• Big Story

    Το μεγάλο κόλπο με το πρωτογενές πλεόνασμα: Δεν πλήρωσαν μισθούς και άλλες υποχρεώσεις 


    Μόνο που δε βγήκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν οι άνθρωποι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, βλέποντας τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat για την ελληνική οικονομία το 2015: σύμφωνα με αυτά, η Ελλάδα παρουσίασε το περασμένο έτος πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 0,7%, έναντι του στόχου του προϋπολογισμού για πρωτογενές έλλειμμα 0,25%. Ακούγεται πράγματι σαν κάτι που είναι άξιο πανηγυρισμών – μιλάμε για μία διαφορά της τάξεως του 0,95% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 1,6 δις ευρώ. Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Για την ακρίβεια, δεν είναι καθόλου έτσι.

    Πρόκειται για μία παραπλανητική «μαγική εικόνα» που οφείλεται σε ένα λογιστικό τρικ, το οποίο βέβαια ουσιαστικά αλλοιώνει την ίδια την έννοια του πρωτογενούς πλεονάσματος, που όπως ξέρει και ένας πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών σημαίνει πως ένα κράτος έχει περισσότερα έσοδα παρά έξοδα, προτού αφαιρεθούν οι τόκοι για το χρέος.

    Όμως η Eurostat, εκτός από τα έξοδα των τόκων του χρέους, αφαιρεί από τα στοιχεία της για την Ελλάδα και κάποια ακόμα έξοδα, με το σκεπτικό ότι αποτελούν έκτακτες δαπάνες: τα 7,1 δισεκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αν υπολογίζονταν και αυτά τα έξοδα, όχι μόνο δεν θα κατέγραφε η Ελλάδα πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά αντίθετα θα εμφάνιζε ένα τεράστιο πρωτογενές έλλειμμα, ύψους περίπου 5,5 δις ευρώ – δηλαδή, 5,5 δις ευρώ περισσότερα έξοδα παρά έσοδα.

    Επιπλέον, θα πρέπει να συνυπολογίσουμε το γεγονός ότι σε μεγάλο βαθμό το πρωτογενές πλεόνασμα που καταγράφηκε οφείλεται στην ιδιότυπη «στάση πληρωμών» του Δημοσίου, που σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους χρωστά πάνω από 5 δις ευρώ στον ιδιωτικό τομέα (τα περισσότερα από αυτά σε οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης και νοσοκομεία). Είναι προφανές ότι αν το Δημόσιο είχε πληρώσει όλες αυτές τις οφειλές του, και πάλι θα είχαμε ένα αρκετά μεγάλο πρωτογενές έλλειμμα.

    Είναι λοιπόν να χαίρεται κανείς με τα στοιχεία της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα; Όχι, οπωσδήποτε όχι – και μην ξεχνάμε και ένα άλλο στοιχείο που πέρασε στα… ψιλά λόγω των του πρωτογενούς πλεονάσματος: το έλλειμμα του ελληνικού Δημοσίου το 2015 ανήλθε στο 7,2% του ΑΕΠ, διπλάσιο σε σχέση με το 2014, που ήταν 3,6%. Αλλά δε βλέπουμε κανέναν στην κυβέρνηση να «πανηγυρίζει» γι’ αυτό…

    Διαβάστε ακόμα στο mononews.gr: Στο Eurogroup ο Τσακαλώτος – Mε τα μέτρα των 9 δισ. Δεν αναμένεται συμφωνία

    Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών
    Ευκλείδης Τσακαλώτος, Υπουργός Οικονομικών



    ΣΧΟΛΙΑ