• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ένας δισεκατομμυριούχος και μία οκταπλάσια αύξηση αξίας: H μαγεία της εισαγωγής στην αγορά της Κίνας

    • Bloomberg

    Li Xiting


    Όταν ο Li Xiting εξασφάλισε το πρώτο συμβόλαιο για την εταιρεία του, μία σύμβαση ιατρικού εξοπλισμού, κατά τη δεκαετία του ’90, έτρεμε τόσο από τον ενθουσιασμό του, που χρειάστηκε να υπογράψει τρεις φορές.

    Σήμερα, η Mindray Bio-Medical Electronics, είναι ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ιατρικών συσκευών της Κίνας, ένας κολοσσός 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει κάνει τον Li, τον πρόεδρο του ΔΣ, τον τρίτο πλουσιότερο άνθρωπο της Σιγκαπούρης με περιουσία ύψους 7,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και τον συν-ιδρυτή της Xu Hang να ακολουθεί με περιουσία 6,7 δισ. δολαρίων.

    Χάρη στην απόφαση της εταιρείας να εγκατασταθεί στην Κίνα, η αγοραία αξία της έχει διογκωθεί σχεδόν κατά οκτώ φορές, δημιουργώντας έναν ακόμη δισεκατομμυριούχο: τον πρόεδρο  της εταιρείας Cheng Minghe. Οι τρεις τους έχουν συνολική περιουσία αξία 15,3 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires.

    Οι μετοχές της εταιρείας διαπραγματεύονταν στη Νέα Υόρκη μέχρι το 2016, όταν μια κοινοπραξία υπό την ηγεσία των Li, Xu και Cheng την έκαναν ιδιωτική, με την αξία αγοράς να φτάνει τα 3,3 δισ. δολάρια, όπως δείχνουν τα αρχεία του χρηματιστηρίου. Τον Οκτώβριο, η εταιρία μεταφέρθηκε στο Χρηματιστήριο του Shenzhen, στην αγορά ChiNext με την αρχική δημόσια προσφορά να αποτιμά τη Mindray στα 8,6 δισ. δολάρια. Οι μετοχές είχαν καταγράψει μέχρι την περασμένη εβδομάδα κέρδη 189%.

    Η Mindray, η οποία κατασκευάζει συστήματα παρακολούθησης ασθενών και υποστήριξης ζωής καθώς και μηχανήματα υπερήχων, εμφάνισε έσοδα 13,6 δισ. γιουάν (2,1 δισ. δολ.) το 2018, καταγράφοντας αύξηση 23% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα καθαρά έσοδα αυξήθηκαν κατά 42% στα 3,7 δισ.γιουάν.

    Ο αναλυτής της Bloomberg Intelligence, Nikkie Lu, προβλέπει ότι ο κατασκευαστής ιατρικού εξοπλισμού θα κερδίσει μερίδιο αγοράς στην Κίνα από τους ανταγωνιστές του εξωτερικού, όπως η General Electric Co. και η Roche Holding AG, καθώς η πολιτική της χώρας ευνοεί τη μετατοπιση από τις εισαγωγές.

    Η Mindray συγκαταλέγεται μεταξύ αρκετών κινεζικών εταιρειών που αποχώρησαν από τις ΗΠΑ για να επιδιώξουν υψηλότερες αποτιμήσεις στην εγχώρια αγορά. Η αγοραία αξία της εταιρείας Focus Media Information Technology του δισεκατομμυριούχου Jason Jiang υπερδιπλασιάστηκε από το 2013, όταν εξαγοράστηκε ιδιωτικά έναντι 3,8 δισ. δολαρίων. Ο Zhou Hongyi, πρόεδρος της 360 Security Technology Inc., πρόσθεσε 12 δισεκατομμύρια δολάρια στην περιουσία του την εποχή που ο πάροχος λογισμικού άρχισε να διαπραγματεύεται στην Κίνα μέσω της εισόδου της στη συγκεκριμένη αγορά.

    Xu Hang



    ΣΧΟΛΙΑ