• Τράπεζες

    Πού θα κριθούν οι αλλαγές στις διοικήσεις των τραπεζών – Τα πρόσωπα και οι λεπτομέρειες


    Κορυφώνονται εντός του καλοκαιριού οι διεργασίες για την ανάδειξη νέων διοικήσεων σε Alpha Bank και Εθνική τράπεζα, με στόχο τα νέα πρόσωπα να έχουν επιλεγεί έως το φθινόπωρο. Στην ΕΤΕ η διαδικασία είναι σε πλήρη εξέλιξη καθώς η Egon Zehnder που έχει επιλεγεί ως σύμβουλος είναι πολύ κοντά στην οριστικοποίηση της λίστας με τις νέες υποψηφιότητες για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν θέση διευθύνοντος συμβούλου.

    Στην Alpha Bank η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει άμεσα μετά και την ανακοίνωση από το σημερινό διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας κ. Δημήτρη Μαντζούνη της απόφασής του να αποχωρήσει από τη θέση αυτή, ανοίγοντας και επίσημα τον κύκλο της διαδοχής.

    Στην περίπτωση της Εθνικής για την κάλυψη της θέσης του CEO ισχυρή παραμένει η υποψηφιότητα του κ. Παύλου Μυλωνά, ο οποίος ασκεί αυτή την περίοδο καθήκοντα διευθύνοντος συμβούλου. Στην αγορά ωστόσο έντονη είναι η αίσθηση ότι ισχυρός διεκδικητής για τη θέση του CEO της Εθνικής θα μπορούσε να είναι ο κ. Νίκος Καραμούζης, πρόεδρος σήμερα της Eurobank.

    Η άποψη αυτή ενισχύεται κυρίως από την πρόσφατη τοποθέτηση του προέδρου της Eurobank και επικεφαλής της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, ο οποίος με προσωπική ανακοίνωσή του δήλωσε ότι «επιθυμεί να αξιοποιήσει ενεργά το απόθεμα ενέργειας, εμπειρίας και δημιουργικότητας, που διαθέτει». Αν και ο ίδιος έθεσε ως ορόσημο για την ολοκλήρωση του επαγγελματικού του βίου στη Eurobank το Μάρτιο του 2019, σαφής ήταν και η πρόθεσή του να επιδιώξει «νέες επαγγελματικές προκλήσεις», δήλωση που ερμηνεύεται ως διάθεση να διεκδικήσει ενεργότερο ρόλο στον τραπεζικό χώρο.

    Από την πλευρά του ο κ. Μυλωνάς έχει ενταχθεί στην ΕΤΕ από το 2000, γνωρίζει τις δομές της και εκτός από τις μακρά εμπειρία του σε διαφορετικές θέσεις του ομίλου, διακρίνεται για το ήπιο προφίλ του, αλλά και τις καλές σχέσεις που έχει με τους επενδυτές.

    Στις υποψηφιότητες για τη θέση του νέου διευθύνοντος συμβούλου της Εθνικής τράπεζας ισχυρή θεωρείται από την αγορά και αυτή του CFO της Alpha Bank κ. Βασίλη Ψάλτη. Το γεγονός ωστόσο ότι ο ίδιος φέρεται να διεκδικεί την αντίστοιχη θέση για την Alpha, απομακρύνουν αυτή την προοπτική.

    Την ίδια στιγμή στελέχη όπως ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank κ. Θοδωρής Καλαντώνης και ο γενικός διευθυντής και επικεφαλής τραπεζικής επιχειρήσεων και επενδυτικής τραπεζικής του ομίλου κ. Κώστας Βασιλείου δηλώνουν ικανοποιημένοι από τις αρμοδιότητες που έχουν αναλάβει στον όμιλο, ο πρώτος για την διαχείριση του κρίσιμου θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων (είναι πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης Προβληματικών Δανείων της Ελληνικής ‘Ενωσης Τραπεζών και επικεφαλής του διατραπεζικού NPL Forum) και ο δεύτερος με ένα ευρύτατο χαρτοφυλάκιο με αιχμή το σύνολο των αναπτυξιακών δράσεων του ομίλου και με πολυετή γνώση σε θέματα χρηματοοικονομικών αλλά και βαθιά εμπειρία και σχέσεις με τον επιχειρηματικό κόσμο.

    Στην περίπτωση της Alpha Bank τον τόνο των εξελίξεων έδωσε ο ίδιος ο απελθών διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Δημήτρης Μαντζούνης, ο οποίος όπως ξεκαθάρισε «θα συνεχίσει να προσφέρει στην τράπεζα και τον όμιλο από τη θέση του στο διοικητικό συμβούλιο», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η Alpha Bank έχει ήδη στο στελεχιακό της δυναμικό ανθρώπους που μπορούν να ανταποκριθούν σε αυτόν τον ρόλο». Ο ίδιος μάλιστα επέλεξε να κάνει ειδική αναφορά στις δικαστικές διώξεις, υπεραμυνόμενος την πολιτική της τράπεζας στα θέματα αυτά, που όπως είπε έχουν κριθεί σύννομα από την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Ένας από τους επικρατέστερους υποψήφιους για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου θεωρείται ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος κ. Γιώργος Αρώνης. Γνωρίζοντας την τράπεζα από το 2004 οπότε και ανέλαβε γενικός διευθυντής ο κ. Αρώνης διαθέτει μεγάλη πείρα στα τραπεζικά και έχει εξαιρετικές σχέσεις με τα στελέχη και το προσωπικό της Alpha, γεγονός που διασφαλίζει μια ομαλή αλλαγή διοίκησης. Άλλη ισχυρή υποψηφιότητα για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Alpha Bank είναι ο κ. Βασίλης Ψάλτης, σημερινός οικονομικός διευθυντής (CFO) της τράπεζας, ο οποίος εργάζεται στην Alpha Bank από το 2007.

    Ο κ. Ψάλτης έχει πολύ καλή σχέση με τους επενδυτές και χαίρει της εκτίμησης της ΕΚΤ και του SSM. Με ενδιαφέρον αναμένεται άλλωστε το προσεχές διάστημα για τη στάση που θα κρατήσουν σημαντικά στελέχη της Alpha Bank και συγκεκριμένα οι δύο εκ των τριών αναπληρωτών διευθύνοντων συμβούλων του ομίλου της Alpha Bank κ. Σπύρος Φιλάρετος και Αρτέμης Θεοδωρίδης.

    Η κάλυψη των κενών θέσεων στα διοικητικά συμβούλια των τριών συστημικών τραπεζών θα είναι μια διαδικασία ανοιχτή και δεν αποκλείεται να υπάρξουν και ξένες υποψηφιότητες. Η δυσκολία ωστόσο των προβλημάτων που θα κληθούν να διαχειριστούν οι νέες διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών σε συνδυασμό με τα χαμηλά επίπεδα αποδοχών που προβλέπονται, καθιστούν δύσκολη την προσέλκυση στελεχών από το εξωτερικό, όπως άλλωστε φάνηκε και σε ανάλογες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν στο παρελθόν.

    Σε κάθε περίπτωση ο ρόλος των ξένων τόσο στην επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου και των επικεφαλής στις διοικήσεις όσο και στη γενικότερη διαμόρφωση της πολιτικής των ελληνικών τραπεζών είναι καθοριστικός.

    Η παρουσία των ξένων δεν εξαντλείται άλλωστε στις θέσεις που κατέχουν στα διοικητικά συμβούλια, καταλαμβάνοντας τέσσερις και πέντε θέσεις στα διοικητικά συμβούλια των Εθνική και Alpha αντίστοιχα. Καθοριστικός είναι ο ρόλος τους μέσα και από την Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφιοτήτων των μελών του Δ.Σ. στην οποία καταλαμβάνουν δύο από τις τέσσερις θέσεις.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αποκλειστικό: Aνακατατάξεις τραπεζικών στελεχών στις εταιρείες διαχείρισης-Ποιος μετακινείται και πού



    ΣΧΟΛΙΑ