• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Έμινεμ εναντίον Spotify. Γιατί προσέφυγε στη δικαιοσύνη ο γνωστός ράπερ

    • Bloomberg
    εμινεμ

    Έμινεμ


    Η δισκογραφική εταιρεία του Έμινεμ κατέθεσε αγωγή εναντίον της Spotify USA Inc. για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων, καθώς φέρεται να μετέδιδε εκατοντάδες τραγούδια του γνωστού ράπερ χωρίς να έχει την άδεια.

    Η Eight Mile Style LLC προσέφυγε την Τετάρτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Nashville, στο Τενεσί. Ισχυρίζεται ότι το Spotify ζημίωσε σκόπιμα τον καλλιτέχνη, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Marshall Mathers, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι έχει το δικαίωμα να μεταδίδει τα τραγούδια έχοντας διάφορες γενικές άδειες χρήσης.

    “Το Spotify δεν έχει πληρώσει την Eight Mile για τις συγκεκριμένες μεταδόσεις αλλά αντίθετα έχει καταβάλει μερικές, αποσπασματικές πληρωμές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό μέρος των συνολικών μεταδόσεων”, δήλωσε  η εταιρεία με έδρα το Μίτσιγκαν.

    Από τη πλευρά τους οι εκπρόσωποι του Spotify ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν ποιος διαχειρίζεται τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού του Eminem “Lose Yourself” – νικητής του Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού στα Βραβεία Όσκαρ 2003 – το οποίο περιγράφεται στην αγωγή ως “ένα από τα πιο διάσημα και δημοφιλή τραγούδια στον κόσμο. “

    Το Spotify “σίγουρα ήξερε (και διέθετε τα μέσα να γνωρίζει) ότι η Eight Mile είναι ιδιοκτήτρια των πνευματικών δικαιωμάτων του “Lose Yourself”, δήλωσε η δισκογραφική. “Οι συγκεκριμένες πληροφορίες ήταν σίγουρα διαθέσιμες σε αυτό.”

    Στο μεταξύ, η Spotify ισχυρίστηκε ότι έχει μια λεγόμενη υποχρεωτική άδεια, η οποία επιτρέπει τη χρήση τραγουδιών εάν καταβληθεί ένα τέλος, που καθορίζεται από το Γραφείο πνευματικών δικαιωμάτων των Η.Π.Α., σύμφωνα με την αγωγή.

    Η αγωγή σχετίζεται με 243 τραγούδια που η Eight Mile κατέχει και διαχειρίζεται. Η δισκογραφική ισχυρίζεται ότι το Spotify είχε περίπου 280 δισεκατομμύρια απλήρωτες μουσικές μεταδόσεις από το 2011, με αποτέλεσμα τα μη καταβληθέντα δικαιώματα να ανέρχονται περίπου στα 120 εκατομμύρια δολάρια.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του Spotify δεν σχολίασε άμεσα την αγωγή.

    Η Eight Mile επισημαίνει ότι μεγάλες δισκογραφικές εταιρίες κατέχουν το 16% του Spotify και ότι η επιτυχημένη δημόσια εγγραφή που πραγματοποίησε επιτρέπει στις εταιρείες να “κερδίζουν δισεκατομμύρια δολάρια, κανένα από τα οποία δεν χρειάζεται να μοιραστούν με τους δημιουργούς των πνευματικών δικαιωμάτων, τους καλλιτέχνες ή τους τραγουδοποιούς. “

    Το Spotify έχει χτίσει μια επιχείρηση, η οποία σήμερα αποτιμάται στα 26 δισ. δολάρια, “χωρίς περιουσιακά στοιχεία εκτός από τις ηχογραφήσεις τραγουδιών από τραγουδοποιούς, όπως ο Eminem, που διατίθενται προς μετάδοση, κατόπιν ζήτησης από τους καταναλωτές”, δήλωσε η Eight Mile. Οι μετοχές Spotify υποχώρησαν κατά 1,6% στα 145,76 δολάρια την Τετάρτη.

    Η συμφωνία που υπάρχει με τις δισκογραφικές αποτελεί το λόγο που αυτές αγνόησαν την πρακτική του Spotify για μετάδοση χωρίς άδεια, σύμφωνα με την αγωγή.

    Οι εταιρείες “δεν είχαν κανένα κίνητρο να προσφύγουν κατά του Spotify  για τις ενέργειές του”, δήλωσε η Eight Mile.



    ΣΧΟΛΙΑ