• Big Story

    Τσίπρας- Καραμανλής: Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου

    • NewsRoom
    Καραμανλής- Τσίπρας


    Αλέξης Τσίπρας- Κώστας Καραμανλής. Αν και αρκετοί έσπευσαν να μιλήσουν για το τέλος μίας σχέσης μεταξύ των δυο ανδρών, όποιος τους παρατηρήσει πιο προσεκτικά θα δει ότι τα κοινά τους σημεία είναι σχεδόν πρόκληση.

    Σημείο πρώτο: Περί “νταβατζήδων” ο λόγος

    Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ, ερωτηθείς από τη δημοσιογράφο Ε. Τσικρικά του Alpha, περί απολύσεων και μαύρου στα κανάλια, μετά τη δημοπρασία για τις 4 τηλεοπτικές άδειες, ο Πρωθυπουργός δε θύμισε τον “αριστερό Αλέξη”, που γνωρίζαμε. Τουναντίον. Με ύφος ενοχλημένο και υψώνοντας το δάκτυλο στη δημοσιογράφο, της απάντησε “Το τσάμπα πέθανε κα Τσικρίκα. Κάποιοι άλλοι και όχι εγώ, είχαν μιλήσει για νταβατζήδες. Το νταβατζιλίκι πέθανε”.

    Η λέξη αυτή ήταν που έκανε αρκετούς να μιλήσουν για το τέλος της σχέσης τους, αλλά σημειολογικά ακόμα, αν θέλετε, έχει και αυτή τη δική της αξία: αυτή της υπενθύμισης προσώπων.

    Τον Οκτώβρη του 2004, ο Κ. Καραμανλής σε μία δική του τότε κίνηση να πολεμήσει επίσης τη διαπλοκή, είχε πει σε βουλευτές του “Δε θα αφήσω πέντε νταβατζήδες και πέντε άλλα κέντρα να χειραγωγήσουν την πολιτική ζωή του τόπου, γιατί είναι εύκολα αντιμετωπίσιμα. Αρκεί να κάνουμε εμείς τη δουλειά μας ως νομοθέτες και η Δικαιοσύνη τη δική της δουλειά”.

     karamanl;hw- ts;iprasΣημείο δεύτερο: Αριστερός καραμανλικός;

    Ωστόσο, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός επιμένει να ενισχύει- ηθελημένα ή άθελά του- τη φημολογία περί καλών σχέσεων μεταξύ των δύο ανδρών. Η ΝΔ του Κώστα Καραμανλή δεν έχει σχέση με τη σημερινή, είπε ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, υπερασπιζόμενος τον πρώην πρωθυπουργό. «Ο Καραμανλής ήταν πρωθυπουργός σε μια άλλη περίοδο για τη χώρα, όταν είχε μπροστά της Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε μπροστά της εξαιρετικά θετικούς ορίζοντες και τον έχει κρίνει ο λαός και η ιστορία», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας ενώ εντείνοντας τη διαφορά μεταξύ νυν και πρώην προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι η ΝΔ του Κ. Καραμανλή “ήταν προσανατολισμένη στο Κέντρο, ενώ σήμερα (με τον Κ. Μητσοτάκη) έχει αντιπρόεδρο τον Άδωνι Γεωργιάδη”, προκαλώντας εντυπώσεις αναφορικά με τις κατευθυντήριες γραμμές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

    Τσίπρας ΔΕΘΣημείο τρίτο: Αθλοπαιδιές

    Ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνέντευξής του στη ΔΕΘ επισκέφτηκε το Καυτανζόγλειο Στάδιο, όπου παρακολούθησε τον φιλικό αγώνα ανάμεσα σε βετεράνους ποδοσφαιριστές Ελλάδας και Ρωσίας. Δεν έχασε βέβαια την ευκαιρία να δείξει και τις ποδοσφαιρικές του ικανότητες. Από την άλλη, ποιος μπορεί να ξεχάσει τη ρήξη χιαστού του Κ. Καραμανλή στην όχι και τόσο επιτυχημένη προσπάθειά του να παίξει ποδόσφαιρο;

    vagoni metroΣημείο τέταρτο: ΔΕΘ άρα Μετρό

    Το 2006 ο Κ. Καραμανλής είχε αναγγείλει την έναρξη των εργασιών στο Μετρό Θεσσαλονίκης. Δέκα χρόνια μετά, ο Αλέξης Τσίπρας “τρολάρει” τη συμπρωτεύουσα με ένα βαγόνι από το Μετρό της Αθήνας. Η Αττικό Μετρό είναι υπεύθυνη και για την κατασκευή του Μετρό της Θεσσαλονίκης και στη ΔΕΘ που διεξάγεται αυτές τις ημέρες, η εταιρεία έστησε  το δικό της βαγόνι, αποσπώντας ποικίλα σχόλια.

    Κοινά σημεία υπάρχουν αρκετά. Ίσως προσχεδιασμένα, ίσως και καρμικά. Ό,τι και αν ισχύει, η φημολογία περί βαθιάς σχέσης μεταξύ των δύο ανδρών περισσότερο εντείνεται, παρά αποδυναμώνεται με ισχυρισμούς αναφορικά με το “τέλος μιας σχέσης”.

    Εξάλλου, ένας ακόμη πρώην κάτοχος του πρωθυπουργικού θώκου, ο Γ. Παπανδρέου, μιλώντας για τη συγκεκριμένη “υπόγεια σχέση” μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κώστα Καραμανλή, υπογραμμίζει: «Υπόγεια; Ελάτε τώρα… Ο κόσμος το έχει τούμπανο και αυτοί καμάρι. Μόνο τον κ. Μητσοτάκη λυπάμαι που νομίζει ότι το κόμμα του κάνει αντιπολίτευση. Φτάσαμε στο σημείο υπουργοί της κυβέρνησης να τρολάρουν την ηγεσία της ΝΔ κατηγορώντας την ότι δεν υπερασπίζεται την «προσπάθεια» Καραμανλή ενάντια στους «νταβατζήδες»!».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: 

    http://www.mononews.gr/sok-apo-jefferies-theori-tin-ellada-agora-sigkratimena-bullish-san-tin-elvetia-ke-tis-ipa/73444



    ΣΧΟΛΙΑ