• Big Story

    Ποινικές διώξεις για 1 εκατ. ευρώ σε ΜΚΟ και σε Οργανισμό του υπ. Παιδείας

    προσλήψεις


    Ο κύκλος των χαμένων εκατομμυρίων παραμένει ανοιχτός στην έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς για τα έργα και τις ημέρες εκατοντάδων ΜΚΟ αλλά και Οργανισμών που εισέπραξαν δημόσιο χρήμα. Στο στόχαστρο αυτή τη φορά μία Μη Κυβερνητική Οργάνωση κι ένας ελεγχόμενος από το υπουργείο Παιδείας Οργανισμός, οι οποίοι εισέπραξαν με κατεπείγουσες διαδικασίες συνολικά ένα εκατομμύριο ευρώ.

    Σκοπός είτε να βοηθήσουν την υπερδύναμη των ΗΠΑ σε ανύπαρκτες… θεομηνίες, είτε να υλοποιήσουν προγράμματα που ουδέποτε ολοκλήρωσαν, όπως ουδέποτε επέστρεψαν και τα εισπραχθέντα. Η μία από τις δύο δικογραφίες διαβιβάστηκε στη Βουλή για να αναζητηθούν ενδεχόμενες – αλλά ήδη παραγεγραμμένες- ευθύνες του τότε Υπουργού Εξωτερικών.

    Για τα μη πολιτικά πρόσωπα η ποινική δίωξη που ασκήθηκε είναι σε βαθμό κακουργήματος και σύντομα θα κληθούν να απολογηθούν σε ανακριτή κατά της Διαφθοράς για τον πακτωλό των χρημάτων που διοχετεύτηκαν από τα ειδικά κονδύλια του υπουργείου  Εξωτερικών.

    GMF600.000 ευρώ σε αμερικάνικη ΜΚΟ

    Στα προ κρίσεως χρόνια είχαμε την… πολυτέλεια να εισφέρουμε τον οβολό μας και πέραν του Ατλαντικού. Στην αμερικάνικη ΜΚΟ «German Marshall Fund» κατέληξαν από τα κονδύλια του ΥΠΕΞ, 600.000 ευρώ την περίοδο 2004-2006, προκειμένου η αλλοδαπή Οργάνωση να υλοποιήσει τις αναπτυξιακές της δράσεις.    

    Η χρηματοδότηση άρχισε να διερευνάται όταν η Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής  Συνεργασίας του Υπουργείου  Εξωτερικών απέστειλε στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου το φάκελο με τα στοιχεία. Από την προκαταρκτική εξέταση διαπιστώθηκε ότι τα ποσά δόθηκαν με χρηματικά εντάλματα προπληρωμής , τα οποία καταβλήθηκαν μέσω της ελληνικής  πρεσβείας στην Ουάσιγκτον και η χρηματοδότηση έγινε με βάση διάταξη για δαπάνες βοήθειας  προς ξένες χώρες  λόγω θεομηνιών  ή πολεμικών – πολιτικών γεγονότων.

    Στο δια ταύτα του το εισαγγελικό πόρισμα καταλήγει ότι δεν έγινε έλεγχος των αρμοδίων αρχών για το πού κατέληξαν οι 600.000 ευρώ ενώ δεν προέκυψε κάποια επείγουσα  ανάγκη που να καθιστά αναγκαία την έκδοση  χρηματικών ενταλμάτων προπληρωμής.

    Από την Εισαγγελία Διαφθοράς ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος 11 υπαλλήλων του Υπουργείου Εξωτερικών για κακουργηματική απιστία στην υπηρεσία με την επιβαρυντική περίσταση  του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ακόμα και ποινή ισόβιας κάθειρξης. Παράλληλα, έχουν ήδη σταλεί αντίγραφα της δικογραφίας στη Βουλή, η οποία θα κρίνει εάν φέρει ποινικές ευθύνες ο τότε Υπουργός Εξωτερικών. Ακόμα, όμως και αν υπήρχαν, αυτές θα θεωρηθούν παραγεγραμμένες βάσει του νόμου περί  Ευθύνης Υπουργών.

    Δεν υλοποίησαν προγράμματα, κράτησαν 400.00 ευρώ

    Η χρηματοδότηση με 400.000 ευρώ δύο αναπτυξιακών προγραμμάτων  του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΟΕΕΚ), εποπτευόμενου από το υπουργείο Παιδείας, είναι η δεύτερη υπόθεση για την οποία ασκήθηκε κακουργηματική δίωξη από την Εισαγγελία Διαφθοράς.

    Η χρηματοδότηση έγινε το 2005 με τα χρήματα να μεταφέρονται από τα κονδύλια του  υπουργείου Εξωτερικών στο Παιδείας. Σύμφωνα με την έρευνα,  αν και οι 400.000 εισπράχθηκαν στο σύνολο τους μέχρι το 2006, τα δύο προγράμματα, που έπρεπε να ολοκληρωθούν μέχρι το 2008, δεν υλοποιήθηκαν ποτέ.  Από το υπουργείο Παιδείας τα χρήματα ζητήθηκαν πίσω, ωστόσο οι 400.000 δεν επιστράφηκαν ποτέ, σύμφωνα πάντα με την προκαταρκτική εξέταση.

    Η ποινική δίωξη που ασκήθηκε για κακουργηματική υπεξαίρεση στην υπηρεσία στρέφεται σε βάρος της τότε διοίκησης του Οργανισμού Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Παρέμβαση εισαγγελέα για την απόδραση με “βραχιολάκι”

    ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ: Ο Άρειος Πάγος «δικαίωσε» την Siemens για τις μίζες του C4I

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέλος εποχής για τις λίστες φοροδιαφυγής. Ποια ονόματα παραγράφονται



    ΣΧΟΛΙΑ