• bloomberg
    Sponsored by

    Bloomberg

    Αυτός είναι ο μεγιστάνας που εισήλθε στη δεκάδα με τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου. Ποιον εκτόπισε

    • Bloomberg

    Mukesh Ambani


    Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας ανήκει πλέον στη λίστα με τους παγκόσμιους πρωταθλητές του πλούτου.

    Η καθαρή αξία της περιουσίας του Mukesh Ambani, προέδρου της Reliance Industries Ltd., αυξήθηκε στα 64,5 δισεκατομμύρια δολάρια, καθιστώντας τον το μοναδικό Ασιάτη μεγιστάνα που περιλαμβάνεται στο κλαμπ των δέκα πλουσιότερων ανθρώπων του κόσμου, σύμφωνα με τον Bloomberg Billionaires Index. Ξεπέρασε τον Larry Ellison της Oracle Corp. και την Francoise Bettencourt Meyers της Γαλλίας, την πλουσιότερη γυναίκα του κόσμου και βρέθηκε στην 9η θέση.

    Ο Ambani, ο οποίος κατέχει το 42% της Reliance, έχει επωφεληθεί από μια επένδυση που έκανε στην ψηφιακή μονάδα της εταιρείας, Jio Platforms Ltd., την οποία η Reliance βοήθησε να απαλλαγεί από τα χρέη πολύ νωρίτερα από τον αρχικό στόχο του Μαρτίου του 2021. Οι μετοχές της ινδικής κοινοπραξίας διπλασιάστηκαν από το χαμηλό που κατέγραψαν τον Μάρτιο, λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας. Σημείωναν περαιτέρω άνοδο κατά 1,2% τον πρωί της Δευτέρας στην αγορά της Βομβάης.

    Ενώ η ινδική οικονομία «έχει σχεδόν αποδεκατιστεί» κατά τη διάρκεια του lockdown, “οι εταιρείας του Ambani, (ιδιαίτερα ο γίγαντας των τηλεπικοινωνιών Jio) έχουν σημειώσει ανάπτυξη και ο προσωπικός του πλούτος έχει αυξηθεί σημαντικά », δήλωσε ο Jayati Ghosh, πρόεδρος του Κέντρου Οικονομικών Σπουδών και Σχεδιασμού στο Πανεπιστήμιο Jawaharlal Nehru.

     Οικονομικό χάσμα

    Η άνοδος του 63χρονου την ώρα που η Ινδία οδεύει προς τη χειρότερη ύφεση της ιστορίας της, υπενθυμίζει το βαθύ οικονομικό χάσμα που επικρατεί στη χώρα, στην οποία το κορυφαίο 10% των πολιτών κατέχει περισσότερα από τα 3/4 του συνολικού πλούτου και όπου τα νέα περιουσιακά στοιχεία που δημιουργούνται παραμένουν στα χέρια του πλουσιότερου 1% της χώρας.

    Ο Ambani ζει σε ένα αρχοντικό 27 ορόφων στη Βομβάη, γνωστό ως Αντίλια, το οποίο διαθέτει τρία ελικοδρόμια στον τελευταίο όροφο, χώρο στάθμευσης για 168 αυτοκίνητα, μια κινηματογραφική αίθουσα 50 θέσεων, μια μεγάλη αίθουσα δεξιώσεων με κρυστάλλινους πολυελαίους, τρεις ορόφους με κρεμαστούς κήπους, εμπνευσμένους από τη Βαβυλώνα, στούντιο γιόγκα και κέντρο ευεξίας και fitness.

    Antilia

    Ενώ η πτώση των τιμών του πετρελαίου προκάλεσε αβεβαιότητα στην πώληση μεριδίου του τμήματος πετρελαίου και χημικών προϊόντων της Reliance, σε μόλις δύο μήνες η Jio κατάφερε να προσελκύσει περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια – περισσότερες από τις μισές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως φέτος. Η Facebook Inc., η General Atlantic, η Silver Lake Partners, η KKR & Co. και το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Σαουδικής Αραβίας είναι μεταξύ εκείνων που προσπαθούν να αποκτήσουν ένα κομμάτι μιας από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες διαδικτυακές αγορές εμπορίου στον κόσμο. Μια έκθεση της Sanford C. Bernstein του Ιουνίου, προέβλεπε ότι η Jio είναι πιθανό να κατακτήσει το 48% του μεριδίου αγοράς συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας της Ινδίας έως το 2025.

    Στην τελευταία δρομολογούμενη συμφωνία που έρχεται να ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες του Ambani για το ηλεκτρονικό εμπόριο, η Reliance βρίσκεται κοντά στην απόκτηση μεριδίων σε ορισμένες μονάδες του Future Group, ο οποίος έχει ήδη μια συνεργασία με την Amazon.com Inc., ανέφεραν πληροφορίες.

    Ο Ambani ξεκίνησε στην οικογενειακή επιχείρηση στις αρχές της δεκαετίας του 1980, όταν ο πατέρας του, Dhirubhai Ambani, τον κάλεσε πίσω στην Ινδία για να επιβλέψει μία κατασκευή, αφού είχε περάσει ένα χρόνο στο Stanford Business School. Οι Ambanis άρχισαν να αγοράζουν προμηθευτές καθώς και πετροχημικά εργοστάσια και διυλιστήρια πετρελαίου και τελικά δημιούργησαν μία αυτοκρατορία. Ο Dhirubhai πέθανε από εγκεφαλικό επεισόδιο το 2002 χωρίς να αφήσει διαθήκη, πυροδοτώντας μια διαμάχη μεταξύ του Mukesh και του αδελφού του, Anil.

    Με τη μεσολάβηση της μητέρας τους τα δύο αδέλφια κατέληξαν σε συμβιβασμό και χώρισαν την οικογενειακή επιχείρηση. Ο Mukesh διατήρησε τον έλεγχο των εργασιών διύλισης, πετροχημικών, πετρελαίου και φυσικού αερίου και υφασμάτων, ενώ ο Anil ανέλαβε τις επιχειρήσεις τηλεπικοινωνιών, διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, ψυχαγωγίας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Το 2013, οι αδελφοί ανακοίνωσαν μία συμφωνία 220 εκατομμυρίων δολαρίων για να μοιραστούν ένα δίκτυο οπτικών ινών, την πρώτη τους συμφωνία μετά τη διάσπαση της αυτοκρατορίας Reliance. Τμήμα των εργασιών του Anil αντιμετώπισε δυσκολίες από τότε, με αποτέλεσμα μια μονάδα της Reliance Communications Ltd. να υποβάλει αίτηση πτώχευσης πέρυσι.

    Ο Mukesh αποδείχθηκε καλύτερος. Στην Ινδία, η Reliance έγινε επίσημα τόσο ισχυρή πέρυσι, όταν ξεπέρασε την κρατική εταιρεία Indian Oil Corp. και αναδείχθηκε στην μεγαλύτερη εταιρεία της χώρας σε έσοδα. Στην ετήσια συνέλευση των μετόχων της Reliance τον Αύγουστο, η οποία καλύπτεται όπως οι εθνικές εκδηλώσεις -συμπεριλαμβανομένου του δικούς της μέσου ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, το Network18 – ο Ambani έκανε λόγο για τη «χρυσή δεκαετία της Reliance». Γιόρτασε την ενίσχυση του χαρτοφυλακίου του ομίλου με κορυφαίες εταιρείες: τη μεγαλύτερη εταιρεία τηλεπικοινωνιών με βάση τους συνδρομητές, τα έσοδα και τα κέρδη, τον βραχίονα λιανικής που είναι μεγαλύτερος από όλους τους άλλους μεγάλους λιανοπωλητές συνολικά, και ένα κολοσσό πετρελαίου που πραγματοποιεί τις μεγαλύτερες εξαγωγές της Ινδίας.

    “Δρομολογούμε νέες μηχανές ανάπτυξης”, επισήμανε ο Ambani. “Καμία δύναμη στη γη δεν μπορεί να σταματήσει την περαιτέρω άνοδο της Ινδίας”, συμπλήρωσε.

    Τουλάχιστον στην παγκόσμια κατάταξη του πλούτου, αυτό φαίνεται να ισχύει.



    ΣΧΟΛΙΑ