• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ο επιχειρηματίας που πέτυχε τζακ ποτ κατά την εισαγωγή της εταιρείας του στο χρηματιστήριο εν μέσω πανδημίας

    • Bloomberg

    Ashok Soota


    Ο επιχειρηματίας Ashok Soota, πρωτοπόρος στον κλάδο των υπηρεσιών πληροφορικής της Ινδίας, ηγήθηκε τριών εταιρειών outsourcing, συμπεριλαμβανομένης μιας από τις μεγαλύτερες της χώρας, της Wipro Ltd., και εισήγαγε δύο από αυτές στο χρηματιστήριο.

    Η δεύτερη εισαγωγή πραγματοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, με την δημόσια προσφορά (IPO) της τελευταίας του start up εταιρείας, της Happiest Minds Technologies Ltd., να υπερκαλύπτεται κατά 151 φορές. Η IPO έλαβε προσφορές για 3,51 δισεκατομμύρια μετοχές έναντι των 23,3 εκατομμυρίων που διέθεσε, με αποτέλεσμα να καταταχθεί στις πιο επιτυχημένες δημόσιες εγγραφές της Ινδίας στη δεκαετία.

    “Η μεγάλη ώθηση της δημόσιας προσφοράς αποδίδεται στην αξιοπιστία του ιδρυτή της”, τόνισε ο Abhimanyu Sofat, επικεφαλής ανάλυσης της IIFL Securities Ltd. στη Βομβάη. «Αυτό τόνωσε την επενδυτική εμπιστοσύνη και οδήγησε θεσμικούς και ξένους επενδυτές να διεκδικήσουν ένα κομμάτι της πίτας».

    Η Happiest Minds, η οποία πραγματοποιεί σχεδόν το σύνολο των εσόδων της από ψηφιακές υπηρεσίες, είναι μία από τις δύο IPO που προσέλκυσαν αυτή την εβδομάδα το ενδιαφέρον των Ινδών επενδυτών. Η άλλη προσφορά ήταν αυτή της Route Mobile Ltd., εταιρείας παροχής υποδομών cloud, που υπερκαλύφθηκε κατά τέσσερις φορές την Πέμπτη, την ώρα που η φρενίτιδα που επικρατεί για μετοχές τεχνολογίας διεθνώς, δείχνει να μεταφέρεται ακόμη και στις μικρότερες εταιρείες του κλάδου.

    Η τεράστια ζήτηση και για τις δύο επιχειρήσεις δίνει καλά δείγματα για τις δημόσιες εγγραφές στην αγορά της Ινδίας, όπου πραγματοποιήθηκαν μόνο δύο IPO το 2020 παρά την θεαματική άνοδο του χρηματιστηρίου. Ο δείκτης S&P BSE Sensex σημείωσε άνοδο περίπου 50% από τα χαμηλά του Μαρτίου, παρά το γεγονός η χώρα κατέγραψε τη χειρότερη οικονομική της συρρίκνωση στο τρίμηνο του Ιουνίου και αποτελεί το νέο hotspot της πανδημίας.

    “Η υπερκάλυψη αντικατοπτρίζει το premium με το οποίο αποτιμάται το μεγαλύτερο τμήμα της αγοράς της Ινδίας”, δήλωσε ο Deepak Jasani, επικεφαλής ανάλυσης της HDFC Securities Ltd. “Η αποτίμηση της Happiest Minds ήταν αρκετά λογική και άφησε κάτι στο τραπέζι για τους επενδυτές”.

    Εστίαση στα ψηφιακά

    Οι μετοχές της Happiest Minds πωλήθηκαν σε εύρος τιμών 165-166 ρουπιών (2,3 δολαρίων) ανά τεμάχιο. Ο Soota συγκέντρωσε 1,4 δισεκατομμύρια ρουπίες με την πώληση μέρους του μεριδίου του. Η πώληση ολοκληρώθηκε την Τετάρτη και οι μετοχές είναι πιθανό να ξεκινήσουν την διαπραγμάτευση την επόμενη εβδομάδα. Η IPO της Route Mobile ολοκληρώθηκε αργά την Παρασκευή.

    Ο Soota, 77 ετών, ίδρυσε την εταιρεία με έδρα το Μπανγκαλόρ, το 2011. Το εγχείρημα πραγματοποιήθηκε μετά από το άσχημο “διαζύγιο” του από τους συνεργάτες με τους οποίους είχε ιδρύσει την προηγούμενη start up του, την Mindtree Ltd., η οποία εισήχθη στο χρηματιστήριο τον Μάρτιο του 2007. Αυτή η IPO είχε υπερκαλυφθεί περισσότερες από 100 φορές.

    Η Happiest Minds αναμένεται να αναπτυχθεί με ετήσιο ρυθμό 20%, σχεδόν διπλάσιο από τον ρυθμό ανάπτυξης του κλάδου, δήλωσε ο Soota στο BloombergQuint στις 7 Σεπτεμβρίου. Η εταιρεία πραγματοποιεί το 97% των εσόδων της από ψηφιακές υπηρεσίες, σε σύγκριση με το 30-50% που ισχύει για τους τοπικούς ανταγωνιστές της, σύμφωνα με έκθεση της Motilal Oswal Securities Ltd.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ