• Big Story

    Σταθερή διατήρησε την ελληνική οικονομία η Moody’s

    Moody's

    moodys


    Την αξιολόγηση Caa3 για το ελληνικό αξιόχρεο διατήρησε η Moody’s, διαψεύδοντας τις προσδοκίες για αναβάθμιση, ενώ διατηρεί σταθερό outlook.

    O οίκος επισημαίνει ότι παρά την επιτυχημένη ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, η συνεχιζόμενη και έγκαιρη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον επίσημο τομέα παραμένει αβέβαιη, λόγω και της απρόβλεπτης φύσης της πολιτικής στη χώρα, των μέτρων που πρέπει ακόμη να υλοποιηθούν, και των πολιτικών αλλαγών στην ευρωζώνη. Ως εκ τούτου, τα ρίσκα για τους ομολογιούχους του ιδιωτικού τομέα παραμένουν υψηλά.

    Το σταθερό outlook αντανακλά την εκτίμηση της Moody’s ότι τα ρίσκα για τους πιστωτές είναι ισορροπημένα. H αξιολόγηση Caa3 συνεχίζει να περιλαμβάνει υψηλό ρίσκο υλοποίησης λόγω των αδύναμων θεσμών στην Ελλάδα, του κοινωνικού και πολιτικού κατακερματισμού και του αδύναμου ιστορικού μεταρρυθμίσεων.

    Το “ταβάνι” αξιολόγησης για τα ομόλογα σε ευρώ και ξένο νόμισμα παραμένει στο Caa2, ενώ το “ταβάνι” για τις καταθέσεις σε εγχώριο και ξένο νόμισμα στο Caa3.

    Οι προϋποθέσεις για αναβάθμιση

    H Μoody’s θα εξετάσει μια υποβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου αν δεν υπάρχουν οι συνθήκες που θα διασφαλίζουν την υλοποίηση του προγράμματος. Αυτό θα μπορούσε να συμβεί αν η ανάκαμψη της οικονομίας είναι σημαντικά χαμηλότερη των προσδοκιών, αν η κυβέρνηση συνασπισμού δεν καταφέρει να συμφωνήσει στα μέτρα που απαιτούνται για να ευθυγραμμιστεί με τις απαιτήσεις των δανειστών ή εάν προκύψουν πολιτικές ή κοινωνικές εντάσεις, θέτοντας σε κίνδυνο τη στήριξη στο τρίτο πρόγραμμα.

    Στον αντίποδα, μια αναβάθμιση θα μπορούσε να λάβει χώρα σε περίπτωση μείωσης του ρίσκου υλοποίησης του προγράμματος των μεταρρυθμίσεων ή σε περίπτωση διατηρήσιμης ανάπτυξης και πρωτογενών πλεονασμάτων που θα βοηθήσουν τη μείωση του χρέους.

    Παλαιότερη πρόβλεψη

    Στις αρχές του Οκτωβρίου ο διεθνής οίκος εκτιμούσε οτι οι ανάγκες της Ελλάδας για αποπληρωμή χρέους είναι σχετικά μικρές έως τις αρχές του 2017 και δεν υπάρχουν άμεσες πιέσεις ρευστότητας, τονίζει ο οίκος. «Για το υπόλοιπο του 2016, η μόνη (υποχρέωση) είναι για την αποπληρωμή τον Δεκέμβριο περίπου 297 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ. Τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους δείχνουν ότι η Ελλάδα είχε καταθέσεις μετρητών ύψους 3,2 δις. ευρώ στο τέλος του Ιουνίου 2016, αν και το ποσό είναι πιθανόν να έχει μειωθεί μετά τις αποπληρωμές χρέους σε θεσμικούς επενδυτές τον Ιούλιο», σημειώνεται.

    Σχετικά με τις προοπτικές για την ανάπτυξη, ο οίκος σημειώνει: «Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων θα αντισταθμίσει κάποια από τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα στην κατανάλωση και τις ιδιωτικές επενδύσεις από το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής, το οποίο έχει οδηγήσει σε μία αύξηση του φορολογικού βάρους. Ο ισχυρός τουρισμός, καθώς και η ανάκαμψη στις ακαθάριστες επενδύσεις κεφαλαίου, οι οποίες αυξήθηκαν με ετήσιο ρυθμό 22,8% στο δεύτερο τρίμηνο, κυρίως λόγω αύξησης των αποθεμάτων, θα στηρίξουν επίσης την οικονομία. Συνεπώς, αναμένουμε ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,8% το 2017 (έναντι της πρόβλεψής μας για -0,7% το 2016), λόγω της βελτιωμένης καταναλωτικής και επενδυτικής εμπιστοσύνης, εν μέσω στήριξης από τη συνεχιζόμενη εφαρμογή του τρίτου πακέτου βοήθειας».

    Ο Moody’s αναμένει ότι οι κίνδυνοι για τη συνεχιζόμενη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα παραμείνουν μεγάλοι, δεδομένης της μικρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, των ασθενών θεσμών της χώρας και της εγχώριας κοινωνικής δυσφορίας.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Α. Αλαφούζος – Θ. Αγγελόπουλος: Η μεγάλη συμμαχία. Τι κρύβεται πίσω από το σπουδαίο deal

     



    ΣΧΟΛΙΑ