• Big Story

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Το 4ο μνημόνιο έρχεται «από το παράθυρο» – Δεν ψηφίζουμε τα «μέτρα Τσίπρα» (video)

    Κυριάκος Μητσοτάκης

    Κυριάκος Μητσοτάκης, πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας


    Η κυβέρνηση φέρνει το 4ο μνημόνιο «από το παράθυρο» εκτιμά ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

    Όπως εξήγησε ο κ. Μητσοτάκης, με βάση τα όσα δεσμεύθηκε η κυβέρνηση στο πρόσφατο Eurogroup, οι μειώσεις στο αφορολόγητο και τις συντάξεις πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, ενώ παράλληλα απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να ψηφίσει τα νέα μέτρα για το κλείσιμο της αξιολόγησης.

    «Δεν ψηφίζουμε τα μέτρα Τσίπρα, δικός του είναι ο λογαριασμός, να τον επωμισθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί πως η κυβέρνηση επέλεξε συνειδητά, για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, να κρατά ανοιχτή τη διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η οποία θα έπρεπε κανονικά να είχε κλείσει εδώ και ένα χρόνο. Πλέον τα χρονικά περιθώρια είναι ασφυκτικά και για την αξιολόγηση και για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εκτίμησε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τονίζοντας πως ακόμη και η 20η Μαρτίου ως καταληκτική ημερομηνία είναι επισφαλής.

    «Ο κίνδυνος να χαθεί το QE είναι μεγάλος. Εγώ έθεσα το ζήτημα στο Βερολίνο και διεκδίκησα να μπούμε στην ποσοτική χαλάρωση», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

    Για τη Νέα Δημοκρατία το αίτημα για εκλογές παραμένει σταθερό, συνέχισε ο πρόεδρος του κόμματος, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε ότι θα είχε διαπραγματευτεί καλύτερα σε σχέση με τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγόρησε πως δέσμευσε τη χώρα σε υψηλά πλεονάσματα.

    Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις ευθύνες των δανειστών, οι οποίοι έχουν κάποιες υπερβολικές απαιτήσεις και έχουν ευθύνη γι’ αυτό. Όμως, όπως πρόσθεσε, οι παράλογες απαιτήσεις τους υποδαυλίζονται από την αναξιοπιστία της κυβέρνησης.

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δήλωσε ότι δεν σκοπεύει να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή του τόπου και γι αυτό δεν σκοπεύει να «στήσει» ειδικά δικαστήρια.

    «Θα γίνει μια εξεταστική επιτροπή για να δούμε τους λόγους που μας οδήγησαν στο τρίτο μνημόνιο και δεν μπορώ να προδικάσω το αποτέλεσμά της. Αλλά δεν θα ποινικοποιήσεων την πολιτική ζωή. Θα πρέπει να πάμε την Ελλάδα μπροστά» είπε.

    Ο κ.Μητσοτάκης απέκλεισε το ενδεχόμενο να γίνουν απολύσεις στο Δημόσιο, εξαιρουμένων όσων έχουν χρησιμοποιήσει πλαστά πιστοποιητικά καθώς και των επιόρκων. Μάλιστα, όπως είπε, δεν πρόκειται να κάνει πίσω στην υπόθεση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.

    «Το Δημόσιο παραμένει ο μεγάλος ασθενής σήμερα που κρατάει πίσω τη χώρα», πρόσθεσε ενώ μίλησε και για λίπος στο κομματικό κράτος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ.Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι θα μειώσει τον αριθμό των Δημοσίων Υπαλλήλων, αλλά όχι με απολύσεις, όπως είπε, αλλά με περιορισμό των προσλήψεων σε ποσοστό ένα προς πέντε που θα αποχωρούν με συνταξιοδότηση.

    «Δεν θα δεχθούμε όμως παράνομη μονιμοποίηση συμβασιούχων, όπως επιχειρεί η κυβέρνηση δημιουργώντας ένα κομματικό στρατό» τόνισε. «Το Σύνταγμα είναι σαφές και θα το σεβαστούμε»

    Περιγράφοντας μια κυβέρνηση της ΝΔ ο κ.Μητσοτάκης σημείωσε ότι θα απευθύνει κάλεσμα και πέρα από τις κομματικές γραμμές, ενώ δεσμεύτηκε και για δραστική ανανέωση των ψηφοδελτίων του κόμματος.

    «Θα δούμε στην κυβέρνηση πρόσωπα από την κοινωνία», είπε με έμφαση, ενώ σημείωσε ότι «η σιωπηλή πλειοψηφία της κοινωνίας προσβλέπει στη ΝΔ».

    «Δεν με ενδιαφέρει πως θα μπω στο Μαξίμου, με ενδιαφέρει πώς θα βγω. Δεν θέλω να είμαι άλλος ένας πρωθυπουργός των μνημονίων».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τη χώρα σε τραγικά αδιέξοδα. Μιλώντας για τις ευθύνες των προηγούμενων κυβερνήσεων, είπε ότι η ΝΔ έχει την ευθύνη για τα χρόνια που κυβέρνησε, ενώ υποστήριξε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου «δεν πήρε χαμπάρι τι έγινε».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Α. Τσίπρας: Απολύτως εφικτό να έχουμε τεχνική συμφωνία μέχρι το Eurogroup

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Γιώργος Χουλιαράκης αποκάλυψε, επιτέλους, πώς θα εφαρμοστούν τα νέα μέτρα και αντίμετρα το 2019

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ν. Καραμούζης: Επέστρεψε η αβεβαιότητα λόγω των καθυστερήσεων στις διαπραγματεύσεις



    ΣΧΟΛΙΑ