• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αγγλική λίρα: Με ή χωρίς συμφωνία για το Brexit, το κακό έχει ήδη γίνει

    • Bloomberg


    Πετύχει, δεν πετύχει η Τερέζα Μέι μια συμφωνία για το Brexit, οι περιπέτειες για το βρετανικό νόμισμα δεν θα τελειώσουν εύκολα. Την ώρα που η βρετανική κυβέρνηση προσπαθεί απεγνωσμένα να εξασφαλίσει μια συντεταγμένη έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας άλλος κίνδυνος αναδύεται για την βρετανική λίρα: η παραπαίουσα βρετανική οικονομία. Ενώ μια συμφωνία θα μπορούσε να μειώσει την άμεση αβεβαιότητα, η ζημιά είναι ήδη αρκετή και ένα τυχόν ράλι ανακούφισης για την στερλίνα θα είχε περιορισμένο αντίκτυπο, σύμφωνα με την SEB. Μάλιστα, ο Λουκ Χίκμορ της Aberdeen Standard Investments επιμένει στη διατήρηση της θέσης short για την λίρα προς το παρόν.

    Η βρετανική οικονομία παρουσίασε, το περασμένο τρίμηνο, τον αναιμικότερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων έξι ετών, με επιδεινούμενες περαιτέρω τις προοπτικές για το νόμισμα, το οποίο έχει υποχωρήσει κατά 12% από το 2016, όταν και αποφασίστηκε το Brexit. Ο οίκος Fitch έχει προειδοποιήσει για την πιθανότητα υποβάθμισης, λέγοντας ότι ένα άτακτο Brexit ή μια επιζήμια για την οικονομία σχέση με την ΕΕ θα μπορούσε να οδηγήσει στην υποβάθμιση της βρετανικής οικονομίας.

    «Βλέπουμε ήδη να υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στην οικονομία», δήλωσε ο Ρίτσαρντ Φάλκενχολ, στέλεχος της SEB. «Ακόμη και με κάποιο είδος ελεγχόμενου Brexit, η αβεβαιότητα θα παραμείνει. Αυτός είναι ο λόγος που δεν προβλέπουμε καλή πορεία για το νόμισμα», πρόσθεσε.

    Στέλεχος της Aberdeen Standard θεωρεί ότι το πιο πιθανό είναι να δοθεί τρίμηνη παράταση στην προθεσμία για το Brexit και εκφράζει ανησυχία για τις αρνητικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στο νόμισμα και στην οικονομία.

    «Δομική ζημιά»

    Σήμερα, Παρασκευή, η στερλίνα ακολουθούσε ανοδική τραχιά, εν μέσω αισιοδοξίας ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει κάποια πρόοδος για ένα συντεταγμένο Brexit. Ακόμη, όμως, και να υπάρξει περαιτέρω άνοδος, σε περίπτωση συμφωνίας, το «ταβάνι» θα είναι γύρω στα 1,38 δολάρια, λέει ο Χίκμορ.

    Ενώ η στερλίνα ήταν «κολλημένη» πάνω από τα 1,40 δολάρια πριν από την ψήφο υπέρ του Brexit, «έχει υπάρξει δομική ζημιά στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου, την οποία πρέπει να ξεπεράσουμε» πριν το νόμισμα επιστρέψει σε τέτοια επίπεδα, λέει ο Χίκμορ.

    Ο κίνδυνος του Brexit αποτελεί μια αυξανόμενη τάση οπισθοχώρησης για την οικονομία, σύμφωνα με την ABN. Η τράπεζα έχει αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας το 2019 στο 1,1%.

    Οι υποτονικές προσδοκίες για την οικονομία και οι αυξήσεις των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη αβεβαιότητα του Brexit και την εξασθένιση του αμερικανικού δολαρίου το 2019, θα έχουν αρνητικό αντίκτυπο στις προοπτικές του βρετανικού νομίσματος, υπογράμμισε ο Boele.



    ΣΧΟΛΙΑ