• Business

    Ποιος πραγματικά είναι ο Βαγγέλης Μαρινάκης; 

    Ευάγγελος Μαρινάκης. Ετών 50. Επικεφαλής Capital Partners


    Όπου και να γυρίσει ο Έλληνας το βλέμμα του πληγώνεται. Καθημερινά ακούει δεκάδες κακές ειδήσεις. Από την οικονομία και την υπέρογκη φορολογία έως την καθημερινότητα.  Τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα και ειδικά από τον Μάιο του 2018,  βρίσκεται σε μια πυρακτωμένη ζώνη. Η υπόθεση της Folli Follie  και της Aegean Marine Petroleum Network Inc “έκαψαν”  την χώρα σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τότε όταν οι ξένοι θεσμικοί ακούνε Ελλάδα μόνο χαμογελούν πονηρά και αλλάζουν κουβέντα. Αλλά δεν μας έφτανε μόνο αυτό. Από τον Σεπτέμβριο και μετά οι “τράπεζες μας” πλέουν σε φουρτουνιασμένες θάλασσες και ουδείς μπορεί να προβλέψει πότε θα ηρεμήσουν τα πράγματα. Οι τιμές τους έχουν υποχωρήσει στα Τάρταρα. Όμως ξαφνικά, σήμερα τα ξημερώματα, ένας Έλληνας εφοπλιστής, ο Βαγγέλης Μαρινάκης προχώρησε σε μια επιχειρηματική κίνηση πρώτου μεγέθους για να παγκόσμια ναυτιλιακά δεδομένα.  Η συμφωνία συγχώνευσης της Capital Product Partners L.P. συμφερόντων Ευάγγελου Μαρινάκη με την Diamond S Shipping του (νυν υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ) Wilbur Ross, θα δημιουργήσει μία από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές με τάνκερ παγκοσμίως, ενώ παράλληλα θα εκπληρώσει και τον στόχο της Diamond S να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. 

    Ο στόλος της νέας εταιρείας  θα αποτελείται από 68 πλοία, εκ των οποίων τα 43 τάνκερ θα προέλθουν από την Diamond S Shipping και τα 25 από την Capital Product Partners. 

    Σύμφωνα με τη VesselsValue, με τη συγχώνευση θα δημιουργηθεί ο δεύτερος μεγαλύτερος στόλος τάνκερ τύπου handy παγκοσμίως, με συνολικά 52 πλοία. 

    Στην πρώτη θέση βρίσκεται ο στόλος της δανέζικης ναυτιλιακής Torm, με 54 πλοία handy.

    Κερδίζει κάτι η χώρα από αυτό; Κάποιος μπορεί να πει πώς όχι καθώς είναι μια καθαρά επιχειρηματική κίνηση μιας εταιρίας που είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Κάποιος άλλος μπορεί να πει ναι γιατί στην εταιρία αυτή, που έχει έδρα τον Πειραιά, δουλεύουν Έλληνες, οι οποίοι την βλέπουν να ισχυροποιείται περαιτέρω. Σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να πιστεύει κανένας, μόνο θετική είναι αυτή η είδηση. 

    Επί της ουσίας με την κίνηση αυτή ο εφοπλιστής έβαλε την Ελλάδα και πάλι στους πηχυαίους τίτλους των οικονομικών media σε παγκόσμιο επίπεδο. Ένας κορυφαίος επιχειρηματίας και πολιτικός σε παγκόσμιο επίπεδο ο W. Ross εμπιστεύτηκε τον Έλληνα εφοπλιστή να κάνει business μαζί του. 

    Μετά την καταστροφική καταιγίδα της Folli Follie, ίσως λόγω Μαρινάκη να αρχίζει να αλλάζει σιγά σιγά και η εικόνα που έχουν οι ξένοι για την Ελλάδα. 



    ΣΧΟΛΙΑ