• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αγορά ομολόγων: Μια αγορά σε «hangover» 8,6 τρισ. δολαρίων όπου κάνει θραύση ακόμη και το Εκουαδόρ!

    • Bloomberg


    Οι προσευχές για μια ξαφνική επιστροφή σε λιγότερο αυστηρές νομισματικές πολιτικές εισακούστηκαν και τώρα οι επενδυτές ζουν με τα επακόλουθα, δηλαδή ένα κόσμο «βουτηγμένο» σε χρεόγραφα με αρνητικές αποδόσεις, αξίας  8,6 τρισ. δολαρίων. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που οδηγεί τους διαχειριστές κεφαλαίων κάνουν δυναμικό comeback στις αγορές ομολόγων.

    Αν εξετάσουμε τι συνέβη την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρούμε ότι το “κατά συρροήν αφερέγγυο” Εκουαδόρ κατάφερε να πουλήσει νέα ομόλογα 1 δισ. δολαρίων, τη στιγμή που  η κυβέρνησή του βρίσκεται ακόμη σε συνομιλίες για δάνεια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

    Η εύθραυστη οικονομικά Ελλάδα έλαβε στο βιβλίο της παραγγελίες που ξεπέρασαν κατά πολύ το ποσό της νέας της έκδοσης, για την πώληση ομολόγου ύψους 2,5 δισ. ευρώ.

    Η Δημοκρατία του Ουζμπεκιστάν, παίρνοντας θάρρος από τη στροφή προς τις αγορές κινδύνου, συναντά επενδυτές για να κάνει και αυτή το ντεμπούτο της με μια διεθνή έκδοση.

    Δεν προκαλεί καμία έκπληξη ότι τα μεγαλύτερα κεφάλαια στον κόσμο στοιχηματίζουν ότι το εκρηκτικό ράλι των αναπτυσσόμενων οικονομιών έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του. Στο μεταξύ, οι υψηλές αποδόσεις των Η.Π.Α. βρίσκονται σε ανάκαμψη, με τους traders να στοιχηματίζουν ότι η χαλαρότερη νομισματική πολιτική θα παρατείνει τον επιχειρηματικό κύκλο. Οι εκδότες χαμηλότερης πιστοληπτικής διαβάθμισης έχουν γίνει μόδα, καθώς η κατηγορία κατέγραψε το μεγαλύτερο μηνιαίο κέρδος σε επτά χρόνια.

    “Μέσα σε λίγες εβδομάδες είδαμε μια τεράστια ψυχολογική στροφή από τον φόβο στην απληστία”, δηλώνει ο Jamie Stuttard, συνεπικεφαλής του τμήματος μακροπρόθεσμων ομολόγων στην Robeco Group στο Λονδίνο, ο οποίος «παραιτείται» από την πιστωτική έκθεση στις αναπτυγμένες αγορές. Πρόκειται για μια επανάληψη της στρατηγικής «οι κακές ειδήσεις είναι καλές ειδήσεις» η οποία εμφανίστηκε μετά την κρίση. Η ιδέα της στρατηγικής είναι ότι μια νομισματική αντιστάθμιση που γίνεται για να αποκαταστήσει τους φόβους της αγοράς, θα ενισχύσει τα πιο επικίνδυνα assets.

    Η επιβράδυνση της παραγωγής στη Γερμανία και της ιταλικής οικονομίας «απειλούν» την αύξηση των επιτοκίων στην Ευρωζώνη, ενώ η Federal Reserve, την περασμένη εβδομάδα, ανακοίνωσε ότι διακόπτει τις αυξήσεις επιτοκίων, έως ότου αυξηθεί σε επιθυμητά επίπεδα ο πληθωρισμός.

    “Οι αγορές έχουν δείξει επανειλημμένα στο παρελθόν τον βαθμό στον οποίο μπορούν να αγνοήσουν την οικονομική και πολιτική πραγματικότητα όταν αισθάνονται ότι η πολιτική των κεντρικών τραπεζών γίνεται βαρίδι”, δήλωσε ο James Athey, ανώτερος διευθυντής επενδύσεων στην Aberdeen Standard Investments στο Λονδίνο. Η απόδοση των ιταλικών κρατικών ομολόγων «είναι επίσης μια περίπτωση που δείχνει πόσο οι επενδυτές κυνηγούν την απόδοση. Έχουμε δει πολλές αναδυόμενες αγορές διαφορετικής επενδυτικής ποιότητας να βγαίνουν στην αγορά και να έχουν ισχυρή ζήτηση», συμπληρώνει.

    Η BNP Paribas παρουσιάζει άλλο λόγο για να παραμείνει κάποιος long στην αγορά: Η επαναφορά των νομισματικών πολιτικών σε λιγότερα αυστηρά επίπεδα αποτελεί τη σημαντικότερη αφορμή για να συνεχιστεί το ράλι που βλέπουμε από την αρχή του έτους, καθώς η ποσοτική σύσφιξη μπαίνει στην αναμονή.

    “Η αγορά θα πρέπει τώρα να επανεξετάσει τη ρητορική της περί κάμψης του οικονομικού κύκλου”, αναφέρουν αναλυτές της τράπεζας, με επικεφαλής τον Viktor Hjort.

    Στη Morgan Stanley, ο επικεφαλής οικονομολόγος Chetan Ahya δίνει και αυτός το «πράσινο φως» στους κυνηγούς του ρίσκου, καθώς βλέπει μια παγκόσμια ανάκαμψη της ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2019, με τη στήριξη των αναδυόμενων αγορών, η οποία θα προωθηθεί από την υποχώρηση των εμπορικών εντάσεων και την “ευελιξία” της Fed.

    Μπορούμε άρα να μιλήσουμε για επαναφορά της αγοράς στο σενάριο “Goldilocks”, το οποίο παραπέμπει σε μια οικονομία που δεν τρέχει τόσο ώστε να προκαλέσει πληθωρισμό, αλλά ούτε επιβραδύνεται τόσο ώστε να προκαλέσει ύφεση;

    Μάλλον όχι.

    Οι αγορές θα μπορούσαν γρήγορα να χάσουν τα πρόσφατα κέρδη τους, σε περίπτωση που υπάρξουν καλύτερα οικονομικά στοιχεία τα οποία θα οδηγήσουν την Fed και την ΕΚΤ πίσω στο δρόμο της νομισματικής σύσφιξης.

    “Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορεί να συνεχιστεί αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον, είναι εάν όλα παραμείνουν ως έχουν: Με σταθεροποιημένα, αλλά όχι βελτιωμένα παγκόσμια οικονομικά στοιχεία, η αμερικανική οικονομία θα συνεχίσει να αποδίδει ικανοποιητικά, χωρίς όμως να παρουσιάζει αυξήσεις στους μισθούς ή στην ανάπτυξή της”, δηλώνει ο Athey. “Πρόκειται για ένα πολύ στενό μονοπάτι”, προσθέτει.

    Η HSBC Holdings Plc βρίσκεται επίσης στο στρατόπεδο των διαφωνούντων, αναφέροντας τον εφησυχασμό για την πρόσφατη νομισματική γενναιοδωρία των Κεντρικών Τραπεζών.

    “Σε περίπτωση που οι αγορές ξεκινήσουν να προεξοφλούν μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων της Fed, η σημαντική ισοπέδωση της καμπύλης επιτοκίων που θα σημειωθεί, θα βάλει τέλος στην άνοδο των risky assets, ενώ η έντονη μεταβλητότητα θα παραμείνει. Κάθε άλλο, δηλαδή, από επιστροφή στην Goldilocks οικονομία”, γράφουν οι αναλυτές, με επικεφαλής τον Max Kettner.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Andrew Kenningham (Capital Economics): «Θα ήταν λάθος να πιστέψει η Ελλάδα ότι μπορεί να δανειστεί με χαμηλά επιτόκια»

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Ποιοι αγόρασαν το ομόλογο. Θα πληρώσουμε 466,1 εκατ. ευρώ για τόκους



    ΣΧΟΛΙΑ