• Big Story

    Πού κολλάει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός. Κίνδυνος εγκλωβισμού 400 χιλ. μικροοφειλετών


    Ξηλώνουν το … «πουλόβερ» του εξωδικαστικού συμβιβασμού οι θεσμοί και οι καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση αφήνουν ακάλυπτους ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο όριο. 

    Την ολιγωρία της κυβέρνησης να ολοκληρώσει το νομοθετικό πλαίσιο για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, ακολούθησε η εκπόνηση ενός νομοσχεδίου που οι θεσμοί αποδομούν κομμάτι κομμάτι.

    Οι θεσμοί ζητούν, και είναι κάτι που θέλουν και οι τράπεζες, να είναι λειτουργική η διαδικασία και στο πλαίσιο αυτό, ειδικά για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, να γίνεται αυτόματα και να αποφεύγεται η περιττή γραφειοκρατία.

    Αντιθέτως, η κυβέρνηση επιδιώκει μια πρόσθετη επιβάρυνση με μερικές χιλιάδες διαμεσολαβητές που θα ασχοληθούν με μία προς μία από τις 400 χιλιάδες περιπτώσεις μικροοφειλετών που επιθυμούν εξωδικαστικό συμβιβασμό.

    Με αυτόν τον τρόπο, οι ρυθμοί διαχείρισης θα είναι βασανιστικά αργοί και το πρόβλημα δεν θα λυθεί ποτέ, ενώ οι οφειλέτες αυτοί θα μείνουν εγκλωβισμένοι στο διηνεκές, τονίζει στο mononews, τραπεζίτης.

    Η ανησυχία των τραπεζών δεν σταματά εδώ: ακόμη και ένα αυτοματοποιημένο σύστημα δεν είναι απλή υπόθεση,  αφού δημιουργούνται ερωτήματα για το πως θα στηθεί, από ποιόν, και σε ποιο χρόνο.

    Στον αντίποδα, και για τις μεγάλες επιχειρήσεις, η σκοπιμότητα να αναλάβει την διαδικασία ένας διαμεσολαβητής δεν είναι αυτονόητη καθώς σε υποθέσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων απαιτείται μια συγκεκριμένη τεχνογνωσία.

    Και πέρα από όλα αυτά, υπάρχει και ο γενικός προβληματισμός μήπως η συγκεκριμένη διαπραγμάτευση ακολουθήσει το ρυθμό των προηγούμενων, όπως φάνηκε στον πρώτο γύρο όπου υπήρξε η διάσταση σε δομικά ζητήματα.

    Η κατηγορία των ελεύθερων επαγγελματιών και μικρομεσαίων επιχειρήσεων είναι πολύ σημαντική καθώς εμφανίζει τα μεγαλύτερα ποσοστά μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Σύμφωνα με την ΤτΕ, περίπου 7 στα 10 δάνεια ελεύθερων επαγγελματιών και 6 στα 10 δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων βρίσκονται στο «κόκκινο». Συγκεκριμένα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν κόκκινα δάνεια σε ποσοστό 67,2% και ακολουθούν οι μμε με 59,9% ενώ το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων μεγάλων επιχειρήσεων διαμορφώνεται στο 29,1%.

    Στην καλύτερη περίπτωση, το νομοθετικό πλαίσιο θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο. Κοινός τόπος όλων των μερών είναι το κυνήγι των στρατηγικών κακοπληρωτών και η ταχύτητα δράσης, κάτι που δεν φαίνεται να επιτυγχάνεται εάν δεν λήξει άμεσα η διαπραγμάτευση για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Θα πρέπει να ακολουθήσει και η συμφωνία επί του πτωχευτικού και προπτωχευτικού, όπως και η θέσπιση νομικής κάλυψης για τα στελέχη των τραπεζών.

    Το νομοσχέδιο για την πτωχευτική διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο της διαβούλευσης και χρήζει επεξεργασίας από τα ενδιαφερόμενα μέρη καθώς, για παράδειγμα, υπάρχει και εδώ προβληματισμός κατά πόσον σημεία «κλειδιά», όπως η δυνατότητα απομάκρυνσης μη συνεργαζόμενων διοικήσεων και μετόχων, θεσπίζεται με τρόπο που να διευκολύνει την ενεργό διαχείριση των προβληματικών δανείων.

    Στο στάδιο της επεξεργασίας από τα αρμόδια υπουργεία είναι και η νομική κάλυψη, η οποία αναμένεται να ορίζει ότι εάν τα στελέχη ακολουθήσουν συγκεκριμένη διαδικασία, και εγκρίσεις από επιτροπές, δεν έχουν ευθύνη. Όπως σχολιάζουν τραπεζικά στελέχη, η πλήρης απαλλαγή δεν είναι ευχερής νομικά, αλλά το ζητούμενο είναι να προστατεύονται οι τραπεζίτες όταν κάνουν τη δουλειά τους με βάση τους κανόνες και την τραπεζική πρακτική, κάτι που σήμερα δεν ισχύει.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ποιοι Έλληνες εφοπλιστές δίνουν τα πλοία τους για scrap. Όλα τα ονόματα (video)

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εθνική Τράπεζα: Πάνω από 1.300 εργαζόμενοι περιμένουν το πρόγραμμα εθελούσιας. Ποιοι είναι οι όροι

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μεγάλος διαγωνισμός του mononews.gr με 5 δωροεπιταγές από τα Attica συνολικής αξίας 1000 ευρώ 



    ΣΧΟΛΙΑ