• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης δημιουργούν οι πωλήσεις αυτοκινήτων του Μαΐου


    Η αυτοκινητοβιομηχανία της Ευρώπης έδειξε προσωρινά σημάδια ανάκαμψης τον Μάιο, με ορισμένους Γάλλους και Ισπανούς αγοραστές να επισκέπτονται τους εκθεσιακούς χώρους που έχουν ανοίξει και πάλι.

    Οι νέες άδειες αυτοκινήτων μειώθηκαν κατά 50% στη Γαλλία σε ετήσια βάση, δήλωσε η CCFA, η αυτοκινητοβιομηχανία της χώρας τη Δευτέρα. Η πτώση ήταν μικρότερη σε σχέση με τη μείωση του Απριλίου κατά 89%. Η Ισπανία παρουσίασε επίσης μια μικρή βελτίωση.

    Η Renault SA και η ιδιοκτήτρια της Peugeot, PSA Group, δήλωσαν ότι οι περισσότεροι από τους πρώτους πελάτες που επέστρεψαν στις αντιπροσωπείες ήταν αυτοί που είχαν παραγγείλει οχήματα, αλλά δεν μπόρεσαν να τα παραλάβουν λόγω του lockdown. «Έχω δει ισχυρότερα ριμπάουντ», δήλωσε ο πρόεδρος της Renault, Jean-Dominique Senard, την Κυριακή σε μια γαλλική τηλεοπτική συνέντευξη, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε αναστροφή της πτώσης των πωλήσεων υπήρξε, μέχρι στιγμής, άτονη.

    Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα παρακολουθούν στενά τα στοιχεία των πωλήσεων αυτοκινήτων, αναζητώντας στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων και η επαναλειτουργία των εργοστασίων θα δώσουν ώθηση στην αυτοκινητοβιομηχανία. Εταιρείες από τη Ford Motor Co. έως τη Volkswagen AG αναγκάστηκαν να κλείσουν τα εργοστάσια και τους εκθεσιακούς τους χώρους για εβδομάδες κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας, αλλά τώρα αρχίζουν να κατασκευάζουν περιορισμένο αριθμό οχημάτων.

    Οι αντιπροσωπείες βρίσκονται αντιμέτωπες με την εύθραυστη εμπιστοσύνη των επενδυτών, με τους καταναλωτές να είναι σε εγρήγορση για τυχόν περαιτέρω εστίες που θα μπορούσαν να προκαλέσουν την επαναφορά των lockdown.

    Οι νέες άδειες αυτοκινήτων στην Ισπανία υποχώρησαν κατά 73% το Μάιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα. Το ποσοστό αυτό είναι βελτιωμένο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, που οι πωλήσεις κατέρρευσαν κατά 96,5%.

    Η ασαφής εικόνα της Σουηδίας

    Λιγότερο ξεκάθαρη είναι η εικόνα στη Σουηδία, όπου το κράτος επέτρεψε στις αντιπροσωπείες να παραμείνουν ανοιχτές. Οι νέες άδειες μειώθηκαν κατά 50%, κάτι που δεν ήταν πολύ μακριά από την πτώση του Απριλίου, σύμφωνα με την βιομηχανική ομάδα BIL Sweden.

    “Οι επιπτώσεις της πανδημίας συνεχίζουν να έχουν έντονα αρνητικό αντίκτυπο στην αγορά αυτοκινήτου», δήλωσε σε ανακοίνωση ο Διευθύνων Σύμβουλος της BIL Sweden, Mattias Bergman.

    Τα στοιχεία από την Ιταλία αναμένονται αργότερα τη Δευτέρα και τα αποτελέσματα της Νορβηγίας αναμένονται αύριο. Οι νέες άδειες στο Ηνωμένο Βασίλειο θα δημοσιευθούν την Πέμπτη.

    Η γαλλική κυβέρνηση παρουσίασε ένα πακέτο τόνωσης για την αυτοκινητοβιομηχανία την περασμένη εβδομάδα, που τέθηκε σε ισχύ τη Δευτέρα. Παρέχει κίνητρα για την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων, καθώς και μετρητά για τα παλιά οχήματα. Το πακέτο περιλαμβάνει βοήθεια για την επέκταση των σταθμών φόρτισης και την στήριξη των προμηθευτών μικρού και μεσαίου μεγέθους ανταλλακτικών.



    ΣΧΟΛΙΑ