• Big Story

    Σε απόλυτη σιωπή το Μαξίμου. Ποια τα τρία ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης που χρειάζονται άμεσα απαντήσεις

    • NewsRoom


    Η πρόσφατη ομιλία του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στη ΔΕΘ, όχι μόνο δεν έπεισε αλλά χρέωσε τη δημοτικότητα του ίδιου και της κυβέρνησής του Μαξίμου με επιπλέον αρνητικούς πόντους. Σε αυτό το δυσμενές κλίμα, έρχονται να προστεθούν και τα τρία νέα ανοιχτά μέτωπα, που προέκυψαν έκτοτε.

    Μόλις τέσσερις μέρες μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, τρεις υπουργοί της κυβέρνησής του έχουν εκτεθεί με το Μαξίμου να τηρεί “σιγή ιχθύος” σε τρία ανοιχτά πλέον μέτωπα. Το πρώτο που ξεκίνησε με την Ε.Τσικρίκα και την αήθη επίθεση του αναπλ. υπουργού Υγείας,  Π. Πολάκη στους δημοσιογράφους ήταν μόνο η αρχή.

    Ακολούθησε η υπόθεση της παραίτησης του Οδ. Βουδούρη και το “άδειασμα” στην ουσία του υπουργού Μετανάστευσης Γ. Μουζάλα και η πιο πρόσφατη ειλικρινής παραδοχή του αντιπροέδρου της Βουλής Γιάννη Δραγασάκη, που εμμέσως πλην σαφώς διευκρίνισε ότι η ρύθμιση του χρέους για τη χώρα θα “τραβήξει” σε βάθος χρόνου.

    Πρώτο Μέτωπο

    Polakis
    Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης.

    Εν αρχή ην…ο κ. Π. Πολάκης, ο οποίος δε σταματά με τις διαδικτυακές του αναρτήσεις να θίγει, να προσβάλλει και – σύμφωνα με τη σημερινή του μάλιστα επίθεση– να “υποδεικνύει” στους δημοσιογράφους το τι πρέπει να κάνουν. Η γραφική πλέον υπόθεση “τρέχει” αρκετές μέρες. Έχει χυθεί πολύ μελάνι, έχουν ακουστεί όλες οι απόψεις, έχουν αναρτηθεί πάμπολλα ποσταρίσματα. Κι όμως το Μαξίμου παραμένει αμέτοχο, δίνοντας το δικαίωμα να υποθέσουν αρκετοί ότι στηρίζει τις κινήσεις του αναπληρωτή υπουργού.

    Η μόνο αντίδραση ήρθε από τον υπ. Παιδείας, Νίκο Φίλη, ο οποίος όμως ούτε αυτός ακριβώς έβαλε τα πράγματα στη θέση τους, καθώς μετέθεσε το ζήτημα, λέγοντας “Και εγώ και ο Πολάκης έχουμε γίνει στόχος πολιτικών επιθέσεων. Είμαστε θύματα εκστρατείας πολιτικών χαρακτήρων. Για μένα γράφουν ότι είμαι χοντρός, ότι είμαι απαίδευτος, τι χρώμα μπλούζα φοράω, τι τρώω”. Βέβαια, η αλήθεια είναι πως δεν είναι ζήτημα του κ. Φίλη να υπερασπιστεί ούτε να κατακρίνει τις ενέργειες του εκάστοτε συναδέλφου του υπουργού. Και από το Μαξίμου ακόμα σιωπή.

    Δεύτερο Μέτωπο

    Οδ. Βουδούρης
    Ο πρώην Γενικός Γραμματέας Πρώτης Υποδοχής και Ταυτοποίησης, Οδυσσέας Βουδούρης.

    Την ίδια στάση τηρεί και στο ζήτημα της παραίτησης του κ. Οδυσσέα Βουδούρη. Ο Γ.Γ. υπέβαλε την παραίτησή του, “αδειάζοντας” στην ουσία τον υπουργό Γιάννη Μουζάλα, και αφήνοντας σαφή υπονοούμενα για κατασπατάληση κονδυλίων που αφορούν στο μεταναστευτικό. “Η Νορβηγία έχει περισσότερους πρόσφυγες συγκριτικά με τον πληθυσμό της, από ότι έχουμε εμείς. Πόσο ξοδεύει η Νορβηγική κυβέρνηση, ανά πρόσφυγα και ανά έτος; Ξοδεύει λιγότερο, από τα χρήματα που ξοδεύουμε εμείς. Το μέσο κόστος ενός πρόσφυγα στη Νορβηγία, ανά έτος, είναι της τάξεως των 12.000 (ευρώ). Στην Ελλάδα είναι 15.000” ανέφερε σχετικά.

    Παράλληλα, κατηγόρησε τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα ότι δεν εφαρμόζει το νόμο, είναι άφαντος, δεν έχει υπογράψει σχετικό ΦΕΚ που καθορίζει τις αρμοδιότητες του Γ.Γ. άρα και δεν μπορούν αν γίνουν οι κινήσεις εκείνες από τους αρμόδιους ώστε να διευθετηθεί έστω και μερικώς το ζήτημα των μεταναστών στα νησιά, που αντιμετωπίζουν δριμύ πρόβλημα.

    Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που “αδειάζουν” τον κ. Μουζάλα. Υπενθυμίζονται οι παλαιότερες απειλές του συνκυβερνώντος υπουργού Εθνικής Άμυνας και προέδρου των ΑΝΕΛ, Π. Καμμένου περί αποχώρησης του από την κυβέρνηση εάν δεν καθαιρεθεί ο Γ. Μουζάλας από υπουργός. Το σφάλμα του κ. Μουζάλα τότε ήταν ότι είχε αποκαλέσει τα Σκόπια Μακεδονία. Τελικά, και κανείς δεν παραιτήθηκε και το Μαξίμου σιώπησε. Ξανά.

    Τρίτο Μέτωπο

    Δραγασάκης
    Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης.

    Όπως και στο τελευταίο … μέτωπο. Αυτό που άνοιξε ο κ. Δραγασάκης. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, με δηλώσεις του, στις οποίες επεσήμανε ότι η διευθέτηση του χρέους δε θα επιλυθεί άμεσα αντιτίθεται ευθέως στις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, ο οποίος μιλώντας για το θέμα είχε αναφέρει “είμαστε πιο κοντά από ποτέ. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο μια χώρα, που έχει κάνει τόσο σκληρή προσαρμογή”. Ο αντιπρόεδρος της Βουλής, αντίθετα ανέφερε “Ακόμα και να έχουμε πολύ ευνοϊκά πράγματα, μιλάμε για μια εξ ορισμού διαδικασία, που πάει πέρα από το 2018. Παράλληλα οι διαδικασίες μπορεί να είναι μακροχρόνιες, δηλαδή, δεν είναι βέβαιο ότι θα τελειώσει γρήγορα το θέμα του χρέους”.

    Ούτε σε αυτό το ζήτημα επενέβη το Μαξίμου. Ακόμα και σε αυτό το μείζον ζήτημα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιλέγει για μία ακόμα φορά τη σιωπή. Η μόνη διευκρίνιση ήρθε από το γραφείο του ίδιου του κ. Δραγασάκη, όπου ανέφεραν: “Εκείνο που ο Αντιπρόεδρος τόνισε με απόλυτη σαφήνεια είναι ότι διεκδικούμε άμεσα ευνοϊκή ρύθμιση για το χρέος, με βάση την απόφαση του Eurogroup της 25ης Μαΐου 2016. Αυτό, σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι παραιτούμαστε από την πάγια θέση μας, δηλαδή από την προσπάθεια να συγκροτήσουμε ένα μέτωπο με άλλες χώρες, ώστε να προωθήσουμε ριζική και οριστική πανευρωπαϊκή λύση για το χρέος, τόσο το ελληνικό όσο και των άλλων κρατών.”

    Την άποψη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, βέβαια δε συμμερίστηκε ούτε ο υπ. Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έσπευσε να πει «Σε κάποιες ερωτήσεις δεν μπορείς να απαντήσεις, γιατί είναι σαν να χτυπάς τον φίλο σου. Πάντως, ο Δραγασάκης δεν είπε ακριβώς αυτό που λέτε».

    Και από το Μαξίμου σιωπή. Ξανά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

     

    http://www.mononews.gr/dikeosi-gia-vgenopoulo-katerrefse-piniki-diadikasia-se-varos-tou-gia-ti-laiki-anakalounte-ola-ta-entalmata/74148



    ΣΧΟΛΙΑ