• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Bitcoin: Κοντά στα 60.000 δολάρια εν αναμονή του πρώτου αμερικανικού ETF

    • Bloomberg
    Bitcoin

    Bitcoin


    Η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) αναμένεται να ανάψει το «πράσινο φως» ώστε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση του πρώτου ETF που βασίζεται σε Bitcoin futures, αναφέρει το Bloomberg, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές.

    Το Bitcoin καταγράφει κέρδη σχεδόν 3% και διαπραγματεύεται στα 59.301 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Μάιο. Το μεγαλύτερο κρυπτονόμισμα του κόσμου, κατέγραψε ιστορικό υψηλό τον Απρίλιο, φτάνοντας στα 64.869 δολάρια.

    Οι προτάσεις της ProShares και της Invesco Ltd. για τη δημιουργία του ETF βασίζονται σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και κατατέθηκαν βάσει των κανόνων αμοιβαίων κεφαλαίων που ο πρόεδρος της SEC, Gary Gensler, επισήμανε ότι παρέχουν “σημαντική προστασία στους επενδυτές”.

    Πρόκειται για μία προσπάθεια που έχει ξεκινήσει σχεδόν μία δεκαετία πριν. Οι δικηγόροι ζητούσαν έγκριση με το σκεπτικό της επιβεβαίωσης της γενικής αποδοχής των κρυπτονομισμάτων, από τότε που οι Cameron και Tyler Winklevoss, οι δίδυμοι δισεκατομμυριούχοι που είναι πιο γνωστοί για τον ρόλο τους στην ιστορία της Facebook, κατέθεσαν την πρώτη αίτηση για Bitcoin ETF, το 2013.

    Αλλαγή στάσης

    Με το πέρασμα των ετών υπήρξαν και άλλα σχέδια από funds που πρότειναν να χρησιμοποιήσουν το Bitcoin ως μόχλευση για να πετύχουν καλές αποδόσεις.

    Κατά το παρελθόν η SEC έχει επισημάνει ότι ο χώρος των κρυπτονομισμάτων μαστίζεται από επενδυτικούς κινδύνους. Επίσης, έχει εκφράσει την ανησυχία της για τη χειραγώγηση των τιμών και την ανεπάρκεια ρευστότητας και για το γεγονός ότι οι έντονες μεταβολές των τιμών του Bitcoin μπορεί να είναι υπερβολικές για τους ιδιώτες επενδυτές.

    Κατά τα τελευταία τρία χρόνια οι ετήσιες αποδόσεις του Bitcoin ήταν: απώλειες 74% το πρώτο έτος και κέρδη 95% και 305% αντίστοιχα τα δύο επόμενα.

    Επιπλέον, η SEC έθεσε ερωτήματα σχετικά με την επικύρωση της κυριότητας των κρυπτονομισμάτων που κατέχονται από funds και την απειλή από τους χάκερ.

    Πολλοί υποστηρικτές της αγοράς crypto, ενθουσιάστηκαν όταν ο Gary Gensler βρέθηκε στο τιμόνι της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, λόγω του ενδιαφέροντος που είχε δείξει στο παρελθόν για τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Κάποτε δίδασκε μια τάξη στο Sloan School of Management του MIT, με τίτλο “Blockchain and Money”. Ωστόσο, ο πρόεδρος τους τελευταίους μήνες έχει χαρακτηρίσει τον χώρο των crypto «Άγρια Δύση» και έχει δηλώσει ότι θέλει πιο ισχυρή εποπτεία των αγορών.

    Η διάθεση του φάνηκε να αλλάζει τον Αύγουστο, όταν έγινε γνωστό ότι ήταν υπέρ των funds που βασίζονταν σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Bitcoin και διαπραγματεύονται στην αγορά CME, τα οποία κατατέθηκαν βάσει νόμου της δεκαετίας του 1940.

    Αυτό οδήγησε σε ένα κύμα κατάθεσης αιτήσεων επενδυτικών προϊόντων με futures και προκάλεσε τεράστια αισιοδοξία στους εκδότες ότι είναι πιθανή η έγκριση από την SEC. Αυτή η προσδοκία πυροδότησε την τεράστια ανάκαμψη που έχει καταγράψει το Bitcoin, το οποίο έχει διπλασιάσει σχεδόν την τιμή του από το χαμηλό που κατέγραψε στα τέλη Ιουλίου, όταν υποχώρησε κάτω από τα 30.000 δολάρια.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ