• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Διχασμένη η Ευρώπη για το εμβόλιο της AstraZeneca

    • Bloomberg
    AstraZeneca

    AstraZeneca


    Εντείνεται ο προβληματισμός στην Ευρώπη για το εμβόλιο της AstraZeneca, με τουλάχιστον εννέα χώρες να αναστέλλουν τη χρήση του λόγω ανησυχιών σχετικά με την ασφάλεια του. Στο μεταξύ, Γερμανία και Γαλλία – μαζί με την κορυφαία αρχή του κλάδου υγείας της ηπείρου – χαρακτηρίζουν αβάσιμες τις αμφιβολίες.

    Η Αυστρία εξέφρασε πρώτη την ανησυχία της το περασμένο Σαββατοκύριακο όταν σταμάτησε να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca μετά από αναφορές που το συνέδεσαν με θάνατο και ασθένεια μεταξύ των εμβολιασμένων. Ακολούθησαν σχεδόν αμέσως η Δανία, η Ιταλία και η Νορβηγία, επισημαίνοντας ότι υπήρξαν περιπτώσεις πήξης του αίματος που οι υγειονομικές αρχές θέλουν να διερευνήσουν πιο προσεκτικά. Η Ταϊλάνδη ήταν η επόμενη.

    Οι εξελίξεις αυτές απειλούν να εκτροχιάσουν την ήδη αργοπορημένη κυκλοφορία των εμβολίων στην Ευρώπη, η οποία ξεκίνησε τις εκστρατείες εμβολιασμού μετά από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, και υπάρχει κίνδυνος να οδηγήσουν σε παράταση των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

    Υπενθυμίζεται ότι τα προβλήματα με την AstraZeneca είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, μετά από τις καταγγελίες της Ευρώπης για μη παράδοση αρκετών δόσεων του εμβολίου, καθώς και με τους περιορισμούς ηλικίας που είχαν θέσει πολλές χώρες τον Ιανουάριο, πριν τελικά γίνει ξεκάθαρο ότι το συγκεκριμένο εμβόλιο καλύπτει όλους τους ενήλικες.

    Τώρα, αξιωματούχοι στη Γαλλία και τη Γερμανία – οι οποίοι συνέβαλαν στην άρση των ηλικιακών περιορισμών κατά την χρήση του εμβολίου και προσπάθησαν να πείσουν το δύσπιστο κοινό για την αποτελεσματικότητα του –  είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του εμβολίου της Astra.

    Το γερμανικό ινστιτούτο που επιβλέπει την ασφάλεια των εμβολίων επισήμανε σε μια δήλωση ότι έχουν υπάρξει 11 αναφορές για περιπτώσεις θρόμβωσης αίματος – και τεσσάρων θανάτων – από μια ομάδα περίπου 1,2 εκατομμυρίων που έκαναν το εμβόλιο στη χώρα. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η πήξη του αίματος προέκυψε από το εμβόλιο, γεγονός που οδήγησε το ινστιτούτο να επαναλάβει τη θέση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων ότι τα οφέλη του υπερτερούν των κινδύνων.

    Ο Γερμανός υπουργός Υγείας, Jens Spahn, δήλωσε την Παρασκευή ότι λαμβάνει υπόψη τις ανησυχίες «πολύ σοβαρά», εστιάζοντας ωστόσο, στη θέση του ΕΟΦ και την ανάλυση του γερμανικού ινστιτούτου.

    «Λυπάμαι που ορισμένες χώρες της ΕΕ σταμάτησαν τον εμβολιασμό με την AstraZeneca», δήλωσε ο Spahn σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο. “Οι περισσότερες από αυτές δεν έχουν ακολουθήσει τη συμβουλή της αρμόδιας αρχής και των εμπειρογνωμόνων.”

    Ο Γάλλος ομόλογός του, Olivier Veran, δήλωσε αργά την Πέμπτη ότι μόνο 30 άτομα είχαν προβλήματα πήξης από περίπου 5 εκατομμύρια που έχουν λάβει το εμβόλιο σε όλη την Ευρώπη. Δεν υπάρχουν ενδείξεις αιτιότητας, πρόσθεσε και «δεν υπάρχει λόγος αναστολής των εμβολιασμών AstraZeneca».

    Για την ακρίβεια, η Δανία και άλλες χώρες δεν ισχυρίστηκαν ότι υπάρχει άμεση σχέση του εμβολίου με τα περιστατικά, αλλά ζητούν να πραγματοποιηθεί περισσότερη έρευνα προτού συνεχίσουν τη χρήση του εμβολίου.

    Από την πλευρά της, η AstraZeneca είπε ότι η ανάλυση περισσότερων από 10 εκατομμυρίων αρχείων δεν έδειξε κανένα στοιχείο για αυξημένο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής ή θρόμβωσης σε οποιαδήποτε ηλικιακή ομάδα, φύλο, παρτίδα ή χώρα.

    «Στην πραγματικότητα, ο αριθμός αυτών των συμβάντων που καταγράψαμε είναι σημαντικά χαμηλότερος σε αυτούς που εμβολιάστηκαν από ό, τι θα περίμενε κανείς στον γενικό πληθυσμό», δήλωσε η εταιρεία.

    Διαβάστε ακόμα:

    AstraZeneca: Μειώνει περαιτέρω την πρόβλεψή της για τα εμβόλια που θα προμηθεύσει στην ΕΕ

    Ιταλία: Πάνω από 25.000 τα νέα κρούσματα – Αποσύρθηκε παρτίδα εμβολίων της AstraZeneca

    Ολιβιέ Βεράν: Ο Γάλλος υπουργός Υγείας δεν θα αναστείλει τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ