• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Citigroup: Οι αναδυόμενες αγορές βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στα capital controls

    • Bloomberg


    Καθώς αυξάνεται ο αριθμός των χωρών που εισέρχονται σε lockdown για την καταπολέμηση της επέκτασης του κορονοϊού, οι αναδυόμενες αγορές ενδέχεται να προχωρήσουν σε ελέγχους κεφαλαίου (capital controls), σύμφωνα με την Citigroup Inc.

    “Υπάρχει το ενδεχόμενο να βρισκόμαστε κοντά σε έναν κόσμο στον οποίοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αρχίζουν να περιορίζουν την κίνηση κεφαλαίων με τον ίδιο τρόπο που περιορίζουν την κίνηση ανθρώπων και αγαθών”, δήλωσε ο David Lubin, επικεφαλής του τμήματος για τις οικονομίες των αναδυόμενων χωρών, στο Λονδίνο, σε ανάλυση του την Τετάρτη. “Τα πειράματα με τα capital controls, με άλλα λόγια, είναι ίσως ένα βήμα πιο κοντά μας.”

    Οι εκροές από τα ομολογιακά και μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια των αναπτυσσόμενων χωρών τις τελευταίες δύο εβδομάδες ήταν κοντά στο 4% της καθαρής αξίας ενεργητικού σύμφωνα με ορισμένους υπολογισμούς, μεγαλύτερες από ότι ήταν το Μάιο του 2013, κατά τη διάρκεια του Taper Tantrum και το Σεπτέμβριο του 2008, όταν κατέρρευσε η Lehman Brothers Holdings Inc., επισήμανε ο Lubin. Αυτό το μήνα, τα νομίσματα στη Βραζιλία, την Ινδονησία, την Κολομβία, τη Ρωσία και το Μεξικό υποχώρησαν περισσότερο από το 10% έναντι του δολαρίου.

    Η Αργεντινή πραγματοποίησε ελέγχους κεφαλαίου πέρυσι για να σταματήσει την πτώση των αποθεμάτων και του πέσο, αν και είναι μία από τις ελάχιστες μεταξύ των αναδυόμενων αγορών που χρησιμοποιεί τα capital controls για να σταματήσει τις εκροές κεφαλαίων σε περιόδους πίεσης. Η Μαλαισία είχε υιοθετήσει περιορισμούς κεφαλαίου κατά τη διάρκεια της κρίσης του 1997.

    Αν και οι περισσότερες από τις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν μια φυσιολογική κρίση, καθώς είναι όλα απρόβλεπτα στη συγκεκριμένη κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός, τα υφιστάμενα εργαλεία αντιμετώπισης των επιπτώσεων μπορεί να μην είναι αρκετά, αναφέρει η Citigroup.

    Σύμφωνα με όσα προβλέπουν τα βιβλία οικονομικών, η προστασία των εγχώριων οικονομιών απαιτεί χαμηλότερα επιτόκια, αλλά απαιτούνται υψηλότερα επιτόκια για να αποφευχθούν οι μεγάλες εκροές κεφαλαίων, ειδικά αν οι επιβαρύνσεις του χρέους αυξάνονται.

    “Ο μόνος τρόπος να επιλυθεί αυτή η αντίφαση, καταρχήν, είναι να κλείσει ο λογαριασμός κεφαλαίου”, έγραψε ο Lubin. “Όσο περισσότερο μένει ο ιός μαζί μας, τόσο περισσότερο η κινητικότητα κεφαλαίων στις αναδυόμενες αγορές μπορεί να απειληθεί.”



    ΣΧΟΛΙΑ