• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Έκκληση από τον Καναδά να διαφυλαχθούν οι πυλώνες του παγκόσμιου εμπορίου

    Liberal MP Francois-Philippe Champagne rises in the House of Commons Friday April 22, 2016 in Ottawa. THE CANADIAN PRESS IMAGES/Adrian Wyld


    Την ώρα που ΗΠΑ και Κίνα πλησιάζουν όλο και περισσότερο σε έναν κανονικό εμπορικό πόλεμο, ο Καναδάς παροτρύνει όλα τα υπόλοιπα κράτη να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατεύσουν τους πυλώνες του παγκόσμιου εμπορικού συστήματος. «Οφείλουμε να διαφυλάξουμε τους οργανισμούς που αποτελούν τον ακρογωνιαίο λίθο της παγκόσμιας οικονομικής τάξης», ανέφερε, το Σάββατο, ο υπουργός Εμπορίου του Καναδά Francois-Philippe Champagne.

    Σύμφωνα με τον Champagne, τα σχέδια του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να επιβάλει δασμούς σε μία ευρεία γκάμα κινεζικών εξαγωγών απειλούν τη σταθερότητα της διεθνούς εμπορικής τάξης.

    «Από την παγκόσμια εμπορική τάξη που καθιερώθηκε μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχουμε επωφεληθεί όλοι, και οι ΗΠΑ», δήλωσε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι «όλοι μας πρέπει να κάνουμε ένα βήμα πίσω και να δούμε όλα αυτά που έχουμε επιτύχει τις τελευταίες δεκαετίες».

    Πρόσθεσε, δε, ότι στόχος του Καναδά είναι να συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες μαζί με άλλα κράτη, στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, για να υπάρχει τάξη στο παγκόσμιο εμπόριο.

    Χάλυβας και αλουμίνιο

    Μετά την ανακοίνωση της κυβέρνησης Τραμπ, την Πέμπτη, της προσωρινής εξαίρεσης κάποιων χωρών, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Καναδάς, από την επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου, ο υπουργός Εμπορίου του Καναδά είπε ότι η χώρα του καταβάλλει προσπάθειες για να διασφαλίσει ότι η εξαίρεση θα γίνει μόνιμη.

    «Για εμάς, οι δασμοί αυτοί είναι απαράδεκτοι και αδικαιολόγητοι», δήλωσε ο Champagne, προσθέτοντας ότι η χώρα του θα προσπαθήσει να βρει μια λύση με τις ΗΠΑ ώστε να διασφαλίσει ότι η εξαίρεση αυτή είναι μόνιμη.

    Τόνισε επίσης ότι ο Καναδάς θα δείξει ιδιαίτερη προσοχή ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα εξαγωγής, από άλλες χώρες, χάλυβα και αλουμινίου στις ΗΠΑ μέσω του Καναδά, κάτι που αποτελεί βασική ανησυχία της κυβέρνησης Τραμπ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: JPMorgan: Γιατί είναι αισιόδοξη για τις αγορές παρά την απειλή του εμπορικού πολέμου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στα πρόθυρα παγκόσμιου εμπορικού πολέμου η ανθρωπότητα: Ο Τραμπ απειλεί με δασμούς την Κίνα



    ΣΧΟΛΙΑ