούς να φαίνονται διστακτικοί να σώσουν τον Γάλλο πρόεδρο για δεύτερη φορά, ειδικά μετά τις δεξιές πολιτικές του σε μια σειρά θεμάτων από την φορολογία έως το Ισλάμ.

    Ο παλιομοδίτης αριστερός Ζαν Λυκ Μελανσόν: Ο ηγέτης της γαλλικής Αριστεράς είναι υποψήφιος για τρίτη φορά. Στον α’ γύρο των εκλογών του 2017 είχε πιάσει ποσοστό 20%.

    Ο 69χρονος Μελανσόν υποστηρίζει ότι η υγειονομική κρίση απαιτεί αλλαγές στην τακτική, οπότε σταμάτησε να καλεί σε ανυπακοή. Λέει ότι έχει «ξεσκονίσει» το πρόγραμμά του και έχει αναζητήσει νέες ιδέες από βασικούς υποστηρικτές του με υψηλή μόρφωση, αλλά χαμηλά εισοδήματα.

    Οι πολιτικές θέσεις του Μελανσόν τοποθετούνται σταθερά στα αριστερά του Σοσιαλιστικού Κόμματος. Συνεχίζει να είναι επικριτικός απέναντι στην ΕΕ, υποστηρίζει τον κρατικό προστατευτισμό, όπως και την πολιτική των κοινωνικών επιδομάτων.

    Δεν τον ενοχλεί η διόγκωση του δημοσίου χρέους, το οποίο λέει ότι τελικά δεν θα αποπληρωθεί από το κράτος, και θέλει να παραγραφεί το χρέος που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    Μια νίκη του Μελανσόν θα είχε αρνητική επίπτωση στις αγορές, όπως και μια νίκη της Λεπέν. Ο δρόμος του προς την εξουσία περνά από την συνεργασία με το Πράσινο Κόμμα, με το οποίο είχε καλή και αποδοτική συνεργασία  στις δημοτικές εκλογές.

    Ο φιλεργατικός συντηρητικός Χαβιέ Μπερτράν: Αποχώρησε από το κόμμα της γαλλικής Δεξιάς όταν επικράτησε σκληροπυρηνικός πρόεδρος και αυτή τη στιγμή είναι ανεξάρτητος.

    Συχνά περιγράφεται ως κεντροδεξιός. Ο 56χρονος Μπερτράν έχει υπηρετήσει στην κυβέρνηση Σαρκοζί ως υπουργός Εργασίας και Υγείας. Επί έναν χρόνο υπήρχε η συζήτηση για το αν θα κατέβαινε στις εκλογές και τελικά πήρε την απόφαση λέγοντας ότι ήταν χρέος του.

    Έρχεται με σκληρές προτάσεις για θέματα, όπως η ασφάλεια και η τρομοκρατία, ενώ προτείνει να μειωθεί το ηλικιακό όριο της αναγνώρισης ποινικής ευθύνης στα 15 έτη. Με τις προτάσεις αυτές ελπίζει να τον «ακούσει» το κοινό του κόμματος, από το οποίο αποσπάστηκε.

    Σε πρόσφατη έρευνα φάνηκε ότι ο Μπερτράν έρχεται τρίτος στον α’ γύρο, πίσω από τον Μακρόν και την Λεπέν.

    Η φιλική προς τους Πράσινους σοσιαλίστρια Αν Ινταλγκό: Το 2014 το γεννημένο στην Ισπανία μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος έγινε η πρώτη γυναίκα δήμαρχος του Παρισιού. Αξίωμα από το οποίο αναδείχθηκε και ο πρώην πρόεδρος Ζακ Σιράκ.

    Η θητεία της έχει σημαδευτεί από πολύ σκληρά γεγονότα, την επίθεση τζιχαντιστών εναντίον της σατιρικής εφημερίδας Charlie Hebdo και λίγους μήνες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μπατακλάν και τα άλλα σημεία του Παρισιού, μια τραγική νύχτα για το Παρίσι στις 13 Νοεμβρίου 2015.

    Ο τρόπος που χειρίστηκε αυτές τις μεγάλες κρίσεις επαινέθηκε από παγκόσμιους ηγέτες όπως ο Μπαράκ Ομπάμα.

    Όταν η φωτιά κατέστρεψε σχεδόν ολοσχερώς τον ναό της Νοτρ Νταμ τον Ιούνιο του 2019 η Ινταλγκό ήταν ακόμη δήμαρχος και έναν χρόνο αργότερα επανεξελέγη.

    Συχνά δέχεται επικρίσεις ότι κάποια σημεία του Παρισιού είναι βρώμικα όπως και για το γεγονός ότι σταδιακά περιορίζει την χρήση αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλης.

    Επίσης, κάποιοι ψηφοφόροι την βλέπουν ως μέρος της παριζιάνικης ελίτ και την κατηγορούν ότι δεν έχει ιδέα τι γίνεται στα προάστια.

    Αν και τα ποσοστά της είναι χαμηλά, οι σύμβουλοι του Μακρόν την θεωρούν σοβαρή απειλή.

    Η απομάκρυνση αυτοκινήτων από το κέντρο του Παρισιού είναι ένα από τα αιτήματα των Πρασίνων, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην μεταξύ τους συνεργασία.

    Ο πρώην άνθρωπος του προέδρου, Εντουάρ Φιλίπ: Ο 50χρονος Εντουάρ Φιλίπ δεν έχει ανακοινώσει ότι κατεβαίνει στις εκλογές, ωστόσο περιλαμβάνεται εδώ επειδή σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις είναι ο πιο δημοφιλής πολιτικός στην Γαλλία, τουλάχιστον ο λιγότερο αντιδημοφιλής, όπως λέει ο ίδιος.

    Ο Φιλίπ ήταν πρωθυπουργός, όταν το Παρίσι σπαρασσόταν από τις διαδηλώσεις των «Κίτρινων Γιλέκων» κατά των σχεδίων του Μακρόν για τις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό σύστημα.  Χειρίστηκε επιτυχώς το πρώτο κύμα της πανδημίας, όμως αντικαταστάθηκε από τον Ζαν Καστέξ τον περασμένο Ιούλιο, την ώρα που η δημοτικότητά του ανέβαινε και απειλούσε να κλέψει τη δόξα του αφεντικού του με το ήρεμο και προσγειωμένο στυλ του.

    Τώρα είναι δήμαρχος της Χάβρης, στη βόρεια Γαλλία.

    Ο Φιλίπ ήταν πάντα πιστός στον Μακρόν, αλλά επιμένει να μην ανοίγει τα χαρτιά του για τις εκλογές. Θα μπορούσε να ηγηθεί του κόμματος του Μακρόν, En Marche, σε περίπτωση που η δημοτικότητά του έπεφτε πολύ.

    Διαβάστε ακόμη:

    Γαλλία: «Δεν είναι αμελητέα η πιθανότητα νίκης της Λεπέν» στις εκλογές του 2022

    Μακρόν: Eπεκτείνονται σε όλη τη Γαλλία το lockdown για έναν μήνα – Κλειστά για 3 εβδομάδες τα σχολεία

    Έξαλλη με τον Μακρόν η Άγκυρα: «Απαράδεκτες» οι δηλώσεις για παρέμβαση της Τουρκίας στις γαλλικές εκλογές



    ΣΧΟΛΙΑ