• Big Story

    Τόμας Βίζερ: Ξεχάστε τα όνειρα για πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ – Η αξιολόγηση μπορεί να κλείσει άμεσα

    Βίζερ

    Τόμας Βίζερ


    Τέλος στα όνειρα για ένα πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ έβαλε από το Delphi Economic Forum ο επικεφαλής του EuroWorkingGroup, Τόμας Βίζερ, ο οποίος ξεκαθάρισε πως εάν το Ταμείο αποχωρήσει, τότε θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο μνημόνιο το φθινόπωρο.

    «Κάποιοι ονειρεύονται πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ. Εάν φύγει το ΔΝΤ, δεν θα υπάρχει πλέον αυτό το πρόγραμμα και θα θέλουμε νέο πρόγραμμα το φθινόπωρο», είπε ο κ. Βίζερ.

    Ωστόσο, όπως δήλωσε, η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης είναι τεχνικά εύκολη. «Εάν ήθελαν όλοι, θα έκλεινε την άλλη Παρασκευή», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Το κλείσιμο της αξιολόγησης, με τη συμμετοχή του ΔΝΤ και τον προσδιορισμό των μέτρων για το χρέος δεν θα εξαλείψει μόνο τον κίνδυνο του Grexit αλλά θα εξομαλύνει και τις ανισορροπίες. Πράγματι, συνέχισε ο κ. Βίζερ, κάποια στιγμή βρισκόταν στο τραπέζι και μάλιστα την ίδια αντίληψη είχαν και οι αγορές. «Θεωρώ πως αυτό έχει αλλάξει εντελώς τώρα», είπε. Ωστόσο, χαρακτήρισε ελαφρώς καταθλιπτικό το γεγονός ότι βρισκόμαστε ακόμη, μετά από ενάμιση χρόνο, στη μέση της β’ αξιολόγησης του τρίτου προγράμματος. «Αυτό δίνει τροφή για σκέψη ως προς το αν μπορούμε, έστω και λίγο, να επιταχύνουμε».

    Ο κ. Βίζερ εκτίμησε πως πρέπει να γίνουν μία ή δύο διασκέψεις κορυφής για το τι μέλει γενέσθαι, όπου οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα τροποποιήσουν τη συνθήκη του ESM. Διαβεβαίωσε πως μία πολιτική απόφαση μεταξύ των 19 ΥΠΟΙΚ, είναι σαν να θεσμοθετείται μια σύμβαση. Μια πολιτική δέσμευση δεν χάνεται.

    Σε ερώτηση εάν έχει γίνει κάποιο κρίσιμο λάθος από την αρχή των μνημονίων, ανέφερε πως «όλοι κάνουμε λάθη και μόνο από το 2010 και μετά. Και έχουμε μάθει πολλά και συχνά εύχομαι να ήξερα το 2010 αυτά που γνωρίζω σήμερα».

    Ο επικεφαλής του EWG έθεσε το ερώτημα εάν η επίμονα χαμηλή ανάπτυξη στην Ευρώπη είναι παροδική ή αποτελεί τη νέα πραγματικότητα. Αναγνώρισε πως όταν έχει προηγηθεί μία μείζονα χρηματοπιστωτική κρίση, χρειάζεται μεγάλο διάστημα προσαρμογής. Ο ίδιος, ωστόσο, εκτιμά πως η χαμηλή ανάπτυξη θα είναι μεσοπρόθεσμα μαζί μας και θα έχει διαφοροποιημένο αντίκτυπο ανά χώρα.

    Κατά τον Βίζερ, η Ευρώπη αποτελεί αυτή τη στιγμή έναν προβληματικό χώρο, ενώ η ψηφοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέδειξε μία περίπλοκη πτυχή της λαϊκής αντίδρασης. Υπήρξε μία ομάδα που στήριξε την έξοδο από την ΕΕ επειδή ήθελε να αποκτήσει κυριαρχία επί κρίσιμων ζητημάτων με πιο ακραία φιλελεύθερη πολιτική, ενώ μία άλλη ομάδα θέλησε να προστατέψει τις θέσεις απασχόλησης μέσω του προστατευτισμού. Κατέληξαν στο ίδιο αποτέλεσμα, με διαφορετικά κίνητρα.

    Ο Βίζερ αναφέρθηκε στο σοκ της τεχνολογία και της παγκοσμιοποίησης που συντάραξε την Ευρώπη με διαφορετική επίδραση σε κάθε χώρα. Εξήγησε πως η Ευρώπη είχε την αίσθηση πως επωφελείται από τις επιπτώσεις της παγκοσμιοποίησης (ελεύθερο εμπόριο κλπ), ωστόσο ξαφνικά το όφελος αυτό άρχισε να γίνεται αισθητό και σε άλλες περιοχές του πλανήτη, όπως η Λατινική Αμερική. H Ευρώπη άλλαξε, δεν θα είναι ποτέ η ίδια και τώρα πρέπει να συμβιβαστεί με τη νέα πραγματικότητα ότι η ανισότητα έχει μειωθεί.

    Παραμένοντας στο θέμα της ανομοιογένειας, ο Βίζερ μίλησε για τεράστιες διαφορές στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ από χώρα σε χώρα και παρατήρησε πως στις χώρες που υπάρχει χρηστή διοίκηση και λειτουργικοί θεσμοί και υποδομές, η εμπιστοσύνη στους θεσμούς αυξάνεται. Αντίθετα, σε άλλες χώρες εκδηλώνεται οργή προς την ελίτ.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Βόμβα Σημίτη στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Το Grexit δεν έχει αποφευχθεί οριστικά

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παγκόσμια Τράπεζα: Ψάχνει «συμπαίκτες» για το δάνειο που ζητά η Ελλάδα – Στα 3 δισ. ευρώ το κόστος εφαρμογής

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ε. Βασιλάκης: Ένας από τους καλύτερους επιχειρηματίες της χώρας στέλνει (επιτέλους) μηνύματα με νόημα στην κυβέρνηση



    ΣΧΟΛΙΑ