• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    ΕΚΤ: Νέα «βροχή» δισ. για τις τράπεζες της Ευρωζώνης από Σεπτέμβριο

    • Bloomberg


    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει τον τρίτο γύρο χορήγησης στοχευμένων μακροπρόθεσμων δανείων (Targeted long-term refinancing operations – TLTRO) προς τις τράπεζες της Ευρωζώνης τον Σεπτέμβριο, χωρίς, ωστόσο, να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες. Κάτι που μπορεί, ωστόσο, να γίνει κατά τη συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη νομισματική πολιτική αυτήν την εβδομάδα.

    Το μεγάλο ερώτημα είναι, όπως επισημαίνει το Bloomberg, τι επιτόκια θα χρεώνει.

    Το Bloomberg Economics εκτιμά ότι τα επιτόκια για κάποια από τα νέα δάνεια της ΕΚΤ μπορεί να είναι τόσο χαμηλά όσο και το επιτόκιο καταθέσεων, με την ΕΚΤ να επιβεβαιώνει ότι η ικανότητα δανεισμού θα επηρεάσει το συνολικό ισοζύγιο των TLTRO.

    Αυτό σημαίνει, σημειώνει το πρακτορείο, πως θα μειωθεί σημαντικά η πρόσβαση για μεγάλους δανειολήπτες TLTRO-II, ιδίως στην Ισπανία και την Ιταλία.

    Σημειώνεται πως μέσω των συγκεκριμένων πράξεων αναχρηματοδότησης, η ΕΚΤ παρέχει μακροπρόθεσμα δάνεια στις τράπεζες, δίνοντάς τους ένα κίνητρο για να αυξήσουν τις χορηγήσεις δανείων προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές στη ζώνη του ευρώ.

    Η πρώτη σειρά TLTRO ξεκίνησε το 2014.

    Η δεύτερη, η οποία τέθηκε σε εφαρμογή τον Μάρτιο του 2016, ονομάζεται TLTRO-ΙΙ.

    Οι τράπεζες που συμμετείχαν στις TLTRO-ΙΙ μπορούσαν να δανειστούν ποσό έως το 30% των ανεξόφλητων δανείων τους προς τις επιχειρήσεις και τους καταναλωτές.

    Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες που χορηγούσαν περισσότερα δάνεια προς την πραγματική οικονομία, είχαν τη δυνατότητα να αντλήσουν περισσότερα κεφάλαια και με χαμηλότερο επιτόκιο από αυτό που προσφέρει συνήθως η ΕΚΤ.

    Τον Σεπτέμβριο εγκαινιάζεται η τρίτη σειρά ή TLTRO-III.



    ΣΧΟΛΙΑ