• Big Story

    Η Κύπρος τρέχει “100αρι”, η Ελλάδα αγκομαχά – Η τραγική σύγκριση των δύο οικονομιών

    Κύπρος Ελλάδα


    Τον Μάρτιο του 2013 η Κύπρος, χτυπημένη από τη χειρότερη οικονομική κρίση στην ιστορία της, ανακοίνωνε και επίσημα την ένταξή της σε ένα επίπονο μνημόνιο, οι όροι του οποίου προκαλούσαν σοκ σε όλη την Ευρώπη. Τέσσερα χρόνια μετά, η Κυπριακή Δημοκρατία ανακάμπτει με πραγματικά άλματα ανάπτυξης, έχοντας αφήσει οριστικά πίσω τις μαύρες ημέρες. Την ίδια ώρα η Ελλάδα παρακαλά ακόμα για «πολιτικό έλεος» τους Ευρωπαίους….

    Η Κυπριακή οικονομία πέτυχε ρυθμό ανάπτυξης 2,8% τόσο για το δ΄ τρίμηνο όσο και για ολόκληρο το 2016. Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, κ. Χάρης Γεωργιάδης, δεν μπορούσε να κρύψει την ικανοποίηση του. Ωστόσο, όπως απαιτεί ο ρόλος του αλλά και η πραγματικότητα, τόνισε πως η κυβέρνηση πρέπει να παραμείνει σταθερή και προσηλωμένη στην προσπάθεια της. «Ο βασικός κίνδυνος είναι ο κακός μας εαυτός», ανέφερε ο ίδιος.

    Στον «κακό μας εαυτό» θα μπορούσε και κάποιος στην Ελλάδα να ρίξει και ένα μεγάλο μέρος της ευθύνης για το συνεχιζόμενο μαρτύριο της μη ολοκλήρωσης της β’ αξιολόγησης. Φυσικά, κανείς δεν πρέπει να υποτιμά την κόντρα μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ. Ωστόσο, η επιλογή του τρόπου με τον οποίο διαπραγματευτήκαμε, των μέτρων με τα οποία αποφασίσαμε να επιτύχουμε τους στόχους που μας τέθηκαν και στα τρία μνημόνια, αλλά και η επιλογή να εφαρμόσαμε (και κυρίως, να μην εφαρμόσαμε) τα συμφωνηθέντα, ήταν καθαρά  δική μας υπόθεση.

    Πίσω στην Κύπρο, το κράτος δηλώνει πως έχει καταφέρει να συνδυάσει την υγιή ανάπτυξη της οικονομίας με τη βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών. Από τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας καταγράφεται αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης, θετική συνεισφορά από όλους τους παραγωγικούς τομείς και μείωση της ανεργίας σε ετήσια βάση, από το 14,9% στο τέλος 2015, στο 13,3% και αύξηση στον αριθμό των εργαζομένων κατά 2,7%.

    Το δημοσιονομικό ισοζύγιο της Κύπρου για το 2016 παραμένει ισοσκελισμένο, με ένα μικρό πλεόνασμα €9,1 εκατομμύρια ή ποσοστό 0,1% του ΑΕΠ, μετά τις σημαντικές φορολογικές ελαφρύνσεις που είχαν αποδοθεί κατά τη διάρκεια του 2016. Η απώλεια εσόδων καλύφθηκε και με το παραπάνω από την αύξηση των εσόδων λόγω της γενικότερης βελτίωσης στην πραγματική οικονομία και στην αγορά εργασίας.

    Μια άκρως αντίθετη εικόνα παρουσιάζει η Ελληνική οικονομία. Ο προϋπολογισμός του 2016 φαίνεται πως παρουσίασε ένα εκπληκτικό πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ, κοντά στα 4,4 δισ. ευρώ. Ωστόσο, για να επιτευχθεί η εκπληκτική αύξηση των εσόδων, χρειάστηκε να επιβληθεί μια φορολογική καταιγίδα άνευ προηγουμένου, η οποία δείχνει να γίνεται όλο και σφοδρότερη. Οι δαπάνες του κράτους μειώθηκαν, η φοροδοτική ικανότητα των πολιτών καταρρέει με ταχύτατους ρυθμούς, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξάνονται και η πραγματική οικονομία «πνίγεται» μέσα στη λαίλαπα της αβεβαιότητας, της υπερφορολόγησης και των  διαρκών capital controls.

    Φυσικά μιλάμε για δύο διαφορετικά χτισμένες οικονομίες, που σε ένα βαθμό μπορεί να εξηγήσει την διαφορετική κατάληξη των πραγμάτων μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας. Μόνο που η Κύπρος δεν είναι το μόνο παράδειγμα. Διαφορετικές είναι και η Ιρλανδία και η Πορτογαλία και η Ισπανία. Όλες κατάφεραν να κλείσουν έγκαιρα τα προγράμματα βοήθειας τους. Το κοινό χαρακτηριστικό; Έκαναν ότι έπρεπε να κάνουν.

    Η πολιτική κατάσταση στη Ελλάδα, με τον συνδυασμό μιας μόνιμης αστάθειας,  ανασφάλειας, με μεγάλες δόσεις λαϊκισμού, διαπλοκής, ευθυνοφοβίας και φόβου για ρήξεις, έχουν παίξει σημαντικό ρολό στην εξέλιξη των πραγμάτων. Τα αποτελέσματα είναι φανερά εδώ  και χρόνια.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ντάισελμπλουμ: Τέλος στα όνειρα της κυβέρνησης για συμφωνία μέχρι το Eurogroup

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τζανακόπουλος: Θέλουμε πολιτική συμφωνία χωρίς τυπικό κλείσιμο της αξιολόγησης (video)

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προϋπολογισμός 2017: Πλεόνασμα 1 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο έφερε η υπερφορολόγηση



    ΣΧΟΛΙΑ