• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Brexit: Ηνωμένο Βασίλειο και ΕΕ ανακοινώνουν εμπορική συμφωνία μετά από συμβιβασμό

    • Bloomberg


    Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκονται πολύ κοντά στο να αποκαλύψουν μια ιστορική εμπορική συμφωνία.

    Οι διαπραγματευτές για την μετά Brexit εποχή εργάστηκαν όλη τη νύχτα βάζοντας τις τελευταίες πινελιές σε έναν συμβιβασμό για τα αλιευτικά δικαιώματα.
    Η συμφωνία, η οποία θα ολοκληρώσει επίσημα τον διαχωρισμό της Βρετανίας, τεσσεράμισι χρόνια μετά το δημοψήφισμα του 2016, θα επιτρέψει το εμπόριο αγαθών χωρίς δασμούς και τη συνεργασία σε τομείς από την ασφάλεια έως την αεροπορία.

    Το περίγραμμα της συμφωνίας συμφωνήθηκε την Τετάρτη και αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα. Μέχρι νωρίς το πρωί  οι επικεφαλής διαπραγματευτές στις Βρυξέλλες, εργάζονταν για να καταγράψουν την ακριβή διατύπωση της τελικής συνθήκης.

    Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει συνέντευξη τύπου.

    Το υπουργικό συμβούλιο του Ηνωμένου Βασιλείου πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση των διαπραγματεύσεων αργά την Τετάρτη. Oι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενημερώθηκαν από αξιωματούχους των Βρυξελλών. Το τελικό έγγραφο θα πρέπει να εγκριθεί και από τις άλλες κυβερνήσεις, καθώς και από τα κοινοβούλια και από τις δύο πλευρές.

    Ο Τζόνσον και η φον ντερ Λάιεν παρενέβησαν προσωπικά τις τελευταίες ημέρες, πραγματοποιώντας αρκετές τηλεφωνικές συνομιλίες, σε μια τελευταία προσπάθεια να καταλήξουν σε συμφωνία πριν το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρήσει από την ενιαία αγορά στο τέλος του μήνα.

    Διπλωμάτης της ΕΕ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είχε κάνει παραχωρήσεις για την αλιεία τις τελευταίες ώρες, οι οποίες θα ξεκλειδώσουν τη συμφωνία.

    Ανοδικά η λίρα

    Η λίρα αυξήθηκε 0,5% στα 1,356 δολάρια, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται χαμηλότερα από το υψηλό δυόμισι ετών των 1,3624 $ που έφτασε την περασμένη εβδομάδα.

    Καθώς το τελικό παιχνίδι για το Brexit πλησιάζει, η εμφάνιση μετάλλαξης του κορονοϊού ανάγκασε μεγάλα τμήματα της Αγγλίας σε νέα lockdown.

     



    ΣΧΟΛΙΑ