Για να μας βλέπεις πιο συχνά στα αποτελέσματα αναζήτησης Add mononews.gr on Google

Ένας συνασπισμός ευρωπαϊκών κρατών συμφώνησε να μοιραστεί ερευνητική τεχνογνωσία και βιομηχανική εμπειρία για την ανάπτυξη ενός συστήματος αντιβαλλιστικής άμυνας, σε μια προσπάθεια περιορισμού της εξάρτησης από τις ΗΠΑ, την ώρα που η Ουκρανία δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις ρωσικές επιθέσεις.

«Πιστεύουμε ότι η προστασία της Ευρώπης απαιτεί μια συνολική λύση, με μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική πυραυλικής άμυνας, ώστε να αποτρέπονται και να αντιμετωπίζονται μελλοντικές πυραυλικές απειλές», αναφέρεται σε ανακοίνωση που κοινοποιήθηκε από το γραφείο του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος φιλοξένησε τη Δευτέρα στο Παρίσι συνάντηση των συμμάχων της Ουκρανίας.

1

«Το σύστημα θα συμπληρώνει τις υφιστάμενες αντιβαλλιστικές δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων των αυτόνομων ευρωπαϊκών λύσεων που έχουν ήδη αποκτήσει ή πρόκειται να αποκτήσουν οι συμμετέχουσες χώρες», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Στον συνασπισμό συμμετέχουν η Δανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Νορβηγία, η Ισπανία, η Σουηδία, η Ουκρανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η πρωτοβουλία χαρακτηρίζεται «αμιγώς αμυντική» και παραμένει ανοιχτή στη συμμετοχή και άλλων κρατών.

«Η Ουκρανία μπορεί να προσφέρει το δικό της μέρος: τον αντιβαλλιστικό πύραυλο», ανέφερε ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα X. «Άλλοι διαθέτουν ραντάρ και άλλα κρίσιμα εξαρτήματα. Είναι σημαντικό να ενώσουμε τις δυνάμεις μας».

Σύμφωνα με τον Ζελένσκι, το νέο σύστημα, το οποίο ονομάζεται Frejya, μπορεί να τεθεί σε λειτουργία μέσα σε 12 μήνες και να «δημιουργήσει μια στρατηγικά νέα κατάσταση».

Ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε τα «σημαντικά αποτελέσματα» που πέτυχαν οι χώρες της λεγόμενης Συμμαχίας των Προθύμων, υπογραμμίζοντας ότι είναι καθοριστικά τόσο για τη στήριξη της Ουκρανίας όσο και για την ασφάλεια της Ευρώπης.

Όπως ανέφερε, εκπρόσωποι 12 αμυντικών εταιρειών εξέφρασαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης την ετοιμότητά τους να συνεργαστούν.

Η Ουκρανία έχει καλέσει τους εταίρους της να συμμετάσχουν στην κατασκευή ενός νέου αντιβαλλιστικού συστήματος, το οποίο θα μπορεί να συμπληρώσει ή ακόμη και να ανταγωνιστεί τις αμερικανικές συστοιχίες Patriot. Στόχος είναι να αντιμετωπίζει ρωσικούς πυραύλους που είναι δύσκολο ή ακόμη και αδύνατο να αναχαιτιστούν από τα υφιστάμενα ευρωπαϊκά συστήματα αεράμυνας.

Ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι οι σύμμαχοι θα πρέπει να καταρτίσουν ένα «χειμερινό πακέτο», το οποίο θα περιλαμβάνει 300 πυραύλους Patriot, προκειμένου να ενισχυθεί η θέση της Ουκρανίας.

«Εάν διαθέτουμε επαρκή προστασία για τον χειμώνα, η Ρωσία θα έχει πολύ λιγότερους λόγους να παρατείνει τον πόλεμο κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου», έγραψε στο X.

Το Κίεβο εμφανίζεται σχεδόν ανυπεράσπιστο απέναντι στους ρωσικούς βαλλιστικούς πυραύλους, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται πλέον στο πέμπτο έτος του. Σύμφωνα με το ουκρανικό υπουργείο Άμυνας, οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας δεν μπορούν να αναχαιτίσουν περισσότερο από το 40% αυτών των όπλων, καθώς τα αποθέματα πυραύλων Patriot εξαντλούνται.

Ο Ιούνιος ήταν ο πιο αιματηρός μήνας από την έναρξη της ρωσικής εισβολής πλήρους κλίμακας, με 295 Ουκρανούς αμάχους να χάνουν τη ζωή τους, σύμφωνα με στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα επιτρέψει στην Ουκρανία να κατασκευάζει αναχαιτιστικούς πυραύλους Patriot. Ωστόσο, ο Ζελένσκι υποστήριξε ότι το σύστημα Frejya, το οποίο αναπτύσσεται στην Ουκρανία, μπορεί να αποτελέσει ένα «ευρωπαϊκό πρότυπο» υπό την ηγεσία του Κιέβου.

Όταν το Frejya τεθεί σε πλήρη επιχειρησιακή λειτουργία, η Ουκρανία θα μπορεί να κλείσει τον εναέριο χώρο της απέναντι στις ρωσικές επιθέσεις και στη συνέχεια να μοιραστεί την τεχνολογία με όλους τους εταίρους της, δήλωσε ο Ζελένσκι.

«Πιστεύω ότι πρόκειται για μια ιδέα που μπορεί να μας βοηθήσει να νικήσουμε», πρόσθεσε.

Διαβάστε επίσης 

Κρις Μέρφι: Ο Τραμπ δεν έχει διέξοδο στο Ιράν – Πρόκειται για απόλυτη καταστροφή

Σαουδική Αραβία: Αναχαίτισε βαλλιστικό πύραυλο των Χούθι – Απειλές για αντίποινα

Μακρόν: Συμφωνία για την αγορά 16 Rafale από την Ουκρανία – Στο Κίεβο και το σύστημα SAMP/T