• Ελλάδα

    Παιχνίδια με τη φωτιά στο Αιγαίο

    • NewsRoom
    Ίμια


    Για «παιχνίδι με τη φωτιά στο Αιγαίο» κάνει λόγο σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Rundschau, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι μπορεί να οδηγήσει σε «ανεπιθύμητο ατύχημα», για το οποίο ευθύνη θα φέρει και ο «δεξιός λαϊκιστής» Έλληνας υπουργός Άμυνας με τις εμπρηστικές δηλώσεις του για τον Ερντογάν.

    Αναλυτικότερα, ο ανταποκριτής της εφημερίδας Γκερντ Χέλερ σημειώνει ότι οι δηλώσεις του Πάνου Καμμένου για τον «τρελό Ερντογάν, με τον οποίο δεν μπορεί κανείς να συζητήσει» δείχνουν πόσο επικίνδυνη είναι πλέον η κλιμάκωση στις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας με αφορμή και την κράτηση στην Αδριανούπολη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που «πέρασαν εν μέσω ομίχλης, κατά λάθος, όπως διαβεβαιώνουν» σε τουρκικό έδαφος.

    Αναφέρει επίσης ότι την ώρα που η Ελλάδα καταβάλλει προσπάθειες για να αφεθούν ελεύθεροι, η Τουρκία αξιώνει την έκδοση των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών με τον Ερντογάν να «κατηγορεί τους Έλληνες ότι προστατεύουν “τρομοκράτες”».

    «Η ελληνοτουρκική κόντρα παραμένει προς το παρόν στο επίπεδο των φραστικών διαξιφισμών. Όμως, Ευρωπαίοι διπλωμάτες στην Αθήνα προειδοποιούν ότι υπάρχει κίνδυνος “ανεπιθύμητου ατυχήματος”, καθώς ξυπνούν μνήμες από τον Ιανουάριο του 1996, όταν Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στα πρόθυρα του πολέμου για τις βραχονησίδες των Ιμίων. Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον κατάφερε με νυχτερινά τηλεφωνήματα προς την Άγκυρα και την Αθήνα να αποτρέψει την τελευταία στιγμή έναν πόλεμο», γράφει η Frankfurter Rundschau.

    Σημειώνει, επίσης, πως η αντιπαράθεση Αθήνας – Άγκυρας για τα Ίμια αναζωπυρώθηκε όταν, στα μέσα Φεβρουαρίου, τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού Σώματος «προφανώς με την πρόθεση να το βυθίσει», ενώ προ ημερών το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυσε ότι οι βραχονησίδες Kardak -όπως αποκαλούνται στη γειτονική χώρα- ανήκουν στην Τουρκία.

    «Η Τουρκία εγείρει αξιώσεις για τουλάχιστον 18 νησιά του Αιγαίου. Πίσω από αυτές τις εδαφικές διεκδικήσεις κρύβονται και ενεργειακά συμφέροντα καθώς εκτιμάται ότι στο Αιγαίο υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου», υπογραμμίζει το άρθρο. Τονίζει δε ότι η σπίθα μιας σύρραξης μπορεί να ανάψει κι από τις συχνές αερομαχίες πάνω από το Αιγαίο. «Ειδικοί σε θέματα άμυνας προειδοποιούν ότι είναι θέμα χρόνου μέχρι οι ελιγμοί αυτοί να οδηγήσουν σε πτώση ή ακόμη και κατάρριψη [μαχητικού]».

    Η γερμανική εφημερίδα σημειώνει ότι η ένταση κλιμακώνεται με την κόντρα για τους συλληφθέντες Έλληνες στρατιωτικούς και τη «λαϊκίστικη επίδειξη δύναμης» από μέρους του Έλληνα υπουργού Άμυνας, τον οποίο στηρίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

    «Οι τελευταίες εντάσεις μπορούν να πυροδοτήσουν μια νέα κούρσα εξοπλιστικών προγραμμάτων μεταξύ των δύο εχθρικά διακείμενων εταίρων του ΝΑΤΟ. Η επιτροπή Άμυνας της ελληνικής Βουλής ενέκρινε αυτή την εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος πρόγραμμα 1,1 δισ. ευρώ για τον εκσυγχρονισμό μαχητικών αεροσκαφών και πολεμικών πλοίων. Αλλά μια εξοπλιστική κούρσα με την Τουρκία είναι το τελευταίο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα: οι τεράστιες στρατιωτικές δαπάνες θεωρούνται μία από τις αιτίες της κρίσης χρέους, από την οποία η χώρα μόλις τώρα αρχίζει να αναρρώνει».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας-Καμμένος δίνουν 1,1 δισ. ευρώ για την αναβάθμιση των F-16

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το επικίνδυνο παιχνίδι του Καμμένου με την Τουρκία



    ΣΧΟΛΙΑ