• Big Story

    Ασφαλιστικό «δώρο» Πετρόπουλου στις δικηγορικές εταιρίες – Όλο το παρασκήνιο

    Πετρόπουλος

    Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος,


    Σοβαρά ερωτήματα εγείρει η πρωτοφανής εξαίρεση που εμπεριέχεται στην εγκύκλιο (Φ 80000/οικ. 2460/106/2017)  του υφυπουργού Εργασίας Τάσου Πετρόπουλου, σύμφωνα με την οποία  οι συνεργάτες δικηγορικών εταιρειών με μπλοκάκι θα πληρώνουν οι ίδιοι το σύνολο των εισφορών τους.

    Μάλιστα, οι συνεργάτες – “μπλοκάκηδες” των  δικηγορικών εταιρειών ανέφεραν στην Ένωση Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ) πως αποτελούν την μοναδική κατηγορία απασχολούμενων με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (ΔΠΥ) για τους οποίους δεν προβλέπεται επιμερισμός των μηνιαίων τους εισφορών κατά 2/3 στον εργοδότη τους και 1/3 στους ιδίους, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να ”χρεώνονται” οι ίδιοι, εξ ολοκλήρου, το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών.

    Πετρόπουλος
    Απόσπασμα από την αναφορά της ΕΑΝΔΑ

    Η εγκύκλιος – φωτιά αναφέρει ότι οι δικηγόροι που απασχολούνται με το καθεστώς του συνεργάτη με Δελτίο Παροχής Υπηρεσιών (Δ.Π.Υ.) θεωρούνται πλήρως ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι ασχέτως αν απασχολούνται σε έναν εργοδότη.

    Σαν αποτέλεσμα, θα καταβάλουν οι ίδιοι, ως μη μισθωτοί, το σύνολο των εισφορών τους, κάτι που μεταφράζεται σε 37,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του τελευταίου εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους.

    Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την καταγγελία της ΕΑΝΔΑ έχουν κάνει πολλούς να διερωτώνται για το ποιους εξυπηρετεί αυτή η πρωτοφανής εξαίρεση που απαλλάσσει πλήρως τις δικηγορικές εταιρείες από το κόστος των ασφαλιστικών εισφορών των συνεργατών που απασχολούν με δελτίο παροχής υπηρεσιών.

    Αξιοσημείωτο είναι ότι ο κ. Πετρόπουλος, ο οποίος δήλωσε χθες ότι οι έμποροι τον ευχαριστούν για τις… εισφορές, είναι ότι από το έτος 2008 εμφανιζόταν ως διαχειριστής της δικηγορικής εταιρείας “Αναστάσιος Π. Πετρόπουλος και Συνεργάτες”.

    Η ιδιότητά του αυτή προκαλεί ερωτηματικά καθώς είναι άγνωστο αν ο υφυπουργός παραμένει διαχειριστής της “Αναστάσιος Π. Πετρόπουλος και Συνεργάτες”. Αν πράγματι παραμένει θα μπορούσε να τεθεί μέχρι και ηθικό ζήτημα, καθώς και η εν λόγω εταιρεία θα μπορούσε ενδεχομένως να επωφεληθεί της ρύθμισης και να μην καλύψει τελικά τμήμα των αυξημένων εισφορών.

    Από την άλλη, βέβαια, ίσως και τα όσα προβλέπει η εγκύκλιος θα μπορούσαν να  αποτελούν  ένα ακόμα από τα «κενά» του νέου ασφαλιστικού καθεστώτος ή έστω μια σύμπτωση. Ωστόσο, είναι λογικό για πολλούς να προκύπτει το ερώτημα γιατί προέκυψε ξαφνικά η ανάγκη να θεσμοθετηθεί μία τέτοιου είδους εξαίρεση για τους συνεργάτες δικηγορικών εταιρειών με μπλοκάκι.

    Πετρόπουλος
    Ο υφυπουργός Εργασίας Τάσος Πετρόπουλος

    Τι καταγγέλλει η ΕΑΝΔΑ

    Η στρέβλωση επισημαίνεται σε επιστολή της Ένωσης Ασκουμένων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (ΕΑΝΔΑ) στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών, με την οποία ζητείται η προσφυγή στη δικαιοσύνη κατά κατά του ν.4387/2016 και συγκεκριμένα κατά της εγκυκλίου Πετρόπουλου.

    “Ο νόμος προβλέπει ότι, οι δικηγόροι που απασχολούνται σε εργοδότη δικηγόρο ή δικηγορικοί εταιρεία δικαιούνται τον επιμερισμό των μηνιαίως τους εισφορών, κατά 2/3 στον εργοδότη και 1/3 στους ίδιους επί των μηνιαίων καθαρών φορολογητέων αποδοχών τους.

    Ωστόσο, σύμφωνα με την εγκύκλιο (Φ 80000/οικ.2460/106) κατ’ εξαίρεση, οι δικηγόροι που απασχολούνται με το καθεστώς του συνεργάτη με ΔΠΥ, νοούνται πλήρως ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι, ανεξαρτήτως του αριθμού των εργοδοτών τους (ακόμη και αν αυτός είναι ένας).

    Συνακόλουθα, είναι οι ίδιοι υπόχρεοι καταβολής του συνόλου των εισφορών τους, δηλ. 37,95% επί του καθαρού φορολογητέου εισοδήματος του τελευταίου εκκαθαρισμένου φορολογικού έτους” αναφέρουν χαρακτηριστικά.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Χρυσικός: Νέες επενδύσεις και εξαγορές ετοιμάζει η Grivalia με «προίκα» 112 εκατ. ευρώ

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Χουλιαράκης: Καλύτερα κακή συμφωνία τώρα, παρά καλύτερη σε 5 μήνες

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Φεύγει για Βρυξέλλες ο Τσακαλώτος: Το κρίσιμο ραντεβού για την αξιολόγηση



    ΣΧΟΛΙΑ