• Big Story

    Χαστούκι στην κυβέρνηση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ – Στο μηδέν η ανάπτυξη το 2016

    ΕΛΣΤΑΤ


    Για άλλη μια φορά η ΕΛΣΤΑΤ έρχεται να ρίξει γερό χαστούκι στην κυβέρνηση καθώς ανακοίνωσε τα επίσημα στοιχεία της για το ΑΕΠ της Ελλάδας, σύμφωνα με τα οποία η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο… 0% το 2016! Και όλα αυτά, όταν η κυβέρνηση έταζε ανάκαμψη της τάξεως του 0,3% για το 2017, όπως αντίστοιχα και η Κομισιόν στις χειμερινές της εκτιμήσεις. 

    Ωστόσο, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Στατιστική Αρχή την Τετάρτη (8 Μαρτίου) καταδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια της περσινής χρονιάς έγιναν «καπνός» επιχειρηματικά κέρδη ύψους 3,2 δισ. ευρώ και τα οποία μειώθηκαν συνολικά στα 91,3 δισ. ευρώ. Παρόμοια δραματική κατάσταση παρουσίασαν και οι εξαγωγές, οι οποίες για το σύνολο της περσινής χρονιάς κατέγραψαν πτώση της τάξεως του 2% σε όρους όγκου, ενώ μειώθηκαν και οι επενδύσεις σε ποσοστό 0,8% με την κρατική κατανάλωση να μειώνεται επίσης κατά 2,1%.

    Όλα αυτά έρχονται δύο μόλις μέρες μετά τη δεύτερη κοινοποίηση των στοιχείων για το ΑΕΠ του 4ου τριμήνου του 2016, όπου η ΕΛΣΤΑΤ ξεσκέπασε την ψεύτικη εικόνα ανάκαμψης που επιθυμούσε να παρουσιάζει η κυβέρνηση, αναπροσαρμόζοντας τις προβλέψεις της από ανάπτυξη της τάξεως του 0,3% σε ύφεση της τάξεως του 1,1%.

    ΕΛΣΤΑΤ

    Η Στατιστική Αρχή στα στοιχεία της κάνει λόγο για φορολογική κόπωση, καταρράκωση επενδύσεων, μείωση επιχειρηματικών κερδών, αλλά και των μισθών. Για του λόγου το αληθές, καταγράφει μηδενική μεταβολή για το ΑΕΠ το 2016 σε όρους όγκου, με το ΑΕΠ να ανέρχεται στα 184,5 δισ. ευρώ, αμετάβλητο από το προηγούμενο έτος. Σε τιμές αγοράς, το ΑΕΠ ανήλθε σε 175,9 δισ. ευρώ από 175,7 δισ. ευρώ το 2015, εμφανίζοντας αύξηση 0,1%.

    Αυτή είναι η πρώτη εκτίμηση της ΕΛΣΤΑΤ για το 2016, στην οποία ενσωματώθηκαν μηνιαία (ισοζύγιο πληρωμών, εξωτερικό εμπόριο) και τριμηνιαία στοιχεία (κύκλος εργασιών στις υπηρεσίες, έρευνα εργατικού δυναμικού, Γενική Κυβέρνηση).

    Η δεύτερη εκτίμηση της Αρχής αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου, αφού ενσωματωθούν ετήσια στοιχεία (όπως έρευνα διάρθρωσης επιχειρήσεων, εκτιμήσεις για την τελική καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών, ετήσια στοιχεία ισοζυγίου πληρωμών και εξωτερικού εμπορίου, ετήσια στοιχεία Γενικής Κυβέρνησης κ.λπ.) και με τη μέθοδο των πινάκων προσφοράς και χρήσεων ανά προϊόν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Βόμβα από Citi: Όσο και αν μείνουν οι θεσμοί στην Αθήνα, δεν θα έχουμε συμφωνία πριν τον Ιούνιο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στη Eurobank η δεύτερη άδεια διαχείρισης κόκκινων δανείων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κ. Καραγκούνης: Να μειώσουμε τα τερατώδη πλεονάσματα για να έχουμε αντίμετρα



    ΣΧΟΛΙΑ