• Big Story

    Με το βλέμμα στο ΠΑΣΟΚ ο Τσίπρας: Πώς ο Καμίνης και ο Λαλιώτης «ανοίγουν την όρεξη» του Μαξίμου


    Τις εξελίξεις περί την Κεντροαριστερά και τα όσα συμβαίνουν εντός της Χαριλάου Τρικούπη παρακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου μετά την επισημοποίηση της υποψηφιότητας Καμίνη για την ηγεσία του νέου κόμματος στον χώρο του κέντρου.

    Το πρωθυπουργικό επιτελείο λίγο προτού εγκαταλείψει το κλεινόν άστυ για ολιγοήμερες διακοπές επιχειρεί να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα που έχουν ως επίκεντρο την ανάδειξη νέου ηγέτη στην κεντροαριστερά και ακολούθως να διαμορφώσει τις δικές του πρωτοβουλίες.

    Στο Μαξίμου συζητείται εκτενώς τις τελευταίες ώρες η ηχηρή παρέμβαση του Κώστα Λαλιώτη ο οποίος εμμέσως πλην σαφώς στέλνει μήνυμα στην Φώφη Γεννηματά ότι δεν πρέπει να σκέφτεται καν την πιθανότητα συμπόρευσης με την Νέα Δημοκρατία. Το άρθρο Λαλιώτη στην «Εφημερίδα των Συντακτών» λίγες ώρες μετά το «κλείδωμα» της υποψηφιότητας του δημάρχου Αθηναίων εκτιμάται ως ιδιαίτερα σημαντικό από το πρωθυπουργικό περιβάλλον καθώς επί της ουσίας βάζει φρένο στις διαθέσεις ορισμένων στελεχών του ΠΑΣΟΚ για συνεργασία με την δεξιά.

    Εφόσον η γραμμή Λαλιώτη περάσει στο ΠΑΣΟΚ αυτό σημαίνει σύμφωνα με τις ερμηνείες επιτελών του Μαξίμου αφενός ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δυσκολευτεί να συγκροτήσει κυβέρνηση εφόσον στις επόμενες εκλογές η ΝΔ αναδειχθεί πρώτο κόμμα χωρίς αυτοδυναμία. Και αφετέρου ότι σταδιακά μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για έναν ειλικρινή διάλογο ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τις δυνάμεις του κέντρου όπως περίπου τον περιέγραψε ο Αλεξης Τσίπρας ζητώντας κοινά πεδία σύγκλισης για την περιόδο μετά τα μνημόνια

    Η παρέμβαση του Κώστα Λαλιώτη- προσώπου που ανήκει στον στενό πυρήνα συνεργατών της Φώφης Γεννηματά- συμπίπτει χρονικά και με τον σαφή διαχωρισμό των πολιτικών αριστεράς/δεξιάς που επιχειρεί το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας θέλοντας να κάνει διακριτές τις ιδεολογικές διαφορές μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Νέας Δημοκρατίας.

    Όπως εκτιμούν συνεργάτες του πρωθυπουργού ο Λαλιώτης με τον τρόπο του αποδοκιμάζει την στρατηγική της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που επί της ουσίας ταυτίζεται με εκείνην της Νέας Δημοκρατίας.

    Υπάρχει όμως και μία άλλη ερμηνεία. Ότι επί της ουσίας ο Κώστας Λαλιώτης παροτρύνει την κ. Γεννηματά να εκπέμψει έναν διαφορετικό λόγο από εκείνον που πιθανότατα θα εκπέμψει ο Γιώργος Καμίνης κινούμενος όπως όλοι εκτιμούν πάνω στις ράγες του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσει να αναδειχθεί ηγέτης του κεντροαριστερού χώρου.

    Κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν ότι η παρέμβαση Λαλιώτη δίνει το στίγμα για την ένταση που θα έχει η προεκλογική ρητορική στην πορεία για την ανάδειξη νέου αρχηγού τον ερχόμενο Οκτώβριο. Όσο για το Μαξίμου το βέβαιο είναι ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Κεντροαριστερά για να προχωρήσει την κατάλληλη στιγμή σε νέα ανοίγματα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Προς κατάργηση ο εκκλησιασμός στα δημοτικά σχολεία – «Ναι» στη κλήρωση για τους σημαιοφόρους λέει το ΣτΕ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απίστευτο: Ο Νίκος Τόσκας κατηγορεί τον Δήμαρχο Κυθήρων για την καταστροφή του νησιού!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ελληνική τραγωδία: 900 κατασχέσεις μισθών κάθε μέρα για να ευημερούν τα νούμερα



    ΣΧΟΛΙΑ