• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Άνοδο των τιμών πετρελαίου πυροδότησαν οι δηλώσεις του Τραμπ για την Κίνα

    • Bloomberg
    γεώτρηση πετρελαίου

    γεώτρηση πετρελαίου


    Οι τιμές του πετρελαίου εκτινάχθηκαν μετά τη δήλωση του αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ότι η Κίνα επιθυμεί την επανέναρξη των εμπορικών συνομιλιών, εξέλιξη που πιθανώς να διευκολύνει την αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Τα futures στη Νέα Υόρκη ενισχύθηκαν κατά 0,8%, βάζοντας για λίγο τέλος στην μεγαλύτερη πτωτική κίνηση του πετρελαίου εδώ και πάνω από πέντε εβδομάδες. Το σχόλιο του Τραμπ ανέκοψε την πτώση της τιμής του εμπορεύματος κατά 2,2% που, όπως φαίνονταν επρόκειτο να συνεχιστεί για πέμπτη ημέρα.

    Τα λόγια του Αμερινακού προέδρου περιόρισαν τις ανησυχίες ότι το σχέδιο της Κίνας να σταματήσει τις αγορές αμερικανικού αργού και οι απειλές για αυστηρότερες κυρώσεις από τις ΗΠΑ θα οδηγούσαν στην επιδείνωση της ήδη ασταθούς προοπτικής της παγκόσμιας ζήτησης.

    “Η Κίνα κάλεσε χθες το βράδυ τους εμπορικούς ακόλουθους και είπε να επιστρέψουμε στο τραπέζι των συνομιλιών”, δήλωσε ο Τραμπ στους δημοσιογράφους κατά τη συνεδρίαση της G7 στο Biarritz της Γαλλίας. “Θα ξεκινήσουμε πολύ σύντομα τις διαπραγματεύσεις και θα δούμε τι συμβαίνει, αλλά νομίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία”.

     

    Top U.S. Oil Buyers

     

    Τα συμβόλαια αργού παράδοσης Οκτωβρίου ενισχύονταν κατά 41 σεντς, ποσοστό 0,8% και διαπραγματεύονταν στα 54,58 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, ενώ νωρίτερα σημείωναν πτώση μέχρι και κατά 1,21 δολάρια.

    Τα συμβόλαια του brent μηνός Οκτωβρίου ενισχύονταν κατά 40 σεντς και διαπραγματεύονταν στα 59,74 δολάρια το βαρέλι στο ICE. Οι τιμές του brent εμφανίζουν premium κατά 5,21 δολ. το βαρέλι σε σχέση με τα συμβόλαια WTI του αργού.

    “Το ζεστό και το κρύο στην προσέγγιση των διαπραγματεύσεων συνεχίζεται και δημιουργεί μεγάλη σύγχυση”, δήλωσε ο Ole Sloth Hansen, επικεφαλής της στρατηγικής για τα βασικά προϊόντα της Saxo Bank A/S, στην Κοπεγχάγη. “Σε αυτό το στάδιο πρέπει να υποθέσουμε ότι θα αυξηθούν οι δασμοί, εξέλιξη που δεν είναι καλή για την ανάπτυξη και τη ζήτηση”.

    Ερωτηθείς από δημοσιογράφους στο Πεκίνο σχετικά με τα σχόλια του Τραμπ λίγο μετά την ομιλία του αμερικανικού προέδρου, ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Geng Shuang δήλωσε ότι δεν γνώριζε τις  κλήσεις που πραγματοποιήθηκαν το σαββατοκύριακο μεταξύ των δύο χωρών. Επανέλαβε τη θέση της Κίνας ότι ο εμπορικός πόλεμος θα πρέπει να διευθετηθεί μέσω διαπραγματεύσεων.

    Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Νέα Υόρκη είχαν υποχωρήσει την Παρασκευή, όταν το Πεκίνο δήλωσε ότι θα επιβάλλει για αντίποινα δασμούς σε αμερικανικά προϊόντας 75 δισ. δολαρίων, συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου, για πρώτη φορά. Ο Πρόεδρος Τραμπ απάντησε αργότερα με πρόσθετες αυξήσεις φόρων για τα κινεζικά αγαθά και κάλεσε επίσης τις αμερικανικές εταιρείες να αποσυρθούν από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας.

    Οι εμπορικές εχθροπραξίες επηρέασαν τα hedge funds, τα οποία περιέκοψαν τις εκτιμήσεις τους για τα futures του αργού πετρελαίου την εβδομάδα μέχρι τις 20 Αυγούστου. Το πετρέλαιο είχε αυξηθεί περισσότερο από 10% από το χαμηλό που κατέγραψε στις αρχές Αυγούστου, καθώς οι σχέσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας φαίνονταν να βελτιώνονται, πριν αρχίσουν και πάλι να επιδεινώνονται την περασμένη Τετάρτη.

    “Ο Τραμπ ακούγεται όλο και περισσότερο να χρειάζεται τη συμφωνία πιο πολύ από την Κίνα και παίζει αυτή τη στιγμή ένα πόκερ με υψηλά στοιχήματα”, δήλωσε ο Hansen.

     



    ΣΧΟΛΙΑ