• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Χρυσό νόμισμα αξίας 15 εκατ. δολαρίων διατίθεται προς πώληση

    Doubloon


    Ένα από τα πιο σπάνια και περιζήτητα νομίσματα του κόσμου διατίθεται προς πώληση.

    Το Brasher Doubloon, το πρώτο χρυσό νόμισμα που χαράχτηκε στις ΗΠΑ, πρόκειται να πουληθεί μέσω ιδιωτική συναλλαγής, με την τιμή του να ορίζεται στα 15 εκατ. δολάρια, σύμφωνα με τον σύμβουλο νομισμάτων Jeff Sherid.

    Η εταιρεία του PCAG Inc., με έδρα το Λος ‘Αντζελες, πρόκειται να διαθέσει στην αγορά το νόμισμα για λογαριασμό συλλέκτη, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες είναι πρώην στέλεχος της Wall Street.

    To doubloon χρονολογείται από το 1787 – 11 χρόνια μετά την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας, την ίδια χρονιά που γράφτηκε το Σύνταγμα και πέντε χρόνια πριν ανοίξει το ομοσπονδιακό νομισματοκοπείο στη Φιλαδέλφεια. Ο μεταλλουργός Ephraim Brasher, γείτονας του George Washington στην Cherry Street της Νέας Υόρκης, κατασκεύασε μια μικρή παρτίδα από αυτά τα νομίσματα και έφτιαξε αυτή τη μοναδική έκδοση με τα αρχικά του «EB», χαραγμένα στο στήθος του αετού.

    Σύμφωνα με τον συλλέκτη νομισμάτων John Albanese, ιδρυτή της Certified Acceptance Corp., υπηρεσίας ελέγχου της γνησιότητας των νομισμάτων, “αν μιλήσεις με ειδικούς και με εμπειρογνώμονες, υποθέτω ότι θα έλεγαν όλοι ότι το Brasher Doubloon είναι το σπουδαιότερο νόμισμα που έχει υπάρξει ποτέ”.

    Η αβεβαιότητα σχετικά με τον αρχικό σκοπό δημιουργίας του νομίσματος αυξάνει το μυστήριο που το περιβάλλει. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι μπορεί να προορίζονταν για κυκλοφορία, αν και ορισμένοι θεωρούν ότι θα μπορούσε να ήταν ένα πρωτότυπο ή αναμνηστικό. Επτά δείγματα έχουν σωθεί, ενώ τα άλλα, έχουν τη σφραγίδα στο φτερό του αετού και όχι στο στήθος του.

    Το συγκεκριμένο νόμισμα έχει τη δική του θέση και στην ποπ κουλτούρα. Ο ιδιωτικός ντετέκτιβ Φίλιπ Μάρλοου το αναζητούσε στη νουβέλα που έγραψε το 1942 ο Raymond Chandler, με τίτλο “The High Window” και στην ταινία που ακολούθησε με το συγκεκριμένο θέμα.

    Οι συμφωνίες στην αγορά σπάνιων νομισμάτων των ΗΠΑ, συνολικής αξίας 4 δισ. δολαρίων, συχνά γίνονται ιδιωτικά με τις τιμές να παραμένουν κρυφές. Η δημοπρασία ρεκόρ για ένα μόνο νόμισμα έγινε το 2013, όταν ένα ασημένιο δολάριο Flowing Hair του 1794 πουλήθηκε για 10 εκατομμύρια δολάρια.

    Το Brasher Doubloon πιθανόν θα είναι το πρώτο νόμισμα που η τιμή του θα φτάσει στα 100 εκατ. δολάρια κάποτε, προβλέπει ο Albanese. Αρχικά η αξία του ήταν περίπου 15 δολάρια, πουλήθηκε για 625.000 δολάρια το 1981, για 2,99 εκατ. δολάρια το 2005 και για 7,4 εκατ. δολάρια το 2011.

    Ο τωρινός ιδιοκτήτης το απέκτησε το 2015 μέσω ιδιωτικής συναλλαγής, πληρώνοντας άγνωστο ποσό.

     



    ΣΧΟΛΙΑ