• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αναπάντεχη κίνηση από τον Τζεφ Μπέζος: Πούλησε μετοχές της Amazon αξίας 4,1 δισ. δολαρίων

    • Bloomberg

    Jeff Bezos, ιδρυτής της Amazon


    Το ποσοστό του Τζεφ Μπέζος στην Amazon.com Inc. είχε μεταβληθεί ελάχιστα κατά την τελευταία δεκαετία. Αυτό άρχισε να αλλάζει.

    Ο Μπέζος πούλησε 2 εκατομμύρια μετοχές, συνολικής αξίας 4,1 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο ενός προκαθορισμένου πλάνου συναλλαγών, που υλοποιήθηκε μεταξύ 31 Ιανουαρίου και 6 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της κεφαλαιαγοράς. Πρόκειται για τις περισσότερες πωλήσεις που έχει πραγματοποιήσει μέσα σε επτά ημέρες εκτελεστικό στέλεχος, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει ο Bloomberg Billionaires Index, από το 2012.

    Ο συνιδρυτής της WhatsApp, Jan Koum, πούλησε μετοχές της Facebook Inc. αξίας 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2016, αλλά για να ολοκληρωθούν οι συναλλαγές αυτές χρειάστηκαν μήνες. Η Laurene Powell Jobs πούλησε μετοχές αξίας άνω των 6 δισ. δολαρίων της Walt Disney Co. το 2016, χωρίς αυτό να αποτελεί μέρος ενός πλάνου συναλλαγών.

    Για τον Μπέζος, αυτή είναι μία αιφνίδια ανατροπή της πολιτικής που ακολουθούσε όλα τα προηγούμενα χρόνια, ακόμη και όταν η αξία του ποσοστού του στην Amazon, ανέρχονταν σε 12ψήφιο νούμερο, το 2017.

    Ο αυξημένος ρυθμός πωλήσεών του φέτος θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα του χωρισμού το 2019 από την Μακένζι Μπέζος. Το ζευγάρι χώρισε στην πολιτεία της Ουάσιγκτον, όπου είναι η έδρα της Amazon και η περιοχή κατοικίας τους. Με βάση του δίκαιο της πολιτείας, όλα τα περιουσιακά στοιχεία και τα χρέη που αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια του γάμου “διαιρούνται ισομερώς από το δικαστήριο αν το ζευγάρι δεν μπορεί να καταλήξει σε συμφωνία”, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της McKinley Irvin, δικηγορικής εταιρείας για το οικογενειακό δίκαιο.

    Διατήρηση ποσοστού

    Οι όροι του διαζυγίου τους – τουλάχιστον εκείνοι που έγιναν γνωστοί από τα αρχεία του χρηματιστηρίου και ένα tweet από την Μακένζι Μπέζος τον Απρίλιο – δείχνουν ότι ο Τζεφ διατήρησε το 75% της συμμετοχής του ζευγαριού στο Amazon, καθώς και την εφημερίδα Washington Post και την εταιρεία Blue Origin. Το ζευγάρι μπορεί να έχει συμφωνήσει την καταβολή μετρητών σε αντάλλαγμα για μια τέτοια ανισομερή μοιρασιά, σύμφωνα με δικηγόρους διαζυγίου.

    “Είναι πιθανό η συμφωνία να προβλέπει κάποια μεταφορά μετρητών”, δήλωσε ο Peter Walzer, ιδρυτής και συνεργάτης της δικηγορικής εταιρείας Walzer Melcher. “Τα μετρητά είναι βασιλιάς”.

    Ο Μπέζος, 56 ετών, έχει πολλά άλλα έξοδα. Εκτός από την οικονομική στήριξη της Blue Origin ύψους 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων ετησίως, ο τρόπος ζωής του έχει γίνει αρκετά πολυέξοδος. Διαθέτει ακίνητα και στις δύο ακτές και 170.000 εκτάρια (42.000 στρέμματα) γης στο Τέξας. Έχει στην κατοχή του τεράστιο σπίτι στο Λος Άντζελες, σύμφωνα με την New York Post, και πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει αρχίσει να εισέρχεται στον κόσμο της τέχνης.

    Όποιος και αν είναι ο λόγος για το οποίο προχώρησε στις πωλήσεις, τα έσοδα εξακολουθούν να αποτελούν ένα μικρό κλάσμα του πλούτου του. Η εκποίηση αποτελεί λιγότερο από το 4% των μετοχών του στην Amazon, η αξία της οποίας ανέρχονταν την Παρασκευή σε 116 δισ. δολάρια.

     



    ΣΧΟΛΙΑ