• Big Story

    Πρόταση-ΣΟΚ εισαγγελέα: «Να απαλλαχθεί ο Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ»

    Γεωργίου


    Την απαλλαγή του πρώην προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης προτείνει στο Συμβούλιο Εφετών ο εισαγγελέας Ιωάννης Κούτρας.

    Είναι η δεύτερη φορά που το δικαστικό συμβούλιο θα αποφανθεί για το αν ο κ. Γεωργίου πρέπει να καθίσει στο εδώλιο για ψευδή στοιχεία που αύξησαν το έλλειμμα της Ελλάδας με αποτέλεσμα να υπογραφεί το πρώτο μνημόνιο.

    Την πρώτη φορά ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ είχε απαλλαγεί. Η δικογραφία είχε επιστρέψει στα χέρια του εισαγγελέα μετά την αναίρεση που ασκήθηκε από το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου , που είχε κάνει εν μέρει δεκτή την αναίρεση της εισαγγελέως του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου.

    Μετά την αναίρεση του προηγούμενου απαλλακτικού βουλεύματος ο φάκελος επέστρεψε,όπως απαιτεί ο νόμος, για νέα κρίση στο συμβούλιο Εφετών για το κακούργημα της ψευδούς βεβαίωσης, καθώς ο κ. Γεωργίου έχει ήδη παραπεμφθεί σε δίκη για το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος.

    Συγκεκριμένα το Ποινικό Τμήμα με την υπ΄ υπ΄ αριθμ. 1331/2016 απόφασή του αναίρεσε το υπ΄ αριθμ. 1149/2015 βούλευμα, κατά το σκέλος εκείνο που έκρινε να μην γίνει κατηγορία κατά του κ. Γεωργίου και των δύο προϊσταμένων υπηρεσιών της ΕΛΣΤΑΤ, για ψευδή βεβαίωση σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές περιστάσεις της ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

    Η ψευδής βεβαίωση, κατά την κατηγορία, φέρεται να χρησιμοποιήθηκε το 2009 προκειμένου να εισαχθεί η Ελλάδα στο καθεστώς των μνημονίων λόγω της διόγκωσης του ελλείμματος. Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ.

    Ωστόσο, ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός πάλι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν προκύπτουν ποινικές ευθύνες και ως εκ τούτου εισηγείται να μην γίνει κατηγορία για την υπόθεση. Το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών αναμένεται το επόμενο 2μηνο.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Α. Γεωργίου στο Meryland: Οι οικονομικές δυσκολίες του πιο ανεπιθύμητου ανθρώπου της Ελλάδας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκπληξη: τι σημαίνει η μεγάλη πτώση των αποδόσεων στα Ελληνικά Ομόλογα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: «Βουλιάζουν» τα νοικοκυριά: Έχασαν 5,5 δισ. ευρώ από το εισόδημά τους το 2015



    ΣΧΟΛΙΑ