• Big Story

    Ραγδαίες εξελίξεις. Aπό το Μ. Μαξίμου ο Τσίπρας λέει σε όλους: Λήξτε το θέμα της Εθνικής Τράπεζας άμεσα

    Αλέξης Τσίπρας.

    Αλέξης Τσίπρας. Πρωθυπουργός


    Στα χέρια του παίρνει την κατάσταση ο Αλέξης Τσίπρας σχετικά με το «σίριαλ» της διοίκησης της Εθνικής Τράπεζας, βλέποντας πως οι συζητήσεις εξακολουθούν να οδηγούν σε αδιέξοδο και θέλοντας επιτέλους να κλείσει αυτό το ζήτημα που «βαραίνει» τον τραπεζικό κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews.gr , εν όψει της συνεδρίασης του Γενικού Συμβουλίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (στις 14,00 σήμερα Δευτέρα) , ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε σε όλους τους αρμόδιους πως το θέμα της Εθνικής πρέπει να λήξει άμεσα, κάτι που βέβαια για να γίνει θα πρέπει κάποιον να υποχωρήσει: είτε το ΤΧΣ, είτε η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα της Ελλάδος.

    Το βασικό σημείο τριβής μεταξύ των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή είναι ότι το ΤΧΣ προκρίνει την σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης στην Εθνική, την ώρα που η Τράπεζα της Ελλάδος απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, υποστηρίζοντας πως θα έβλαπτε τη συστημική ευστάθεια.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες του mononews.gr, χωρίς να παίρνει θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς, ο Αλέξης Τσίπρας διεμήνυσε σαφέστατα πως το θέμα θα πρέπει να λυθεί το συντομότερο δυνατό, αφού τόσο οι αλλαγές προσώπων στις τραπεζικές διοικήσεις, όσο και η θεσμοθέτηση του νέου πλαισίου για τα «κόκκινα» δάνεια, αποτελούν προαπαιτούμενα για την δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος.

    Υπενθυμίζουμε ότι η διοικητική κρίση στην Εθνική ξέσπασε τα ξημερώματα της Πέμπτης 3 Νοεμβρίου, όταν το ΔΣ της Εθνικής επέλεξε ως αντικαταστάτη της Λούκας Κατσέλη -που αποχώρησε από την προεδρεία της τράπεζας- τον Τάκη Θωμόπουλο με 8 ψήφους έναντι 2 που έλαβε ο προτεινόμενος από το ΤΧΣ -που είναι και βασικός μέτοχος της Εθνικής με 40,4%- Δημήτρης Τσιτσιράγκος.

    Σημειώνεται ακόμα ότι το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής ο διοικητής της Τράπεζας Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας συναντήθηκε με τον πρόεδρο του ΤΧΣ Γιώργο Μιχελή και συζήτησαν το θέμα σε μία προσπάθεια να βρουν μια συμβιβαστική λύση και να αποφευχθούν τα χειρότερα.

    Μάλιστα -όπως έγραψε το mononews.gr- ο κ. Στουρνάρας χαρακτήρισε «ατόπημα» την απόφαση του ΔΣ της ΕΤΕ να καταψηφίσει την πρόταση του ΤΧΣ, ωστόσο ο κεντρικός τραπεζίτης είναι αντίθετος στο ενδεχόμενο να συγκληθεί γενική συνέλευση στην τράπεζα. Από την άλλη πλευρά το ΤΧΣ -ως επόπτης των τραπεζών- είναι δύσκολο να υποχωρήσει ακυρώνοντας την υποψηφιότητα του κ. Τσιτσιράγκου, καθώς μία τέτοια κίνηση θα «σφράγιζε» την απαξίωσή του.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Εθνική Τράπεζα: Προσδεθείτε. Όλα τα νέα σενάρια για την επόμενη ημέρα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Λ. Φραγκιαδάκης: Κρίσιμη παρέμβαση μέσω του mononews του αφεντικού της ΕΤΕ για το θέμα της εκλογής προέδρου στην Εθνική

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews. Δίνουμε 5 δωροεπιταγές από τα Attica αξίας 1.000 ευρώ



    ΣΧΟΛΙΑ