• Big Story

    Βερόπουλος προς προμηθευτές: Πληρώνω μόνο με κούρεμα 25%

    Νίκος Βερόπουλος. Ετών 55. Επικεφαλής Βερόπουλος ΑΕ


    Μπορεί η συμφωνία μεταξύ Βερόπουλου και Μετρό (ιδιοκτησίας του κ. Παντελή Παντελιάδη) να καθυστερήσει και άλλο; Δύσκολο λένε οι γνωρίζοντας καθώς η εταιρία έχει χρέη στις τράπεζες περίπου 160 εκατ. ευρώ και στους προμηθευτές πέριξ των 130 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία πρέπει να προχωρήσει με ταχύτατα βήματα που όμως προϋποθέτει μεταξύ άλλων και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών.

    Και ενώ οι συζητήσεις μεταξύ των δυο πλευρών βρίσκονται σε εξέλιξη , το mononews πληροφορείται ότι τα επιτελικά στελέχη του Βερόπουλου κάλεσαν όλους τους προμηθευτές τους και τους πρότειναν haircut 25% στις οφειλές της εταιρίας. Η πρόταση δεν έγινε αποδέκτη από όλους χωρίς όμως να είσαι σαφές πόσοι την απεδέχθησαν και πόσοι την αρνήθηκαν. Σε κάθε περίπτωση εάν αποδεχτούν την πρόταση όλοι οι προμηθευτές (το πιθανότερο σενάριο) τότε οι οφειλές μειώνονται κατά περίπου 33 εκατ. ευρώ δίνοντας μια προσωρινή ανάσα στον όμιλο του κ. Νίκου Βερόπουλου.

    veropoulos nikos 1

    Τώρα είναι στο χέρι των τραπεζών εάν η αρχική συμφωνία μεταξύ της αλυσίδας σούπερμάρκετ του Βερόπουλου και του Μετρό για την εξαγορά του τελευταίου θα τεθεί σε ισχύ, τη στιγμή που οι συζητήσεις ανάμεσα στις δύο εταιρείες και η αποτίμηση της περιουσίας του Βερόπουλου είναι κοντά στην ολοκλήρωσή τους. Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία μέχρι το τέλος του έτους, η οποία θα περιλαμβάνει τις απώλειες του Βερόπουλου και των δανειστών του. Εάν τελικά επιτευχθεί η συμφωνία θα ανοίξει το δρόμο για τη συγχώνευση του κλάδου.

    Η αστάθεια της οικονομίας το 2015 άλλαξε τα σχέδια που αφορούσαν τη διαδικασία συγχώνευσης στον ελληνικό κλάδο των σούπερμαρκετ. Από το 2014 που είχαν επικρατήσει οι μεσαίου τύπου περιφερειακές αλυσίδες, οι οποίες ελέγχονταν από τους μεγάλους παίκτες των σούπεμαρκετ σε μία προσπάθεια να επεκτείνουν το εθνικό τους δίκτυο, η ”τοπογεωγραφία” έχει αλλάξει δραστικά αυτό το χρόνο.

    Οι εμπλεκόμενοι στις διαπραγματεύσεις μεταξύ του Βερόπουλου και του Μετρό λένε ότι μόνο μερικές λεπτομέρειες απομένουν για να ολοκληρωθεί η συμφωνία. Την ίδια στιγμή, η περιουσία και οι υποχρεώσεις του Βερόπουλου έχουν αξιολογηθεί από την  PricewaterhouseCoopers και η Μετρό ετοιμάζεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες.

    Η Μετρό σχεδιάζει να προτείνει κούρεμα χρέους και στις τράπεζες με πιο βελτιωμένους όρους δανεισμού από εκείνους του Βερόπουλου έτσι ώστε όχι μόνο να διασωθεί από την πτώχευση αλλά να έχει και προοπτικές ανάπτυξης.



    ΣΧΟΛΙΑ