• Big Story

    Τράπεζα Πειραιώς: Ποιοι είναι οι «μονομάχοι» και γιατί η κόντρα δεν είναι προσωπική υπόθεση

    ανθιμος θωμοπουλος

    Άνθιμος Θωμόπουλος, ετών 52. Πρώην διευθύνων σύμβουλος Πειραιώς


    Αντιπαράθεση τάσεων και όχι προσώπων είναι η «μάχη» που θα δώσουν ο Χρήστος Παπαδόπουλος και ο Άνθιμος Θωμόπουλος, και θα έχει την τελευταία της πράξη το μεσημέρι της Τετάρτης στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Τράπεζας Πειραιώς.

    Η «ελληνική» πλευρά και η πλευρά του John Paulson και της ομάδας μετόχων που εκπροσωπεί αναμένεται να αναμετρηθούν την Τετάρτη για την εκλογή CEO, με ορισμένους στην αγορά να  μην αποκλείουν εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής, ακόμη και αναβολή της τελικής απόφασης.

    Τα «κουκιά» μετρώνται για μια ακόμη φορά με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για προβάδισμα του Χρήστου Παπαδόπουλου ενώ εντύπωση έχει προκαλέσει η κίνηση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να επισημοποιήσει με επιστολή του προς το διοικητικό συμβούλιο της Πειραιώς την απόρριψη της υποψηφιότητας Θωμόπουλου.

    Το Ταμείο έχει διπλό ρόλο, αυτό του μετόχου και αυτόν του οιονεί επόπτη που κρίνει το λεγόμενο fit andproper των υποψηφίων μελών διοικήσεων.

    Το fit and proper του Άνθιμου Θωμόπουλου δεν μπορεί προφανώς να το αμφισβητήσει κανείς και ούτε το ΤΧΣ κάνει αυτή την προσπάθεια.

    Αντιθέτως, δηλώνει εκ των προτέρων προς τα μέλη του δ.σ. ότι θα τον καταψηφίσει κρίνοντας ως διχαστική για την τράπεζα την υποψηφιότητά του, επιχειρώντας να ενισχύσει κλίμα εναντίον του.

    Παράγοντες της τραπεζικής αγοράς «μετρώντας» διαθέσεις εντός του δ.σ. της Πειραιώς, βλέπουν πλην του ΤΧΣ και της εκπροσώπου του Αικ. Μπερίτση, να ψηφίζουν υπέρ του Χρήστου Παπαδόπουλου, οι Απόστολος Ταμβακάκης, Σταύρος Λεκκάκος, Γιώργος Πουλόπουλος, Χαρίκλεια Απαλαγάκη, Ιάκωβος Γεωργάνας, Σολωμών Μπεράχας,

    Στο στρατόπεδο Θωμόπουλου μετρώνται οι Γεώργιος Χαντζηνικολάου, Αlexander Blades που είναι ο εκπρόσωπος του Paulson, Karel de Boeck και David Dexter.

    Eρωτηματικό είναι η στάση του Arne Berggren και του Ernico Tommasso Cucchiani .

    Με δεδομένη την εκκρεμότητα και το κλίμα των τελευταίων έντεκα μηνών, παράγοντες της τραπεζικής αγοράς αναμένουν ως και την τελευταία στιγμή, αποφεύγοντας να προδικάσουν το αποτέλεσμα, με τη λογική ότι η επιμονή του John Paulson, παρά τις αντιδράσεις, κατέληξε να φέρει τον Άνθιμο Θωμόπουλο στην τελική ευθεία και άρα, δεν μπορούν να αποκλειστεί ένας ή περισσότεροι κρυμμένοι άσοι.

    Ο Χρήστος Παπαδόπουλος ήταν επίσης  survivor στη διαδικασία αφού το καλοκαίρι ενώ έφθασε ένα βήμα από τη θέση του CEO, απορρίφθηκε με βάση ισχυρισμούς που υιοθέτησε ο SSM και στη συνέχεια, απέρριψε με αποτέλεσμα να μπορεί να είναι εκ νέου υποψήφιος.

    Ο κύπριος Χρήστος Παπαδόπουλος έχει μακρά θητεία σε υψηλόβαθμες θέσεις στην Standard Chartered Bankκαι κάποιες παρατυπίες στην τράπεζα, οι οποίες έγιναν αφότου είχε αποχωρήσει, του στέρησαν την πρώτη φορά την θέση του CEO μετά από καταγγελία στον SSM.

    Η διερεύνηση της υπόθεσης από τον SSM τον παρέδωσε πλήρως «καθαρό» από την υπόθεση αυτή και τον φέρνουν πλέον στην τελική ευθεία.

    Ο Άνθιμος Θωμόπουλος είναι ο «άνθρωπος που λατρεύει να μισεί η τραπεζική αγορά». Αδιαμφισβήτητων ικανοτήτων ο Θωμόπουλος έχει έτοιμο το δικό του plan A αφού έχει προετοιμάσει την μετεξέλιξη τηςCredicom σε τράπεζα με νέα κεφάλαια και συγκεκριμένο σχέδιο ανάπτυξης.

    Η εμπιστοσύνη του John Paulson στο πρόσωπό του, τον φέρνει σταθερά ως υποψηφιότητα για τη θέση του CEO της Τράπεζας Πειραιώς, με την ώρα της αλήθειας να αναμένεται σε μερικά εικοσιτετράωρα.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Εθνική Τράπεζα: Εθνική Τράπεζα: Ξεκινά τη Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου η εθελούσια. Όλοι οι όροι

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η Εθνική Τράπεζα σε συνεργασία με την Google στηρίζει τις νεοφυείς επιχειρήσεις

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Credit Suisse: αυτοί είναι οι λόγοι μου μας αρέσει η μετοχή τηςΕθνικής Τράπεζας

     



    ΣΧΟΛΙΑ