• Big Story

    Αρχίζουν οι κατασχέσεις ακόμα και σε όσους οφείλουν μικροποσά

    Πετρόπουλος

    Ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσος Πετρόπουλος,


    Ανοίγει ο δρόμος για κατασχέσεις ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας με το σύνολο των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ασφαλισμένων προς τα Ταμεία, να περνά πλέον στα “χέρια” του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών.

    Οι περιπτώσεις αφοορούν μεν ληξιπρόθεσμες οφειλές, που δεν έχουν ρυθμιστεί, ανοίγουν ωστόσο το δρόμο για κατασχέσεις ακόμα και μικροποσών.

    Με υπουργική απόφαση, που υπογράφει ο Υφυπουρφός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος «στο Κ.Ε.Α.Ο. διαβιβάζονται από τους ασφαλιστικούς οργανισμούς όλες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ανεξαρτήτως ύψους και εισπραξιμότητας, οι οποίες κατά την έκδοση της παρούσας δεν βρίσκονται σε καθεστώς ενεργούς ρύθμισης». Επισημαίνεται δε ότι καταργείται η προηγούμενη υπουργική απόφαση του 2014 (13822/1089/2.5.2014 – ΦΕΚ Β’1227) που καθόριζε τα «κριτήρια προσδιορισμού των «εισπράξιμων» ληξιπροθέσμων για τη διαβίβαση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (Κ.Ε.Α.Ο.) των οφειλετών του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ του ΟΑΕΕ, του ΕΤΑΑ και του ΟΓΑ».

    Υπενθυμίζεται ότι το 2016 το ΚΕΑΟ είχε αποστείλει 40.000 ηλεκτρονικά κατασχετήρια μέσω τραπεζών σε οφειλέτες άνω των 5.000 ευρώ ο καθένας, οι οποίοι δεν είχαν ρυθμίσει την οφειλή τους. Σε συνδυασμό με τα χιλιάδες mail που έστελναν οι υπηρεσίες του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών κάθε μήνα στους οφειλέτες, για να τους ενημερώσουν για το ύψος της οφειλής τους και να τους υπενθυμίσουν τους τρόπους αποπληρωμής, η ηλεκτρονική διαδικασία, αποτέλεσε το πιο ισχυρό μέσο άσκησης πίεσης. 

    Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι το 2016, μαζί με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του ΙΚΑ, το ΚΕΑΟ κατάφερε να συγκεντρώσει έσοδα της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ ενώ με τη νέα υπουργική απόφαση εκτιμάται ότι θα ενισχυθούν οι πιέσεις προς τους οφειλέτες ώστε να μειωθεί ο συνολικός αριθμός των χρεών, που υπολογίζεται στα 17,5 δισ ευρώ, τα οποία αφορούν σε 315.000 οφειλέτες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ποιοι και γιατί αντιδρούν στις μειώσεις των προστίμων του K.O.K;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Δε θα μείνει μπλοκάκι για μπλοκάκι: Τρέχουν όλοι να γλιτώσουν τα χαράτσια

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Όταν ο Βγενόπουλος συγκρούστηκε με τον Διαμαντόπουλο (πρόεδρος υπερταμείου) και οι απλήρωτοι δημοσιογράφοι του Λιβάνη



    ΣΧΟΛΙΑ