• Big Story

    Περιστέρης (Τέρνα) -Κεραστάρης (Intralot): Ευθεία επίθεση στην κυβέρνηση

    γιωργος περιστερης αντωνης κερασταρης

    Γιώργος Περιστέρης (αριστερά), Αντώνης Κεραστάρης (δεξιά)


    Σκληρές αλήθειες για το αφιλόξενο επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα και την ανάγκη να υπάρξει Εθνικό Πλαίσιο που θα οδηγήσει τη χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, περιείχαν οι ομιλίες του επικεφαλής της Τέρνα Γιώργου Περιστέρη και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Intralot Αντώνη Κεραστάση, κατά το σημερινό ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηριού “Η ώρα της Ελληνικής Οικονομίας”.

    Σύμφωνα με τον κ. Κεραστάρη, οι πολιτικοί και κοινωνικοί εταίροι θα πρέπει να δράσουν από κοινού προκειμένου να τονωθεί η οικονομία και να επιστρέψει η ανάπτυξη στη χώρα. Χρειάζεται τραπεζικό σύστημα ικανό να στηρίξει τους επιχειρηματίες και επενδυτικό πλαίσιο ενώ τόνισε ότι οι αλλεπάλληλες διαπραγματεύσεις χωρίς εθνικό πλάνο δεν φέρνουν αποτέλεσμα. Παράλληλα, τόνισε ότι δεν υπάρχει παγκοσμίως παράδειγμα χώρας με 7 χρόνια ύφεσης που να επιβίωσε.

    Μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Intralot επισήμανε: “Η χώρα έχει περάσει από τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις τραπεζών αλλά δεν έχει τραπεζικό σύστημα που να μπορεί να στηρίξει νέα επιχειρηματικότητα και επενδύσεις. Όλα αυτά μας έχουν συμβεί σαν αποτέλεσμα διαδοχικών μνημονίων και διαπραγματεύσεων. Πηγαίνουμε από διαπραγμάτευση σε διαπραγμάτευση χωρίς να έχουμε εθνικό πλάνο, χωρίς να ξέρουμε ποια είναι τα δυνατά σημεία. Κυνηγούμε προσωρινές επενδύσεις”, κατέληξε ο CEO του ομίλου Intralot.

    Η λύση είναι ένα επενδυτικό σοκ

    Από την πλευρά του ο επικεφαλής της ΓΕΚ Τέρνα Γιώργος Περιστέρης υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να υπάρξει ένα επενδυτικό σοκ και οι Έλληνες επενδυτές να αντιμετωπίζονται ισότιμα.

    Αναλυτικά, ο Γιωργος Περιστέρης  ανέφερε: “Διατηρήσιμη ανάπτυξη χωρίς επενδύσεις δεν μπορεί να υπάρξει. Ωστόσο, η Ελλάδα έχει σταθερά τις χαμηλότερες επενδύσεις. Εάν προσεγγίζαμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, το ΑΕΠ θα αυξανόταν κατά 17 δισ. ευρώ και τα δημόσια έσοδα θα ενισχύονταν κατά 7 δισ. ευρώ. Η χώρα θα έβγαινε από την κρίση.

    Η λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας είναι ένα επενδυτικό σοκ. Για την ώρα έχουμε ένα σοκ αποεπένδυσης. Άρα το ερώτημα είναι απλό: εάν θέλουμε επενδύσεις μήπως πρέπει να ακούσουμε τους πραγματικούς επενδύτες;

    Εμείς επενδύσαμε πάνω από 1,5 δισ. ευρώ στα χρόνια της κρίσης και στο πρώτο εξάμηνο επενδύσαμε πάνω από 150 εκατ. ευρώ. Διαθέτουμε έμπρακτη εμπειρία, έχοντας πείσει τα τελευταία χρόνια να επενδύσουν πολλοί μεγάλες ξένες επιχειρήσεις, ενώ πριν από λίγες ημέρες φέραμε με σκοπό να επενδύσει μία πολύ μεγάλη ινδική πολυεθνική εταιρεία. Πρόκειται για την πρώτη ινδική εταιρεία που ενδιαφέρεται για την Ελλάδα.

    Ο κ. Περιστέρης εξήγησε :”Οι ξένοι επενδυτές βλέπουν μια χώρα της Δύσης που οδεύει στο τέλος της κρίσης. Μία χώρα με αντικειμενικά μεγάλες ευκαιρίες. Ωστόσο, δεν μπορούν να μην λάβουν υπόψη κρίσιμους δείκτες, όπως ο κίνδυνος χώρας, η ανταγωνιστικότητα (81η θέση-Τρίτος κόσμος), το easy doing business που μας κατατάσσει μεταξύ Κοσόβου και Κοστα Ρίκα.”

    Αν αναρωτιούνται γιατί έχει κατηφορίσει στον Τρίτο κόσμο, την απάντηση δίνουν οι ίδιοι δείκτες. Εάν η χώρα δεν βρίσκονταν “στον πάτο” όσον αφορά τη γραφειοκρατία, η θέση της θα ήταν μέσα στους δείκτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι στους δείκτες της Αφρικής. Σε μία τέτοια πραγματικότητα ποιοι επενδυτές θα μπορούσαν να ενδιαφερθούν;”

    Οι Έλληνες επενδυτές μπορούν να επενδύσουν μαζικά, αλλά αντιμετωπίζονται ως τριτοκοσμικοί στην ίδια τους τη χώρα. Δεν έχουν χρηματοδότηση και βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα αντίξοο φορολογικό περιβάλλον. Για παράδειγμα, αντί η εταιρεία Γιούλα να εξαγοράσει μια πορτογαλική εταιρεία, συνέβη το αντίθετο. Καχυποψία και επιλεκτικοί αποκλεισμοί είναι όσα αντιμετωπίζουν οι Έλληνες επενδυτές στη χώρα τους.

    O κ. Περιστέρης εξήγησε ότι: “Οι Έλληνες επενδυτές ζητούν ισότιμη αντιμετώπιση όσον αφορά τη φορολογία και ισότιμη πρόσβαση στη χρηματοδότηση. Είναι αυτό που ονομάζεται ο νέος επενδυτικός πατριωτισμός που είναι κατάλληλος να βγάλει την Ελλάδα από την κρίση. […] Κρατήσαμε τα διαθέσιμά μας στην Ελλάδα παρότι ξέραμε ότι έρχονται τα capital controls.”

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Γ. Περιστέρης : Tι θέλουν η Goldman Sachs και η HSBC και επενδύουν στην Τέρνα;

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο Τσίπρας κάνει βόλτες στην Κούβα και η ακέφαλη Ελλάδα γίνεται βορά στις ορέξεις Θεσμών και Ερντογάν

    ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Intralot: Πούλησε το 80% των δραστηριοτήτων της στο Περού έναντι 69 εκατ. δολαρίων



    ΣΧΟΛΙΑ