• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Άνοδος του πετρελαίου, ενώ ο ΟΠΕΚ μετρά τις επιπτώσεις του κοροναϊού στη ζήτηση

    • Bloomberg
    πετρέλαιο


    Κοντά στα 51 δολάρια το βαρέλι αυξήθηκε η τιμή του πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, την ώρα που τα μέλη του ΟΠΕΚ συνήλθαν εκτάκτως για να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην παγκόσμια ζήτηση και να δουν τον τρόπο με τον οποίο η ομάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τις εξελίξεις.

    Μετά τις αυξημένες πιέσεις της Δευτέρας, που οδήγησαν τις τιμές του αργού κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά εδώ και πάνω από ένα χρόνο, οι τεχνικοί εμπειρογνώμονες του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) συναντώνται στα κεντρικά γραφεία της Βιέννης για να αξιολογήσουν τον αντίκτυπο της ασθένειας. Στη συνάντηση θα βρεθεί και ο πρεσβευτής της Κίνας στα Ηνωμένα Έθνη. Το αποτέλεσμα των συζητήσεων μπορεί να καθορίσει εάν η ομάδα θα συγκαλέσει συνάντηση έκτακτης ανάγκης για να εξετάσει νέες περικοπές παραγωγής αργότερα αυτό το μήνα.

    Oil rises back above $51 after declining amid virus outbreak

    Μέχρι στιγμής, ο ιός έχει ανεβάσει τις εμπορικές ροές και πιθανώς οδήγησε σε περικοπή κατά 20% της ζήτησης πετρελαίου της Κίνας – του μεγαλύτερου εισαγωγέα στον κόσμο -, καθώς πόλεις βρίσκονται σε καραντίνα και εργοστάσια σταματούν να λειτουργούν.

    Η κρίση θα μπορούσε να εξαλείψει το ένα τρίτο της αύξησης της παγκόσμιας κατανάλωσης φέτος, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της BP Plc, Brian Gilvary. “Το πρόβλημα για τον ΟΠΕΚ + είναι ότι το μέγεθος της καταστροφής της ζήτησης στην Κίνα δεν είναι γνωστό”, δήλωσε ο αναλυτής της Petromatrix, Olivier Jakob. “Συνεπώς, είναι δύσκολο για τους συμμετέχοντες στην αγορά να πειστούν ότι επιπλέον μείωση του 1 εκατ. βαρελιών ημερησίως θα είναι αρκετό. Στο σημερινό περιβάλλον, μία περικοπή κατά 0,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως θα προεξοφληθεί γρήγορα.”

    Η τιμή του αμερικανικού αργού (West Texas Intermediate) στα συμβόλαια του Μαρτίου ενισχυόταν νωρίτερα κατά 70 σεντς και διαμορφωνόταν στα 50,81 δολάρια το βαρέλι στο Λονδίνο. Τη Δευτέρα είχε υποχωρήσει κατά 2,8%, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2019.

    Η τιμή του Brent σημείωνε άνοδο κατά 0,7%, στα 54,82 δολάρια το βαρέλι.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ