• Big Story

    Τηλεοπτικές άδειες και 246 εκ ευρώ: Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να πανηγυρίζει ο Τσίπρας


    O πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η κυβέρνηση είναι βέβαιο ότι εδώ και κάποιες ώρες πανηγυρίζουν για τα 246 εκ ευρώ που κατάφερε το ελληνικό δημόσιο να εξασφαλίσει από τους από τους 4 νέους και παλαιούς καναλάρχες από τις τηλεοπτικές άδειες. Το ποσό ανά άδεια είναι πέρα από κάθε λογική και είναι σαφές ότι δύσκολα θα αποσβεστεί τουλάχιστον στα επόμενα 5 χρόνια σύμφωνα με τους υπολογισμούς έμπειρων αναλυτών. Όμως εδώ πρέπει να ειπωθούν κάποιες αλήθειες.

    Η πρώτη είναι ότι τα χρήματα αυτά από τις τηλεοπτικές άδειες, δηλαδή τα 246 εκ ευρώ, δεν πρόκειται να δοθούν σε κοινωνικές παροχές. Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του επιτρόπου Γιουνκερ, κ. Μαργαρίτης Σχοινάς: “ήταν μνημονική υποχρέωση της κυβέρνησης με την πώληση των αδειών να μπουν στα ταμεία 300 εκ εύρω τα οποία θα πάνε για την αποπληρωμή του δημοσίου χρέους. Άλλωστε όπως έχει δηλώσει ήδη κυβερνητική πηγή “Θα δούμε πώς θα κινηθούμε άλλωστε θα πρέπει για οποιαδήποτε παροχή αποφασίσουμε να συνεννοηθούμε πρώτα με τους εταίρους. Δεν είναι τόσο απλό”.

    Υπάρχει όμως και μια δεύτερη αλήθεια: ότι η δαπάνη των καναλαρχών για την αγορά των αδειών θα περάσει στους ισολογισμούς των εταιριών και θα αποσβεστεί στα επόμενα χρόνια στην περίπτωση φυσικά που έχουν κέρδη. Άρα, επί της ουσίας το κέρδος για το Ελληνικό Δημόσιο θα είναι μηδέν ειδικά στις περιπτώσεις του SKAI και του Ant1 που ήδη λειτουργούν σαν ανώνυμες εταιρίες και που θεωρητικά θα μπορούσαν να έχουν κέρδη. Πρακτικά, τα ποσά θα περάσουν σαν δαπάνη και δεν θα φορολογηθούν με συντελεστή 29%.

    Οι επόμενες 5 ημέρες :

    Τώρα όσον αφορά τις διαδικασίες εντός των επόμενων πέντε ημερών θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των πόθεν έσχες των νέων ιδιοκτητών προκειμένου να επικυρωθεί η άδεια την οποία αγόρασαν έναντι αδρού τιμήματος (Υπενθυμίζεται ότι την πιο φθηνή άδεια χτύπησε το ΣΚΑΙ του κ. Αλαφούζου με 43,6 εκατ!).

    Την ίδια ώρα όλοι αγωνιούν πως θα διαμορφωθεί η επόμενη ημέρα στην τηλεόραση και κυρίως τι θα γίνει με τους 1500 εργαζόμενους που θα μείνουν χωρίς δουλειά. Όπως εξήγησε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη θα δοθεί -το μάξιμουμ- χρονικό περιθώριο 90 ημερών στους πρώην και νυν καναλάρχες ώστε να “προσαρμοστούν” στις νέες συνθήκες. Μόλις αυτό περάσει θα απαγορευτεί στη Digea να εκπέμπει σήμα σε όσα κανάλια δεν έχουν εξασφαλίσει νέα άδεια. Το πώς θα γίνει η μετάβαση αυτή πάντως, μένει να διευκρινιστεί αναλυτικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

    http://www.mononews.gr/dkontominas-parameni-etimopolemos-imaste-akoma-zontani-dilonoun-ergazomeni-tou-alpha/71352

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ 

    http://www.mononews.gr/iparchi-ke-alli-opsi-tou-nomismatos-pia-elliniki-naftiliaki-evnoite-apo-tin-katarrefsi-tis-hanjin/71348



    ΣΧΟΛΙΑ